Baobab ulje i njegova uloga u njezi kože

0
237

Amina Pačariz Radulović, dr pharm

 

Trendovi ljepote mogu doći i proći, ali neki su ukorijenjeni vijekovima kada govorimo o njezi kože. To je svakako slučaj sa baobab uljem, modernim sastojkom sa dugom istorijom.

Baobab ulje se dobija iz velikog ploda istoimene biljke baobab (Adansonia digitat) koja vodi porijeklo iz Afrike. Smatra se najvećom sukulentnom biljkom na svijetu. Drvo babobab je jedinstveno po svojoj strukturi i karakteristikama. Često opisano kao “naopako drvo” drvo baobaba neobično liči na veliki, panjev korijen iznad zemlje.  Ovo listopadno drvo je visoko oko 23m, ima glatku crvenkasto-braon koru sa prstastim zelenim listovima. Cvijetovi su viseći sa pet bijelih latica, dok su plodovi koji sadrže pulpu zašiljeni na vrhu i prekriveni žuto-smeđim dlačicama. Baobabi dostižu starost do 1000 godina. Ne može se nijedan pejzaš iz Afrike zamisliti, a da na njemu nije baobab drvo.

Dio biljke koji se koristi u kozmetičkim proizvodima je njegov plod. Kada se plod osuši pretvara se u mahunu koja pada na zemlju. Ove mahune se zatim skupljaju i zahtijevaju vrlo malo obrade prije nego što se od njih dobije ulje koje ima široku upotrebu u kozmetičkoj industriji.

Baobab ulje je lako upijajuće ulje svilenkaste strukture. Svijetlo žute boje blagog mirisa. Ima visok sadržaj antioksidanasa koji štite kožu od slobodnih radikala. Baobab ih sadrži čak duplo više od godži bobica.

Baobab ulje sadrži esencijalne omega 3, 6 i 9 masne kisjeline koje pomažu u održavanju zdravlja i ljepote kože. Omega 3 masne kiseline djeluju antiinflamatorno i mogu se koristiti za stanja kao što su akne i psorijaza.

Glavne esencijalne masne kiseline u ulju baobab su: oleinska kisjelina, palmitinska kisjelina, lionolna kisjelina, linolenska kisjelina i sterainska kisjelina.

Linolna kisjelina je omega-6 kisjelina i zastupljena je u baobab ulju od 20-24%. Ova kisjelina je osnovna  komponente lipida rožnatog sloja kože. Djeluje tako što smanjuje transdermalni gubitak vode. Njena antiinfalamtorna svojstva pomažu u smirivanju suve kože zahvaćene svrabom kod raznih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza, dermatitis.

Linolenska kisjelina ispoljava snažan anti-upalni efekat na kožu, i poboljšava funkciju narušene kožne barijere.

Oleinska kisjelina je zastupljena u ulju od  30-40%. Ova kisjelina  pospješuje prodiranje drugih aktivnih sastojaka, uključujući druge masne kiseline. Dobro vlaži kožu i pomaže u zadržavanju vlage.

Palmitinska kisjelina  podstiče regeneraciju kože i vraća elastičnost, a njena zastupljenost u baobab ulju je 18-30%.

Stearinska kisjelina  štiti kožu od spoljašnjih uticaja i održava hidro-lipidni sloj.

Smatra se da bi neko biljno ulje imalo dobru sposobnost hidratacije, onda bi trebalo da ima veći udio linolne kisjeline nego oleinske kiseline, što je slučaj sa baobab uljem.

Omega masne kisejline poboljšavaju izgled kože, regulišu proizvodnju sebuma, nivo hidratacije i smanjuju znakove starenja kože.

Poseban osvrt bih napravila na linolnu kisjelinu koja je najazatupljenija kisjelina u zdravoj koži. Kada se njen udio smanji, koža gubi elastičnost, postaje gruba, suva i počinje da se peruta. A kako tijelo nije sposobno da stvara masne kisjeline, onda je potrebno da nahranimo kožu njima. Savršen izbor je upravo baobab ulje koje sadrži visok udio linolne kisjeline.

Baobab ulje bogato je vitaminima A, B, D i C i mineralima.

Vitamin A: Vitamin je neophodan za zdravu kožu. On se koristi za liječenje akni, smanjuje pigmentaciju uzrokovane hroničnim izlaganjem suncu, smanjuje pojavu sitnih linija i bora. Ovaj vitamin pomaže koži da se bori protiv bakterija i virusa i tako prevenira nastanak akni.

Vitamin B: Poboljšava izgled kože, smanjuje crvenilo i osjetljivost kože.  Kod nedostatka vitamina B dolazi do pojave akni i fleka, koža postaje suva i osjetljiva. Zbog toga mnogi brendovi danas uključuju ovaj vitamin u svoje proizvode (niacin, biotin, pantenol).

Vitamin D: Snažan antioksidant sprječava prijevremeno starenje kože i poremećaj strukture kože.

Vitamin C: Podstiče proizvodnju kolagena i efikasno prevenira nastanak fleka  na koži. Baobab ulje sadrži šest puta više vitamina C od narandže.

Babobab ulje sadrži kalcijum, pa je čest sastojak u proizvodima za njegu kože ruku i noktiju jer pomaže u jačanju noktiju.

Zahvaljujući  vitaminima i esencijalnim masnim kishelinama koje sadrži, ulje babobab intezivno njeguje i hrani  kožu. Kada se nanese na kožu ulje baobab ne ostavlja mastan trag već prodire duboko u kožu. Djeluje umirujuće kod suve kože i kože zahvaćene svrabom. Dovoljno je razloga da uvrstite u svoju rutinu ovo fantastično ulje koje nam je priroda dala.