ZAŠTITA OD UVA I UVB ZRAKA

0
1065

Prijevremeno starenje kože (engl. photoaging) je posljedica izlaganja kože UVA i UVB zracima. Fotoostarjela koža je grubo izborana, zadebljana, sa izraženim dispigmentacijama, opuštena, sa braonkastim mrljama, a često se javljaju seboreične i aktinične keratoze, estetski neprijatne, koje nastaju usljed hipertoničnosti mišića lica. Stoga, proizvodi sa visokim SPF (zaštitini faktor od sunca) faktorom bi trebalo da predstavljaju dio svakodnevne njege. SPF faktor je mjera koja označava koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opekotina, u odnosu na okolnosti bez zaštite. SPF faktor se odnosi na zaštitu od UVB zračenja. Za štetno djelovanje sunčevog zračenja osim UVB zraka odgovorni su i UVA zraci.

UVB zraci su zraci visoke energije koji prodiru do bazalnih membrana epidermisa, ali ne prodiru dublje. Ovo zračenje je uzročnik akutnih reakcija u vidu crvenila kože, opekotina, pojačane pigmentacije, mada mogu da imaju i hronične efekte koji se manifestuju kao imunosupresija, mutacije i fotokarcinogeneza, prije svega nemelanomskih karcinoma kože. UVA zraci su niske energije i prodiru duboko u dermalno vezivno tkivo i tu dovode do oštećenja kolagenskih vlakana. Ova oštećenja uzrokuju povećanu proizvodnju abnormalnog elastina. Veća količina elastina rezultira proizvodnjom enzima metaloproteinaza, koji su uzrok degradacije kolagena u dermalnom matriksu, što rezultira značajnim gubitkom elasticiteta i nepravilnim obnavljanjem kože. UVA dovodi do poremećaja antigen prezentujuće funkcije epidermalnih ćelija, smanjenja broja Langerhansovih ćelija i na taj način izazivaju imunosupresiju, što indirektno doprinosi nastanku karcinoma. Oni mogu da dovedu do oštećenja mitohondrijalne i jedarne DNK i na taj način da dovedu do mutacija i razvoja karcinoma. Mogući su uzročnici fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija, uz povećanje broja inflamatornih ćelija u dermu. Svakodnevnim izlaganjem UVA zračenju ovaj proces se ponavlja, što rezultira preuranjenim starenjem kože, oštećenjem i zloćudnom transformacijom, odnosno tumorom kože – uključujući i melanom. Proizvodi za sunčanje bi trebalo da štite i od UVA i UVB zračenja.

Osim na zaštitni faktor, treba obratiti pažnju i na zaštitni filter koji je sastavni dio proizvoda za zaštitu od sunca. Sigurnost UV filtera je važan faktor za ljudsko zdravlje. Razlikujemo mineralne, hemijske i organske filtere za zaštitu od sunca. Mineralni filteri se ne upijaju u kožu već ostaju na njenoj površini, zbog čega još nose naziv „fizički“. Oni reflektuju sunčeve zrake i sprečavaju njihovo prodiranje do epiderma. Mineralni filteri su titanijum-dioksid i cink-oksid i oni pružaju najbolju i potpunu zaštitu od UVA i UVB zračenja, tzv. „sunblock“. To su prirodni minerali, imaju vrlo mali potencijal izazivanja reakcija iritacije i senzbilizacije kože, veoma su fotostabilni. Proizvodi sa mineralnim filterima su odličan izbor za kožu djece, trudnica, osjetljivu kožu, kožu sklonu alergijama na sunce, kožu nakon dermokozmetičkih tretmana, kožu sa vitiligom, rozaceom, kožu nakon opekotina. Jedina zamjerka im je bijeli trag koji ostavljaju na koži, pa ih je teže razmazati ili isprati. Međutim, primjenom novih tehnologija u proizvodnji ovaj kozmetički nedostatak je znatno ublažen. Hemijski filteri se, za razliku od mineralnih, upijaju u kožu gdje se apsorbuju i pretvaraju u energiju. Prilikom mehanizma djelovanja dolazi do pretvaranja dijela energije UV zračenja u toplotnu energiju, što dovodi do lokalnog zagrijavanja kože. To nije pogodno za osobe sa osjetljivom kožom, rozacejom ili dilatatornim kapilarima. Za njih je važno da proizvodi budu što prirodniji, da su eliminisani sintetski konzervansi, mirisi, ali i eterična ulja, jer mogu izazvati alergije. Skloni su fotorazgradnji prilikom koje stvaraju potencijalne alergene. U kategoriju hemijskih filtera spadaju: Octocrylene, Oxybenzone, Homosalate, Tinosorb, Avobenzone, Octisalate, Octinoxate, itd. Postoji polemika oko štetnosti hemijskih filtera, ali je svakako sigurnije i manje štetno imati UV zaštitu, nego se izložiti zračenju bez nje. Organski filteri su zapravo hemijski filteri organskog porijekla, koji podjednako dobro štite od UVB i UVA zraka. Među najbolje se ubrajaju Tinosorb M, koji štiti od UVA i UVB zraka, Mexoryl koji štiti od UVA zraka i Trolamin salicilat koji štiti od UVB zraka. UV blokatori imaju svoje prednosti i mane. Nekima smeta bijeli trag koji ostavljaju mineralni filteri, dok je drugima važnije da filter pruži veću zaštitu, da bude što prirodniji, sa minimalnom mogućnošću za izazivanje alergije, što je odlika mineralnih filtera.

Avene laboratorije vrše brojna naučna istraživanja kako bi maksimalno povećali zaštitu od sunca koju pružaju njihovi proizvodi i spriječili neželjene efekte sunčanja. Proizvodi za zaštitu od sunca Avene pružaju direktnu i indirektnu zaštitu. Direktnu zaštitu osigurava inovativna SunSitive protection formula, koja predstavlja kombinaciju hemijskog, organskog i mineralnog zaštitnog faktora. Indirektnu zaštitu pruža Pre-Tokoferil, snažan antioksidans koji vezuje slobodne radikale i na taj način dodatno štiti ćelije od negativnog uticaja sunčevog zračenja. Avene proizvodi za zaštitu od sunca posjeduju jedinstvenu kombinaciju zaštitnog faktora hemijskog porijekla (Tinosorb-M i Tinosorb-S) i patentiranog MPI (mineralni zaštitni faktor). Ova kombinacija nosi naziv MPI-SORB.

Narandžasta linija sadrži MPI-SORB kombinaciju mineralnog i hemijskog zaštitnog faktora i Pre-Tokoferil, dok bijela linija proizvoda za sunčanje sadrži samo MPI i Pre-Tokoferil, što ove proizvode čini sigurnim i prikladnim za zaštitu vrlo osjetljive i alergijama sklone kože.

Dr pharm. Jovana Delić