Održana treća regionalna konferencija medicinskih sestara

0
463

Treća regionalna konferencija medicinskih sestara-tehničara i babica održana je 4. i 5. decembra u hotelu Centra Ville u Podgorici. Sastanku je prisustvovao veliki broj zdravstvenih radnika  Crne Gore, zemalja okruženja i Norveške.

Skup je otvorio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je istakao da će osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara doprinijeti poboljšanju uslova za obavljanje te profesije i unaprjeđenju zdravstvene etike i kvaliteta zdravstvene zaštite.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja uvrstilo osnivanje Komore u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se nalazi na javnoj raspravi. Naveo je i da je utvrđena lista regulisanih profesija, što će omogućiti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogućnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU. Kako je istakao, Ministarstvo zdravlja će u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, nastojati da unaprijedi profesiju primjenom politike za dugoročno obezbjeđenje zdravlja populacije.

– Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, svojim aktivnostima nastoji da unaprijedi vašu profesiju primjenom politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije. Pored povećanja zarada, koje je obezbijedila Vlada Crne Gore i koje će imati za rezultat, ubijeđen sam, na obostrano zadovoljstvo, i zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore sa jedne i Vlade Crne Gore kao poslodavca sa druge strane, uzimajući u obzir zahtjeve reprezentativnih sindikata – potpisnika Granskog kolektivnog ugovora, kao i realne i moguće finansijsko izdvajanje države, nastojaćemo svi zajedno da boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrošnjom sredstava, stvorimo mogućnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje će se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih. Sve ćemo uraditi, što je u granicama objektivnim finansijskih mogućnosti države i zakona, da se u bližoj perspektivi taj status još više popravi – poručio je Hrapović.

Bez adekvatne zdravstvene njege, dodao je Hrapović, nema unaprjeđenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim licima svih uzrasta.

-Posebnu važnost sestre imaju u liječenju onih koji su onesposobljeni, a još značajniju ulogu imaju u trenucima života kada nam je topla ljudska riječ najpotrebnija. Naše sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unaprjeđuje zdravstvenu njegu – istakao je ministar.

Prema riječima Hrapovića sve ovo se može postići samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i stručnim usavršavanjem jer samo takva, najbrojnija populacija u zdravstvu, ima snage da iznese teret odgovornosti tokom reforme zdravstva u Crnoj Gori. Kako je dodao, zbog toga su svi ponosni i zahvalni pripadnicima te profesije.

– Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavršavaju i konstantno unaprjeđuju i dograđuju svoje znanje i sposobnosti. Od oko tri hiljade medicinskih sestara i tehničara, koliko ih je zaposleno u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, određeni broj njih je nastavio obrazovanje, kojim su stekli zvanje visoke medicinske sestre. Među njima danas imamo i magistara i doktora nauka – kazao je Hrapović.

On je naglasio da će država, pored poboljšanja životnog standarda, nastaviti da radi na obezbjeđivanju optimalnih uslova za rad u zdravstvenim ustanovama, kroz rekonstrukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondović istakla je da je ta nacionalna asocijacija, kroz svoj desetogodišnji rad, uključivanjem u rad Evropske asocijacije medicinskih sestara i zahvaljujući saradnji sa Norveškom asocijacijom medicinskih sestara, steklo zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se nameću državama koje pristupaju Evropskoj uniji, kada je u pitanju obrazovanje i rad medicinskih sestara i babica.

– Savremeno svjetsko i evropsko sestrinstvo je razvijeno, usklađeno i organizovano, jedinstvenog okvira obrazovanja, kvalifikacija, djelokruga rada, kompetencija i načina stručnog usavršavanja. Tako uređena sestrinstva u razvijenim zemljama su punopravne članice međunarodnih strukovnih asocijacija i sa pravom kreiraju i razvijaju globalnu politiku sestrinstva i ravnopravno učestvuju u zdravstvenim politikama – kazala je Rondović.

Ona je ocijenila da danas sestrinstvo treba da ima jedinstvenu profesionalnu samostalnost, kako bi se iskazalo sve ono što medicinske sestre kroz zdravstvenu njegu pružaju pojedincu i cjelokupnom društvu.

– Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih kliničkih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost i efektivnost u radu – naglasila je Rondović.

Konferencija, koju organizuje Nacionalno udruženje medicinskih sestara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pored crnogorskih okupila je predsjednike i članove nacionalnih udruženja sestara i udruženja babica država regiona Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i Norveške organizacije sestara.

                                                                                                                  Izvor: CdM