05. decembar – Prvi put izvedeni operativni zahvati korekcije deformiteta skolioze kičmenog stuba

0
252

Ortopedi Kliničkog centra Crne Gore, dr Aleksandar Jušković i dr Marko Borovinić na čelu sa eminentnim stručnjakom za spinalnu hirurgiju naročito za deformitete kičmenog stuba, prof. dr Chagatay Ozturk iz Turske, izveli su prvi put u Crnoj Gori tri operacije idiopatske skolioze kod djevojčica uzrasta od 12 do 17 godina. Operacije su izvedene kao što se rade u svjetski poznatim zdravstvenim ustanovama sa potpunom korekcijom deformiteta.

Od tri navedene operacije, jedna je bila posebno zahtjevna jer je izvedena kod djeteta sa Marfanovim sindromom (rijetka nasljedna bolest vezivnog tkiva koja dovodi do poremećaja u razvoju kostiju, očiju, srca i krvnih sudova), što je mnogo kompleksnije nego idiopatska skolioza. Takođe, urađena je i jedna jako kompleksna infekcija kičmenog stuba sa apscesima na više nivoa, kao i jedna vertebroplastika kod mlađe pacijentkinje sa osteoporotskim prelomom, te težak deformitet kičme po tipu degenerativnih promjena. Na ovaj način ortopedi KCCG su ostvarili ono što su već planirali, a to je uvođenje hirurgije deformiteta kičmenog stuba kod djece čime su zaokružili čitav aspekt operacija na kičmenom stubu.

Ovaj projekat, osim komfora za naše pacijente, jer zdravstvenu uslugu dobijaju u svojoj državi, omogućiće uštede značajnih finasijskih sredstava. Izvođenje ovih opertivnih zahvata u referentnim evropskim centrima po pacijentu bude i do 300 hiljada eura.

Važno je takođe naglasiti da uz podršku prof. Chagatay izvođenje ovih operacija u našoj ustanovi, prije svega omogućava edukaciju naših ljekara za samostalno izvođenje ovih kompeksnih zahvata.

U budućem periodu planiraju još ovakvih operacija i već imaju kandidovane djece, kao i jedan broj jako teških slučajeva koje centri u okruženju zbog kompleksnosti nijesu mogli da prihvate. Dakle, na ovaj način omogućava se pacijentima komfor, sigurnost operacija i značajno se umanjuju troškovi koje je do sada Fond za zdravstveno osiguranje morao da snosi za njihovo liječenje, čak i u više navrata u ustanovama u okruženju.