28. septembar – POČELA PRIMJENA NAJNOVIJIH NAUČNIH I KLINIČKIH DOSTIGNUĆA U KARDIOLOGIJI I KARDIOHIRURGIJI

0
359

FOTO 9_resizeTim ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) spreman je da ugrađuje pumpe za mehaničku potporu srčane slabosti, saopšteno je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja projekta “Primjena najnovijih naučnih i kliničkih dostignuća u kardiologiji i kardiohirurgiji”.
Novinarima su se obratili ministar zdravlja u Vladi Crne Gore prof. dr Budimir Šegrt, direktor Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Ranko Lazović, direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG doc. dr Aleksandar Nikolić i direktor Kardiohirurgije Kliničkog bolničkog centra Rebro Zagreb, prof.dr Bojan Biočina.
U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rebro u Zagrebu ljekari KCCG-a, u saradnji sa zagrebačkim kolegama, uspješno ugradili mehaničko srce crnogorskom osiguraniku.
Direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG doc. dr Aleksandar Nikolić rekao je da je crnogorski tim, koji se obučavao u Hrvatskoj, sada spreman da taj program primjenjuje i u Crnoj Gori. – Srčane slabosti jednako su opasne kao i maligne, gdje su ljudi osuđeni na propast ukoliko ne bi dobili neki mehanički suport. Mi smo krenuli u ovaj program da bi bili u mogućnosti da te ljude spasimo i produžimo im život. Prvih par procedura biće urađeno u saradnji sa zagrebačkim timom.
Prof. dr Bojan Biočina, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rebro iz Zagreba je kazao da mu je drago što je taj dio medicine došao i u Crnu Goru. – Zapajenje srca je opasnije od većine karcinoma. Do sada se mislilo da iako je smrtonosno ne može se mnogo učiniti, ali tehnologija ide naprijed. Nekada su se svi čudili ugrađenom kuku i sada je došlo je vrijeme na ugrađeno srce, srčanu pumpu. To je sada ključni dio medicine koji preovladava ključni manjak transplatacije, a to je da broj donora ograničen – istakao je prof. dr Biočina.