Balanopostitis

0
496

Prof. dr sc. med. Bogdan Pajović

Univerzitet Crne Gore – Medicinski fakultet Podgorica

 

Marija Pajović

Diplomirani biolog

 

Upala je lokalna reakcija tkiva na bilo koju vrstu povrede i prepoznaje se po znacima upale koji su:

 • Eritem (crvenilo),
 • Edem (otok),
 • Oštećena funkcija,
 • Bol i temperatura.

Većina muškaraca u nekom trenutku može osjetiti neke promjene ili primijetiti crvenilo na penisu. Uzroci mogu biti različiti i zato je važan redovan samopregled. Na penis mogu uticati nekoliko kožnih bolesti, poput psorijaze, infekcija, nekih sistemskih bolesti, kožnih osipa na lijekovima ili alergijskog dermatitisa.

Uzroci crvenila na glaviću penisa

Uzroci crvenila na koži glave variraju od jednostavnih, koji ne zahtijevaju liječenje, do ozbiljnih uzroka, koji zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. Penis je organ koji ima određeni rizik od infekcije, jer samo mokrenje predstavlja rizik od infekcije, a neodgovorno ponašanje povećava rizik od polno prenosivih bolesti.

Uzroci crvenila penisa mogu biti seksualne aktivnosti u kojima dolazi do iritacije osjetljive kože penisa.

Upala prepucija kod muškaraca je zarazni proces. Uzročnik može doći do glave penisa tokom nezaštićenog polnog odnosa. Zbog toga osoba može razviti kandidijazu, stafilokoknu ili streptokoknu infekciju uzrokovanu patogenim sojevima ovih bakterija.

Međutim, u nekim slučajevima, zapaljen proces se razvija u pozadini opšteg slabljenja imuniteta i otpora organizma. U ovom slučaju uzrok infekcije su uobičajeni stanovnici kože i sluzokože muških – nepatogenih simbiotskih bakterija, koji su počeli nekontrolisano da se množe. Ovaj balanopostitis se razvija u pozadini:

 • Teška hipovitaminoza,
 • Anemija,
 • Metabolički poremećaji, posebno dijabetes melitus,
 • Sezonske imunodeficijencije.

Pored toga, balanopostitis kod muškaraca i dječaka često se razvija u pozadini drugih faktora:

 • Zanemarivanje lične higijene,
 • Nemogućnost pravilnog izvođenja higijenskih postupaka,
 • Anatomske mane (fimoza),
 • Zarazni procesi u genitourinarnom sistemu,
 • Povreda penisa.

Nepravilna lična higijena i anatomski nedostaci dovode do činjenice da se koža oko glave i duž uzde smegme akumulira ispod kože. Ova supstanca djeluje kao hranljivi medijum za mnoge patogene mikroorganizme. Kao rezultat, dolazi do upale prepucija i glave penisa.

Ponekad se balanopostitis javlja u pozadini kršenja mikrobiološke ravnoteže vagine njegovog seksualnog partnera. Ako se bolest javlja redovno, ženu treba pregledati i liječiti zbog disbioze.

Produženi inflamatorni proces dovodi do smanjenja osjetljivosti penisa. Pored toga, bolest može ići u uretru i osoba će razviti uretritis.

Simptomi balanopostitisa

Poraz kože, sluzokože i prepucija može biti različitog inteziteta. U zavisnosti od stadijuma bolesti, simptomi se takođe razlikuju.

Generalno se razlikuju sljedeći znaci balanopostitisa:

 1. Neprijatna taktilna senzacija. Čovjek osjeća trnce, bolove, svrab u glavi i prepucijumu.
 2. Edem i hiperemija. Na koži se razvija crvenilo.
 3. Izgled čireva i pukotina. Na koži se pojavljuju mali čirevi koji mogu krvariti.
 4. Gnoj se može nakupiti oko glave penisa. Takođe, ispuštanje gnoja može se desiti iz uretre ako se bolest proširila na uretru.
 5. Takođe, ako muškarac razvije uretritis, imaće poteškoća sa mokrenjem.
 6. Ovo stanje utiče na kvalitet seksualnog života; polni odnos izaziva neprijatne senzacije, njegovo trajanje se smanjuje, dolazi do preuranjene ejakulacije.

Vrste balanopostitisa

 1. Pacijent ima crvenilo i otok. Na koži i sluzokoži se mogu pojaviti erozije sa gnojnim pražnjenjem, koje jasno definišu granice. Postoji iritacija kože, pacijent doživljava svrab.
 2. Na koži penisa nalaze se mala bijela područja epitela korijena. Poslije toga, ova područja se pretvaraju u svijetlo crvene čireve sa jasno definisanim ivicama i gnojnim sekretima. U mnogim slučajevima, fimoza se razvija zbog edema kože. Inguinalni limfni čvorovi su uvećani.
 3. Ovo je najteži oblik bolesti. Razvija hiperemiju i ozbiljan edem prepucija i, kao rezultat, fimozu. Na koži nastaju duboki nekrotični čirevi. Pacijent ima opštu slabost, često povišenu temperaturu. Regeneracija nekrotičnih mjesta je vrlo spora.

Ako se balanopostitis razvije u pozadini dijabetesa ili je uzrokovan patogenim mikroorganizmima koji se prenose polnim putem, a liječenje se ne sprovodi na vrijeme, bolest se može nastaviti u hroničnom obliku.

Klinička slika

Forme balanopostitisa:

Balanopostitis simplex: postoje crvenilo i otok, a moguća je i pojava manjih i većih „ranica“ uz subjektivni osjećaj peckanja, svraba, žarenja, ponekad i smetnji pri mokrenju. Najčešći uzročnici su bakterijske infekcije, hemijski i mehanički nadražaji.

Balanopostitis diabetica: javlja se kod dijabetičara (oboljelih od šećernih bolesti), naročito ako je prisutna glikozurija (prisustvo sećera u mokraći). Najčešće se nadovezuje infekcija Candidom albicans.

Balanopostitis candidomycetica: odlikuje se svrabom, pečenjem, prisustvom papula, pustula, erozija. Znatno češće se javlja kod dijabetičara. Obavezno je uputiti seksualnog partnera na ispitivanje i liječenje.

Balanopostitis erosiva circinata: ima hroničan tok, može se javiti zasebno ili u sklopu Rajterove bolesti. Odlikuje se crvenilom, sjajnim erozijama (ranicama) sa naglašenom nekrotičnom ivicom, nepravilnog policikličnog izgleda.

Dijagnoza bolesti

Veoma je važno napraviti diferencijalnu dijagnozu balanopostitisa i isključiti sifilis. U tu svrhu seju se gnojni sekreti kako bi se identifikovala blijeda treponema i serološki pregled krvi pacijenta radi utvrđivanja antitijela na uzročnik sifilisa.

Umirujući iscjedak iz glave penisa posejan je u laboratoriji na diferencijalno – dijagnostičkom medijumu kako bi se utvrdio uzrok infekcije.

Liječenje upale kožice

Bolest se liječi uz pomoć antibakterijskih sredstava koja će zaustaviti razvoj patogenih mikroorganizama. Jednostavan oblik balanopostitisa može se liječiti narodnom medicinom koja ima antimikrobno, protivupalno sredstvo i promoviše regeneraciju kože i sluzokože.

Liječenje bolesti zahtijeva poštovanje opštih preporuka. Treba poštovati ličnu higijenu.glavu i prepucij penisa važno je prati nekoliko puta dnevno ljekovitim biljnim dekocijama. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, ova mjera može biti dovoljna za ublažavanje iritacije kože i uništavanje uzroka ove bolesti.

U ozbiljnijim oblicima bolesti, neophodno je započeti upotrebu spoljnih sredstava sa antiseptičkim efektom. Antiseptici za mast mogu se pripremiti kod kuće. Takva sredtsva će doprinijeti brzom uništavanju patogenih bakterija i oporavku kože i sluzokože.

Ako razvijete balanopostitis, to može ukazivati na smanjenje otpora tijela. Liječenje bolesti će biti efikasno ako se paralelno ojača imunološki sistem: uzimanje lijekova za poboljšanje otpora tijela, vježbanje i normalizacija ishrane i odustajanje od loših navika.

Prevencija bolesti

Najbolja preventivna mjera biće poštovanje pravila lične higijene. Pranje penisa svakog dana, kao i bez izuzetaka prije i poslije odnosa. Za postupak mora se koristiti sapun. Kada je pranje neophodno, izloži se glava penisa i pažljivo opere područje uzde, jer se u njima često akumulira smegma – hranljivi medijum u kojem se bakterije množe. Takođe je važno svakodnevno mjenjati donji veš.

Patogeni se mogu prenositi polnim putem. Stoga su upotreba kondoma i odbacivanje promiskuiteta važni za zdravlje genitourinarnog sistema.

Da bi se osiguralo da tijelo ne razvije zarazne procese, posebno balanopostitis, važno je održavati imunitet. Za zdravlje imunog sistema i cijelog organizma važno je napustiti loše navike, voditi aktivan i zdrav životni stil, vježbanje i temperament.

Prognoza bolesti

Balanopostitis treba shvatiti ozbiljno, liječiti ga adekvatno, terapijom datom od strane nadležnog ljekara jer je moguć prelazak u hroničnu formu (sluzokoža postaje glatka, sjajna, istanjena, smanjene elastičnosti), a moguće su i komplikacije (fimoza – nemogućnost prevlačenja kožice, parafimoza – rub prepucijuma stegnut iza glansa praćen otokom, te zahtijeva hitnu repoziciju, superinfekcije veneričnim uzročnicima).