Čišćenje jetre i žučne kese

0
5074

jetraOd normalnog funkcionisanja jetre i žučne kese zavise mnoge vitalne funkcije u našem tijelu. Jetra je organ koji filtrira svu krv, naša fabrika za eliminisanje otpadnih i štetnih materija. Ona čisti krv od toksičnih materija, hormona, pesticida, ljekova, alkohola, nikotina i ostalih otrova koji  ne bi trebali da se nalaze u našem organizmu. Ona učestvuje u stvaranju i metabolizmu masti i stvara žuč koja se skuplja u žučnoj kesi a ima funkciju varenja masti u digestivnom traktu. Međutim, jetra često postane preopterećena količinom štetnih supstanci i ne može da obavlja svoju funkciju  kako treba. Ono što jetru veoma opterećuje, osim gore nabrojanih stvari, jeste i pogrešna ishrana koja obiluje prženom, masnom, ukuvanom hranom, hljebom i tejsteninama od bijelog brašna, crvenim mesom, suhomesnatim proizvodima, slatkišima, gaziranim napitcima, alkoholom.

Kada jetra ne može da isfiltrira sve toksine iz krvi onda se oni nagomilavaju u tijelu i mogu izazvati niz zdravstvenih problema i pad imunog sistema. Mnoge bolesti i tegobe imaju svoj korijen u opterećenoj jetri koja ne može da obavlja svoj posao, kao što su povišeni holesterol, gojaznost, arterioskleroza, zatvor, nadimanje, gasovi, glavobolje, migrene, akne, alergije, menopauzalni valunzi, artritis, hronični  umor i nervoza…

Toksine koji zaostaju u krvi organizam pokušava da eliminiše na drugi način, te ako crijeva i bubrezi ne mogu to da postignu, tu često koža preuzima funkciju ekskretornog organa.

Akne, ekcemi, psorijaza i druge kožne manifestacije poboljšavaju se ili nestaju nakon čišćenja jetre.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kao posljedica uspavane jetre jesu problemi sa zučnom kesom. Ona skuplja žuč koju stvara jetra a onda se žuč koristi u varenju masti. Kada jetra ne funkcioniše pravilno onda nema ni normalnog protoka žuči a ni varenja masti. Kao rezultat stvaraju se tegobe kao što su pijesak,  kamenje  i upala žučne kese.

Hronična upala žučne kese, kao i kamenje u njoj, dovode osobu do rješavanja problema odstranjivanjem žučne kese, što još samo komplikuje stvar jos više. U nedostatku žučne kese koja skuplja žuč, a potom ga izliva u crijeva po potrebi,  žuč se razliva umjesto da se koncentriše, te je tako varenje masti veoma otežano.

Masti se ne vare kako treba pa se javljaju nadimanje, gasovi, zatvor, proliv i drugi digestivni problemi. Vitamini koji se rastvaraju u mastima, kao sto su vitamin A D E I K, ne mogu se apsorbovati kako treba i kao posljedica nastaje njihov manjak u tijelu i odgovarajući problemi povezani s njihovom funkcijom, naročito pad imunog sistema.

Nemetabolisane masti se mogu lijepiti za krvne sudove, zapušavati ih i doprinijeti srčanom i moždanom udaru, kao i arteriosklerozi. Kad krvni sudovi nemaju dobar protok onda ni odgovarajuće tkivo i organi neće dobiti ishranu i kiseonik u optimalnoj mjeri.

Usporena funkcija jetre izaziva i poremećaj na nivou nervnog sistema, gdje toksini uzrokuju agresivnost, bijes, neraspolozenje, nesanicu, anksioznost i nervozu, buđenje u 3 ujutru, što je u kineskoj medicine vrijeme koje se povezuje sa poremećajem u radu jetre.

Bijes i agresija, naročito potisnuti,  su emocije koje doprinose problemima žučne kese. Često se u razgovoru s pacijentom koji pati od problema žučne kese saznaje o životnoj situaciji koja traje godinama i koja uzrokuje hronican bijes, ljutnju i nakupljenu gorčinu. Ono što je interesantno je da je upravo gorak ukus ono što čisti jetru.

Sva hrana koju smatramo gorkom, a prevashodno zeleno lisnato povrće tipa maslačak ili žućenica, raštan, zelje, blitva, spanać, brokule, prokelj i sl. je fantastičan prečišćivac jetre i žučne kese. Sva sirova hrana prirodno čisti jetru, te je sirova ishrana od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje jetre.

Žene Japana gotovo da ne boluju od hormonalnih i  menopauzalnih poremećaja jer se njihova ishrana zasniva na obilju ribe i sirovog zelenog lisnatog povrća i algi, te je gojaznost i opterećenje jetre mnogo rjeđe nego u Sjevvernoj Americi ili Evropi.

Par puta godišnje može se uraditi detoks tinkturom od maslačka ili silimarinom koji regenerisu i čiste jetru, naročito u proljeće kad je to  jetri najpotrebnije – da se oporavi od ukrčkanih sarmi,  suvog mesa i pečenja.

Sokovi od jabuke, cvekle, limuna i šargarepe u kombinaciji su takođe djelotvorni. Kašika djevičanskog maslinovog ulja svako jutro  i sirće od divljih jabuka čiste jetru i otapaju pijesak i kamenčiće.

Šećer je otrov za jetru te zamijenite kupovne slatkiše voćem ili domaćim slatkišima od prirodnih namirnica i ograničite njihov unos.

Naravno, preventiva je mnogo praktičnija, bezbolnija i jeftinija nego liječenje.

 

Dr Snežana Tomić, homeopata