30. novembar – Besplatno testiranje na HIV i hepatitis

0
347

Institut za javno zdravlje organizovao je od 22. do 30. novembra akciju besplatnog testiranja na HIV i hepatitis. Naime, tada se u Evropi obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise.

-Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative. Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija – saopštio je IJZ.

Tema ovogodišnje akcije je Testiraj. Liječi. Zaštiti, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).

– U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, organizovao je nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise. Akcija testiranja se u Institutu za javno zdravlje sprovodila od 22 do 30. novembra 2019. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 08h do 20h. Testiranje ključnih populacija se obavljalo u saradnji sa Nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije – istakli su iz IJZ.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative HIV in Europe i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.