Anemija kod djece

0
778

[heading]ŠTA JE NEOPHODNO DA ZNAJU RODITELJI[/heading] Anemija, ili malokrvnost, predstavlja manjak crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, ili manjak hemoglobina krvnog pig­menta. Jedno prati drugo, ali postoje izuzeci. Da bi se složeni proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca  mogao obaviti potrebna je zdrava kostana srz, supstanca koja se naziva eritropoetin , gvožđe, vitamin B12, folna kisjelina, vitamin C. Oni se u organizam unose zdravom i pravil­nom ishranom.

anemia childrenAnemija ima mnogo vrsta. Najčešća je SIDEROPENIJSKA ANEMIJA  koja nastaje usljed nedostatka gvožđa. U ovom slučaju unos gvožđa nije dovoljan, pa je samim tim smanjena njegova apsorpcija u crijevima i ugradnja u crvena krvna zrnca.

Postoje i HEMOLITIČKE ANEMIJE, koje nastaju usljed slabosti opne eritrocita, pa isti lako pucaju i dolazi do njihove hemolize, a samim tim i do manjka eritrocita. Ako ne postoji dovoljan unos vitamina BI2, eritrociti postaju veliki, slabo funkcionalni, imaju nepravilan oblik. To se naziva MEGALOBLA-STNA  ANEMIJA.

Najčešći uzrok anemija predstavlja neadekvatna ishrana. Bebe starosti do godinu dana treba da doje ili, ako ne doje, da njihova ishrana bude zasnovana na visoko adaptiranoj mliječnoj formuli. NIKAKO KRAVLJE MLIJEKO. Treba im obezbijediti unos dovoljne količi­ne mesa, žumanceta i povrća. Za djecu predškolskog uzrasta, pored pravilne i raznovrsne ishrane, bitno je da ne piju velike količine KRAVLJEG MLIJEKA, jer u varenici, kako se kod nas popularno  naziva ova vrsta mlijeka, postoje soli koje u crijevima vežu gvožđe i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju a samim tim i njegovu ugradnju u eritrocite. Sve to vodi nastanku SIDEROPENIJSKE ANEMIJE, koja je, vjerovali ili ne, najraširenija bolest dječije dobi ne samo kod nas  nego i u cijelom regionu. Gruba procjena govori da svako 4. dijete nažalost boluje od sideropenijske anemije.

Postoje bolesti crijeva kod djece koje, takođe, ometaju apsorpciju gvožđa i daju anemiju.

Kako prepoznati malokrvnost

Ako dijete nema neku drugu bolest, ono je blijedo, bljeđe kože i vidljivih sluznica (konjunktiva i desni), lakše se zamara, ponekad ima nesanicu, a nekad i nervozno. Djeca starijeg uzrasta žale se na vrtoglavicu i glavobolje, a nekad imaju i slabiji apetit. Kod težeg stepena anemije lomljivi su nokti i vlasi kose, a javlja se i šum na srcu.

Ako roditelj posumnja na malokrvnost, potrebno je da se obrati pedijatru. Dijagnoza se lako postavlja. Uzme se krv iz prstića i dobiju se dragocjeni podaci o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a nekada je potrebno da i sam pedijatar uputi dijete pedijatru hematologu.

Terapija anemije

Terapija sideropenijske anemije je jednostavna. Daju se preparati gvožđa, uz korekciju ishrane. Ostale vrste anemije liječe se nadoknadom faktora koji nedostaju, vitaminom B12 ili folne kisjeline, a što se tiče nedostatka faktora koji stimuliše razvoj eritrocita – eritropoetina, njega je potrebno dodati djeci koja nijesu u stanju da ga proizvedu – to su djeca sa teškim oštećenjem bubrega.

Anemija se može spriječiti

Anemija se može spriječiti prvenstveno zdravom i pravil­nom ishranom. Prevenciju je moguće sprovoditi i u trudnoći, kada je potrebno da se buduća majka zdravo hrani. To podrazumi­jeva dovoljan unos gvožđa i vitamina, jer stvaranje eritrocita počinje u toku fetalnog života, a rezerve gvožđa u jetri koje se „dobiju u miraz” treba bebi da obezbijede normalan broj eritrocita u prvih šest mjeseci života.

Dokazano je da je i dojenje prevencija. Roditelji treba da znaju da obične anemije, kada su na vrijeme prepoznate, ne dovode do komplikacija, ali ako traju godinama odlična su podloga za razvoj nekih ozbiljnih oboljenja, uključujući i USPORENIJI MENTALNI RAZVOJ.

Postoje anemije koje podrazumijevaju i defekt u stvaranju hemoglobina i one mogu imati veoma ozbiljne komplikacije. Ipak, to su, Bogu hvala, izuzetno rijetke bolesti.

 

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić