Alergije kod djece

0
704

alergyAlergije su sve rasprostranjenija pojava sa kojom se suočavaju djeca još od najranijeg uzrasta, zbog čega roditelji moraju voditi računa o mnogo detalja. Kako prepoznati alergije kod djeteta i kako postupati u borbi sa njima, roditelji su imali priliku da se informišu 29. marta u razgovoru sa pedijatrom i alergologom dr Slobodanom Vranješom iz ordinacije Milmedika, u Kutku za roditelje, čiji je sastanak organizovalo Udruženje Roditelji. Roditelji su u razgovoru sa dr Vranješom mogli da saznaju korisne informacije o različitim vrstama alergija i da dobiju savjete šta i kada da preduzmu kada se neka alergija potvrdi.

Dr Vranješ je istakao da je najčešći zdravstveni problem to što ne pridajemo puno važnosti prevenciji, koja je osnov zaštite mnogih bolesti, pa i kada su alergije u pitanju. Dr Vranješ savjetuje da prije potvrđivanja bilo koje vrste alergije potrebno je pažljivo pratiti sve reakcije djeteta nakon uključivanja određene namirnice, i ukoliko se pojave neki simptomi potrebno je uraditi sve testove jer razni osipi, otoci i druge promjene u organizmu  nijesu uvijek i alergijska reakcija.

– Danas iz krvi utvđujemo da li je povišen IgE i ta analiza je rutinska jer kod određenog broja  djece je u pitanju stečena alergija. Kod većine alergijskih bolesti izbjegavanje alergena je preventiva broj jedan. Kad su djeca i odrasli alergični na kućnu prašinu, na grinje, na polen, vrlo teško je izbjegavati alergene, dok ukoliko ste alergični na neku namirnicu ne jedete je i izbjegli ste problem. Kod djece sa  alergijom na kućnu prašinu i grinje  preporučujemo sobu bez prašine. Soba treba da bude sa patosom koji se lako održava (parket, laminat, pločice) bez tepiha, lake zavjese, knjige da budu u zatvorenim policama i sl. Uz sve to potrebno je i medikamentno liječenje ukoliko dijete ima izraženije tegobe, da se budi u toku noći, kašlje i sl. Danas postoje vakcine koje se preporučuju djeci sa određenim vrstama alergija, u prvom redu polenska alergija, zatim alergije na grinje. To je tkz. imunoteparija ili hiposenzibilizacija.  Nisu to klasične vakcine, već je to mješavina supstanci na koje je dijete alergično , npr. alergija na polen, travu, kada se djetetu daje vakcina koja sadrži te supstance u jako razblaženoj formi. Ranije se uključivala ista ova terapija (vakcine) samo su djeci uključivane kroz injekcije koje je trebalo primati svakog dana, a danas je to pojednostavljeno. Postoje  oralni pripravci koji se djetetu daju u kućnim uslovima ali vakcina je trenutno jedina terapija koja može da izliječi ovu vrstu alergije.

Postoje četiri tipa alergijske reakcije. Pod prvi tip alergija potpadaju klasične, koje izazivaju ozbiljne promjene, astmu, koprivnjaču i sl. Običan osip zbog dodira sa prašinom ili određenom hranom ne mora da znači da je dijete i alergično na tu vrstu hrane. Djeca koja imaju urođenu sklonost ka alergijama, ne znači da će i tokom života biti alergična na bila šta. Potrebno je da se više kockica složi da bi došlo do kliničkog ispoljavanja neke vrste alergije. Nije dovoljna samo atopija, odnosno, urođena sklonost ka alergiji  pa da dijagnostikujemo alergiju.

Dr Vranješ je skrenuo pažnu na najučestalije alergije, nutritivne alergije pod koje potpada alergija na proteine kravljeg mlijeka. U porastu je broj djece kojima je dijagnostikovan ovaj tip alergije, što zabrinjava.

– Sve je veći broj djece kod kojih je dijagnostikovana alergija na proteine kravljeg mlijeka. Preporučujem da prije nego bi se djetetu isključilo kravlje mlijeko iz ishrane u prvoj godini života, potrebno je uraditi sve analize – testove da bi se utvrdila alergija jer se ta alergija različito ispoljava, a mlijeko je djeci do prve godine života osnovna,  esencijalna namirnica. Treba imati na umu da i, ukoliko se potvrdi prisustvo ove alergije kod djeteta, ona u velikom procentu iščezava nakon prve godine života. Suština svake adaptirane, odnosno humanizirane formule mlijeka je kravlje mlijeko, pa djeca koja uzimaju ove formule mogu uzimati i kravlje mlijeko bez straha roditelja da dijete može biti alergično na proteine kravljeg mlijeka. Treba naglasiti da adaptirana mlijeka nisu isto što i kravlje mlijeko već su prilagođena djeci. Česta zabluda kod roditelja je da je djeci potrebno uvoditi kravlje mlijeko sa što manje masnoća. Zapravo, preporučuje se djeci davati masnije mlijeko od 3,2 ili 2,8 % masnoće. Dobro je da to bude domaće mlijeko ali uvijek od poznatog proizvođača i obavezno mlijeko pasterizovati kod kuće, odnosno prokuvati. Intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na proteine kravljeg mlijeka.