AKUTNA REUMATSKA GROZNICA

0
2023

a23Reumatska groznica nastaje zbog neuobičajene, specifične reakcije ljudskog organizma, kao posljedica upale grla, tonzilofaringitisa, upale nosa, sinusa i uva sa uzročnikom, bakterijom iz grupe A beta hemolitičkog stretokoka. Mada se dešava rijetko, u oko 0,3% bolesnika kod kojih se kulturom brisa izoluje beta hemolitički streptokok iz grupe, procenat oboljenja od reumatske groznice može biti i do 3% u vrijeme epidemije sa viruletnim streptokokom kod djece u vrtićima i u školi. Reumatska groznica najčešće se javlja kod djece od 3 do 5 godine, češće kod djevojčica, rjeđe se javlja kod djece ispod dvije godine i kod odraslih poslije 25 godina života. Prosječno 2/3 bolesnika od reumatske groznice, može se sjetiti da su prije nastupa groznice imali upalu grla ili gornjih respiratornih puteva, dok 1/3 ne može se sjetiti da su prethodno bili bolesni. U starija vremena narod je streptokoknu infekciju sa osipom po koži, malaksalošću i temperaturom i povraćanjem nazvao šarlahom. Zahvaljujući boljem liječenju streptokoknih infeksija i povećanju životnog standarda, sve su rjeđi slučajevi reumatske groznice. Svrha obrade ove teme je da se ukaže da treba, ne samo kod djece nego i kod odraslih liječiti tonzilofaringitis da bi se spriječila pojava reumatske groznice sa trajnim posljedicama na zglobovima i srcu. Poučan je prikaz jednog bolesnika. U vrijeme hladnih dana, okvasio je noge gazeći preko rijeke, i dobio jaku prehladu.Iako se nije liječio, prehlada mu je prestala ali mu se poslije nekoliko dana pojavio bol u desnom koljenu. Bio je kod ljekara, koji ga je zatim uputio otropedu, iako mu je sedimentacija bila visoka, a i C kreativni proteini su bili povišeni. Ortoped mu je vadio vodu iz koljena i dao mu injekciju u koljeno. Bilo mu je bolje, ali je poslije nekoliko dana dobio bol i u drugom koljenu, ručnom zglobu i ramenu. Mada je bio mlad, oko 30 godina života, osjetio je bol u grudima, malaksalost i gubitak snage. Statistike ukazuju da u prosjeku 1/3 bolesnika od reumatske groznice dobija oboljenje srca, promjene na srčanom mišiću, zaliscima ili na srčanoj maramici, perikardu.

KLINIČKI TOK REUMATSKE GROZNICE Znaci akutne streptokokne infekcije, koja prethodi reumatskoj groznici, nestaju za 5 do 7 dana, zatim nastupa period 7 do 10 dana, kada se počnu javljati znaci oboljenja čitavog organizma. Zatim se kod odrasle djece i zrelijih osoba pojavi šetajuća upala zglobova i znaci oboljenja srca. U vrijeme kad je reumatska groznica bila česta, registrovane su ružičaste mrlje po koži sa svijetlom sredinom i ružičastom ivicom, nazvane Erythema marginatum. Rijetko su registrovani potkožni čvorići, tvrdi i neosjetljivi, nađeni obično na vrhu lakta. Zbog reumatskog meningo-encefalitisa, upale moždanih ovojnica i mozga, poslije dva, tri mjeseca od akutnog tonzilitisa, češće kod djevojčica, javljali su se nagli, stalni, besciljni pokreti ekstremiteta i čudne grimase na licu, promjene opisane od engleskog ljekara Tomas Sydenahaim (1624-1699), pa su te promjene nazvane Chorea minora . Dijagnoza reumatske groznice oslanja se na anamnestički podatak o upali grla i na serološkom i bakteriološkom dokazu streptokokne infekcije, mada ovi dokazi mogu nedostajati ukoliko je bilo sprovedeno rano liječenje infekcije ili je ono u toku. U klasičnom slučaju dijagnozu je lako uspostaviti u većini slučajeva, potrebna je strpljiva anamneza i ponavlajnje laboratorijskih nalaza. U diferencijalnoj dijagnozi javljaju se mnoga oboljenja: reumatoidni artritis, neurocirkulatorna stenija, oboljenje vezivnog tkiva, infektivni endokarditis, serumaska bolest, diseminirni lupus eritematozus, morbus Hodgkin, reakcija na penicilin i neke infektivne bolesti. U dijagnostici, pomažu nam korigovani kriteriji po Jonesu: označeni kao veći (major) i slabiji, manji (minor).

KLINIČKI I LABORATORIJSKI ZNACI REUMATSKE GROZNICE

Izraziti znaci 1. Karditis 2. Poliartritis 3. Chorea minor 4. Erithema marginatum 5. Subakutni čvorići 6. Promjene na EKG-u

Slabiji znaci 1. Povišena temperatura 2. Poliartralija 3. Šetajući artritis 4. Povišena sedimentacija 5. Povišeni C kreativni proteini 6. Dokazi o infekciji streptokokom

Dijagnoza reumatske groznice je sigurna kada su prisutna dva veća, glavna dokaza ili jedan glavni i dva manja. Kliničari ukazuju da reumatski faktor Anti-IgG uglavnom je negativan u bolesnika sa reumatskom groznicom, ali je pozitivan u 60% bolesnika sa bakterijalnim endokaritisom.

PREVENCIJA I LIJEČENJE REUMATSKE GROZNICE

Glavni princip prevencije reumatske groznice je izbjegavanje infekcije sa beta-hemolitičkim streptokokom. Praktično to bi značilo liječenje tonzilofaringitisa prije devetog dana, prije nego što bi se mogli pojaviti simptomi reumatske groznice. U akutnoj reumatskoj groznici sa znacima oboljenja srca, naročito je efikasna terapija sa steroidima.

dr sc med. Božo Vuković
dr Vera Bulatović