Crna Gora domaćin 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa

0
907

[heading size=”7”]Predsjednik Udruženja otorinolaringologa Crne Gore, predsjednik Borda Balkanskog i član Borda Evropskog udruženja otorinolaringologa i hirurga glave i vrata, dr Vladan Knežević:[/heading]

otorinolaringologBalkansko udruženje otorinolaringologa i hirurga glave i vrata osnovano je 1934. Godine,  da bi nakon toga rad bio kratko prekinut zbog Drugog svjetskog rata. Na prethodnom, 8. Balkanskom kongresu održanom u Targu Murešu (Rumunija), odlučeno je da se Crnoj Gori dodijeli organizacija narednog 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa. Članice balkanskog udruženja su sve zemlje bivše Jugoslavije, zatim Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija i Turska. Turska je najveća članica koja broji 4.500 otorinolaringologa, a najmanja po broju otorinolaringologa u udruženju je Crna Gora.

– Kongres se u početku održavao svake četiri godine, ali zbog napretka u oblastima  kojima se bavi, došlo se do zaključka da skupovi svake četiri godine nijesu dovoljni. Na bordu  udruženja predlagano je da se kongres održava svake godine, ali zbog finansijske situacije, odlučeno je da se organizuje svake druge. Na kongresu se prezentuju najnovija dostignuća iz oblasti otorinolaringologije i hirurgije glave i vrata, uključujući dječju otorinolaringologiju, alergologiju, hirurgiju baze lobanje, onkologiju i estetsku hirurgiju. Zastupljene su i dijelom internističke oblasti jer ORL jednim dijelom ulazi u internističke, a drugim zadire u hirurške grane, pa stoga otorinolaringologija može biti i hirurška i konzervativna grana medicine. Na kongresu se prezentuju radovi iz pomenutih oblasti, kao i savremene metode liječenja. Kongres je, prije svega, edukativnog karaktera jer se na okruglim stolovima „tabliraju“ kriterijumi liječenja pojedinih oblasti i daju se smjernice za njihovo liječenje – ističe naš sagovornik dr Vladan Knežević, predsjednik Borda direktora Balkanskog udruženja otorinolaringologa.

Deveti Balkanski kongres otorinolaringologa, dodao je on, biće održan od 1. do 5. juna u hotelu „Mediteran“ u Bečićima.

– Kongres će otvoriti ministar zdravlja, prof. dr Miodrag Radunović. Očekuje se između 500 i 600 učesnika, uključujući predavače, goste i slušaoce. Kongres će svakog dana počinjati sa radom u osam, a završavati u 20 časova. Predavanja će biti održavana u četiri sale paralelno. Na otvaranju će, osim mene, govoriti predsjednici udruženja balkanskih zemalja dr Metin Onerci, prof. Gheorghe Muhlfay, prof. dr Anestis Psifidis, prof. dr Pavel Dimov, dr Milan Stanković. Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i Turistička organizacija Budve prepoznali su, ne samo edukativnu vrijednost skupa, već i mogućnost promocije Crne Gore kao turističke destinacije eminentnim gostima iz cijelog svijeta, tako da će velikim koktelom dobrodošlice u njihovoj organizaciji pozdraviti sve goste.  Kongres je sertifikovan od strane Svjetskog udruženja otorinolaringologa. Na osnovu prethodnih iskustava sa skupova, očekivani broj učesnika bio je maksimalno od 100 do 150, ali zbog strateškog položaja Crne Gore, relativno dobre povezanosti sa Evropom i primamljive prirode, taj broj je znatno veći. Teme koje će se obrađivati su hirurške, internističke, onkološke, estetske, funkcionalne, te teme iz oblasti rehabilitacije. Očekuje se prisustvo najeminentnijih svjetskih stručnjaka iz oblasti otorinolaringologije. Biće prisutan veliki broj gostiju iz Amerike, Azije i Evrope, među kojima posebno mjesto zauzimaju akademik Mayers, predsjednik Američke akademije nauka, prof. Milan Knežević, potpredsjednik Svjetskog udruženja hirurga glave i vrata iz Las Palmasa (Španija), prof. Mark Rimakl, predsjednik evropskog udruženja, prof. Mark Haggard iz Britanije, ali da ne nabrajam jer ću izostaviti mnoge uvažene predavače. Na kongresu će učestvovati i brojni gosti iz Norveške, Belgije, Njemačke, Danske, Austrije, Italije, Španije, Britanije, Mađarske, Češke i Poljske, čime skup uveliko prevazilazi balkanske okvire –  ističe dr Knežević.

Udruženje otorinolaringologa Crne Gore, čiji je predsjednik dr Vladan Knežević, a koje će učestvovati na pomenutom skupu, relativno je mlado udruženje. Prvi predsjednik bio je dr Momo Otašević, otorinolaringolog sa Cetinja, tokom čijeg mandata je održano nekoliko skupova. Udruženje se ponovo konstituisalo u Beranama 1996. godine. Ponovno konstituisanje udruženja pomogao je dr Miomir Mugoša, koji je i počasni član udruženja. Udruženje je rad obavljalo kao sekcija otorinolaringologa. Rad udruženja ogledao se u okruglim stolovima i konferencijama na kojima su obrađivane različite teme kao što su vrtoglavice, funkcionalna hirurgija larinxa, tretman hroničnih oboljenja srednjeg uva i tonzilarni problem. Na trećem konstituisanju ovog udruženja, do kojeg je došlo jer su sve sekcije morale da pređu u nevladine organizacije, formirana je NVO Udruženje otorinolaringologa Crne Gore sa sjedištem u Podgorici. Cilj udruženja je promovisanje otorinolaringologije kao samostalne medicinske discipline, promocija i unapređenje tehnika rada i liječenja ljudi. Mjesečni sastanci udruženja zbog nedostatka finansijskih sredstava i vremena nijesu mogući. Udruženje živi isključivo od sponzorstava farmaceutskih firmi. Sastanke održava kada neka od farmaceutskih kuća odvoji sredstva da bi se putem predavanja i promovisao neki lijek.

KURSEVI, RADIONICE I OKRUGLI STOLOVI U OKVIRU KONGRESA

Na kongresu će biti održan veliki interaktivni cjelodnevni kurs iz rinologoje koji će održati akademik  Mladina iz Zagreba, gdje će se, pored edukacije, razriješiti mnoge nesuglasice i dileme u vezi sa savremenim zahtijevanim kvalitetom liječenja, dijagnostike i hirurgije. Ono što će najviše zanimati ženski dio populacije je svakodnevna edukacija nehirurškog estetskog tretmana glave i vrata. Pored ovog, biće održano dvadesetak instrukcionih  kurseva, radionica i okruglih  stolova  na razne teme što će doprinijeti da se kvalitet  dijagnostike i liječenja podigne na zavidan nivo. Zvanični jezik ovog kongresa je, kao što u statutu piše, engleski i jezik zemlje domaćina, tako da smo morali angažovati simultane prevodioce. Kompanija „Plantaže“ su omogućile obilazak vinopodruma, kao posebne atrakcije za pedesetak  predavača što će, pored organizovanih izleta, doprinijeti promociji Crne Gore kao turističke destinacije – rekao je dr Vladan Knežević.

 

POMOĆ UGROŽENIMA OD POPLAVA

Čuveni britanski otorinolaringolog dr Mark Haggard donirao je novac za pomoć poplavljenim područjima Crvenom krstu, te predložio da se napravi link na zvaničnom sajtu konferencije putem kojeg će se, u korist crvenih krstova zemalja zahvaćenih poplavama, uplaćivati donacije. Na samom kongresu on će apelovati na sve učesnike da se pridruže humanitarnoj akciji. Članovi borda su odmah podržali akciju, a nadam se da će to uraditi i svi učesnici kongresa – kazao je dr Knežević.