Homeopatija i ljetnje crijevne infekcije

0
1945

a24Ljeto koje tako dugo iščekujemo, kao i zasluženi godišnji odmor, mogu nam pokvariti zdravstvene tegobe koje se javljaju u ovom periodu. Jedna od najčešćih, koja ljeti puni ordinacije, je trovanje hranom i ostale gastro intestinalne, odnosno crijevne infekcije. Njihov uzrok leži u bakterijama i virusima koji se lakše razmnožavaju u hrani i vodi u ljetnjim mjesecima, usljed velikih vrućina i nepravilnog rukovanja hranom i pićem. Namirnice koje su podložne kvarenju, kao što su meso, mliječni proizvodi, majonez, sladoled, kremasti kolači, su najčešći krivci za trovanja hranom. Nedovoljna higijena, kako kod onih koji rukuju hranom tako i kod onih koji je konzumiraju, povećava rizik od ljetnjih proliva. Neoprano voće i povrće može biti izvor bakterija i natjerati nas da često trčimo do toaleta. Kupališta gdje ima prisustva fekalnih voda, naročito u jeku ljetnje sezone, su nažalost čest uzrok crijevnih infekcija. Najčešći simptomi crijevnih infekcija su: 1. Bolovi u stomaku 2. Proliv 3. Mučnina 4. Povraćanje 5. Malaksalost 6. Temperatura

Homeopatsko tretiranje akutnih crijevnih infekcija se zasniva na prikupljanju simptoma koje osoba ima i njihovih modaliteta, da bi se dobila što potpunija klinička slika i odabrao lijek koji najbolje odgovara prisutnim simptomima. Najčesci slučaj u homeopatskoj ordinaciji je da će pacijenti sa ljetnjim dijarejama dobiti različite ljekove, koji moraju odgovarati specificnosti simptomatoloske slike. Pacijent koji ima bol kao da mu gori stomak, koji povraća odmah sve što popije i pojede, ma kako to male kolicine bile, žedan je ali pije vodu po malo i često, ima temperaturu i sav gori ali želi da se pokrije jer ima jezu, veoma je uznemiren, uplašen svojim tegobama, ima strah da će umrijeti, ne želi da ga ostave samog i trazi društvo, proliv ga budi nakon ponoći -odgovara slici i tipu Arsenicum Album-a, biljci koja se često koristi kod trovanja hranom, pogotovu mesom i ribom.

Pacijent kod koga je malaksalost najviše izražena, kao da je sva snaga iz njega izašla, koji ima bolove tipa kolika i grčeva, preznojen i blijed, sa periodičnim simptomima, cestim, obilnim, vodenim stolicama koje iscrpljuju još više, slika je China Officinalis, homeopatskog pripravka koji se najčešće koristi kod putnika u tropske krajeve. On pomaže kod malaksalosti koja ostaje nakon izliječenja crijevnih tegoba. Ovo je lijek koji homeopati preporučuju i kao preventivu ljudima koji putuju u krajeve i zemlje gdje je povećana vjerovatnoća od trovanja hranom i vodom.

Pacijent koji ima jake bolove i grčeve u stomaku, od kojih mu se čini da će se onesvijestiti, obliven hladnim znojem, često i kolabira, sa hladnim ekstremitetima, stolicom kao pirinčana voda – generalno je slika kolapsa sa izraženom hladnocom tijela i velikom malaksalošcu, ubrzanim pulsom, je slika Veratrum Album-a, biljke koja je jedan od najčešćih homeopatskih ljekova i za koleru.

Carbo Vegetalis je homeopatski lijek kod koga je izraženo stanje kolapsa na fizickom nivou, glad za vazduhom zbog čega pacijent traži da se otvori prozor zbog svježeg vazduha ili trazi da se hladi lepezom ili klimom. To je u kontrastu sa hladnoćom tijela i jezom koju osjeća. Gasovi, nadutost i podrigivanje su veoma naglaseni.

Djeca koja preteraju u konzumiranju sladoleda i kremastih kolača trebace često homeopatski pripravak Pulsatilu.

Pretjerivanje u jelu i piću, naročito u gurmanskim, začinjenim jelima i mesu sa ražnja ili roštilja, praćeno obilnim zalivanjem alkoholom, prouzrokovaće simptome gorušice, mučnine, mamurluka, koji često odgovaraju tipu Nux Vomice, homeopatskog pripravka napravljenog od jedne vrste oraha.

Svi homeopatski ljekovi napravljeni su od prirodnih supstanci, veoma su razblaženi i ne ostavljaju nus pojave niti izazivaju toksičnost. Oni se biraju individualno prema osobi i njenim tegobama, a ne prema dijagnozi.
Ako je adekvatno odabran, indikovani homeopatski lijek ili similimum, dovešće osobu brzo u stanje ravnoteže, u praksi uglavnom već istog dana se osjeti poboljšanje. Kućna homeopatska apoteka može vam biti dragocjena pomoć kada ste na godišnjem odmoru, da vam odmor na moru, o kome sanjate cijele godine, ne bi prisjeo. U našim apotekama mogu se nabaviti homeopatski preparati za razne vrste akutnih tegoba.

Dr Snežana Tomić