Akne: Bolest zapušenih lojnih žlijezda

0
863

Dok traje ovaj process, koža postaje gruba, suva, često se i peruta, ali to je očekivana reakcija, znak da lijek djeluje. Ako je previše upadljivo, to perutanje mladim ljudima smeta, pa onda, mi ljekari napravimo kompromis i damo im preparat koji će kožu blago navlažiti, ali tako da to ne ometa djelovanje lijeka. Optimalno je da koža na dodir bude kao blaga šmirgla.

Izbor i koncentracija lijeka za akne je stvar procjene dermatologa, uz njih uvijek treba adekvatno čistiti lice, vodom i sapunom. Najbolje je uzeti neutralan sapun, a nikako ne onaj na kojem piše da djeluje na akne, jer on u kombinaciji sa tretmanom koji je pacijent već dobio previše iritira kožu.

Ne postoji preparat koji će poslije lokalne primjene uticati, bilo pozitivno ili negativno, na lučenje lojnih žlijezda i ako proizvođač to navodi – onda je to prevara. Svi preparati djeluju samo na posljedice prekomjernog lučenja, na primjer apsorbuju loj, pa se on manje vidi. Kakava je uloga antibiotika u leijčenju akni?

Losioni sa antibioticima samo smiruju upalu, ali ako se ne primjenjuju zajedno sa keratolicima izostaje terapijski efekat.

Akne nisu oboljenje izazvano mikroorganizmima. U njima se nalazi određena saprofitna bakterijska flora, koja je ponekad aktivnija kod osoba sa masnom kožom, ali nema govora o nekakvoj superinfekciji. Besmisleno je uzimati bris ili raditi antibiogram, a pogotovo autovakcine, pripremljene za svakog individualno.

Koliko traje liječenje akni i da li se mogu izbjeći ili izliječiti ožiljci?

Poslije nekoliko mjeseci dermatolog treba da dovede pacijenta u stanje da nema promjena, ili su one minimalne. Inače, čak i vrlo teški oblici akni, ako se liječe na vrijeme, i ako ih pacijent ne dira, mogu da prođu bez ožiljaka. Ukoliko ožiljci ipak ostanu, uz veliko strpljenje pacijenta i ljekara, mogu se otkloniti, primjenom dubokih pilinga koji se rade u ordinaciji. Crveni trgovi nisu ožiljci, već rezidualna hiperpigmentacija koja je najprije crvena, pa braon, pa polako nestaje.

Ishrana i akne

Jedna od najčešćih zabluda odnosi se na uticaj ishrane na stvaranje ili širenje akni.

Čokolada se neopravdano smatra krivcem za stvranje akni, iako nema nikakve veze sa tim. Sastojci čokolode, pogotovo one sa više od 75% kakaoa podstiču lučenje dopamina, “hormona sreće”, koji se suprotstavlja jednom drugom hormonu, hormonu stresa, kortizolu, koji može da izazove pojačano lučenje lojnih žlijezda u bilo kom uzrastu. Čokolada je, u tom smislu, čak i korisna. Masna hrana, takođe nema uticaja, a jedina veza koja je, doduše u jednom naučnom radu dokazana, odnosi se na preveliki unos ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom. Puder – da ili ne

Savremeni dermatolozi podržavaju upotrebu pudera. Dobro odabran puder može biti i koristan u terapiji akni. Puder koji ima dobru moć pokrivanja povećaće samopoštovanje pacijenta i nesvjesno mu utisnuti sliku zdrave kože, što se potom projektuje i na rezultate liječenja. Dokazano je, u ozbiljnim psihološkim istraživanjima, da pacijent koji vizuelizuje sliku zdrave kože ima više uspjeha u liječenju, od onoga koji vizuelizuje sam proces liječenja.

Puder, kao i šminka uopšte, korisna je i zbog toga što, dok je imaju na licu, žene “ne kopaju” po aknama. Negativni stav o puderu potiče još iz doba kada je on sadržao jedinjenje žive i puno masnoće. Treba, dakle, koristiti puder svakodnevno, ali to mora biti onaj na kom je naznačeno “oil free”. Može biti i tečni i puder u prahu, dok kameni treba koristiti samo za korekcije, jer je prirodno mastan. Prije nanošenja pudera nije potrebna nikakva podloga, on najbolje stoji na goloj koži. Kvalitetan puder nije biološki interaktivan i nema neželjenih dejstava. Voćne kisjeline i prirodni antiseptici

Akne intenzivna formula, preparati za lokalnu upotrebu koju sam ja formulisao sadrže keratolike – voćne kisjeline u visokoj koncentraciji i prirodne materije koje imaju protivupalno dejstvo, antiseptike. Koriste se za tretman lakih i srednje teških oblika akni, ali ne i za teške i vrlo teške oblike (Acne nodulocystica, Acne songlobata) koje se moraju liječiti sistematskom terapijom pod kontrolom dermatologa.

Prof. dr Miodrag Mićo Milojević, dermatolg stručni saradnik u Poliklinici “Rezidencija zdravlja Kerber”