Abbvie Annual IMID meeting „Let‘s change life“

0
428

U Podgorici, 20. decembra 2019. godine, u hotelu Centre Ville, bio-inovativna faramaceutska kompanija Abbvie, organizovala je stručni sastanak posvećen novostima u liječenju imunološki posredovanih oboljenja kod odraslih i djece.

Specijalisti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), reumatolozi i gastroenetrolozi,  predstavili su problem i aktualnu kliničku praksu za liječenje upalnih reumatskih bolesti i upalnih bolesti crijeva, a kroz prikaze slučajeva naglasili su potrebu za multidisciplinarnim pristupom kako bi se postigli što bolji rezultati.

Specijalisti dermatovenerologije KCCG prikazali su prve lokalne rezultate liječenja psorijaze sa biološkom terapijom, što je omogućeno zahvaljujući profesionalnom razumIjevanju nadležnih zdravstvenih Institucija – Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

Po prvi put, u okviru sastanka govorilo se i o velikim potrebama malih pacijenata – aludirajući na pedijatrijsku populaciju i imunološki posredovana oboljenja kao što su JIA i pedijatrijski Kron.

U najavi narednog sastanka očekuje se učešće i specijalista oftalmologije i razmjena iskustva u liječenju neinfektivnih Uveitisa. Procjenjuje se da su uveitis i njegove posljedice uzrok za 10-15% sljepoće u Zapadnom svijetu.

U najavi je još jedna tema iz oblasti dermatovenerologije – oboljenje hidradenitis suppurativa.  HS se opisuje  kao hronična, imunološki posredovana, iscrpljujuća upalna bolest folikula dlake, povezana sa brojnim komorbiditetima koje se do sada liječilo sa oskudnim brojem odobrenih terapijskih opcija. Zahvaljujući inovativnim ljekovima, danas imamo kvalitetnije liječenje i ukupno poboljšan kvalitet života oboljelih od HS-a.

Verica Pantelić