Čuvari zdravlja

0
1128

Piše: Mr.ph.Katarina Minić

Imuni sistem reguliše ravnoteže unutrašnje sredine kroz otkrivanje, identifikaciju i uništavanje svih organizmu stranih materija uglavnom biološkog porijekla. U ovu grupu stranih materija, ubrajaju se prije svega bakterije, virusi, gljivice i drugi patogeni mikroorganizmi

Imuni sistem čovjeka je jedan od najbitnijih sistema u organizmu svakog živog bića. On igra izuzetno bitnu ulogu zajedno sa endokrinim i nervnim sistemom. Imuni sistem reguliše ravnoteže unutrašnje sredine kroz otkrivanje, identifikaciju i uništavanje svih organizmu stranih materija uglavnom biološkog porijekla. U ovu grupu stranih materija, ubrajaju se prije svega bakterije, virusi, gljivice i drugi patogeni mikroorganizmi.
Sam imuni sistem je vrlo komplikovan. Njega čini izuzetno brzo prilagodljiv odbrambeni entitet koji se sastoji od mnoštva stanica i molekula sposobnih za prepoznavanje i uklanjanje različitih stranih tijela. Reakciju pružanja otpora na spoljašnje atake vrše same ćelije (imunitet ćelija) i specijalni molekuli antitijela (humoralni imunitet).

Imuni sistem takođe ima ulogu u sprečavanju širenja maligno transformisanih ćelija, koje ako se ne iskorijene na vrijeme mogu dovesti do razvoja kancera. Dakle to je jedan složen sistem, koji omogućava očuvanje zdravlja. Ako dođe do greške i ovaj sistem počne neku neškodljivu supstancu da doživljava kao napadača to se naziva alergija. U takvim slučajevima dolazi do pokretanja imunološkog odgovora i nepotrebnog, pretjeranog reagovanja na određenu supstancu, koja se manifestuje zapušenim nosom, pretjeranim stvaranjem sekreta, kašljem, alergijskim konjuktivitisom, osipom… U nekim slučajevima organizam može da svoje ćelije prestane da prepoznaje i da ih doživi kao napadače, pri čemu dolazi do autoimunogenog odgovora. Ako je oslobođena aktivnost imunološkog sistema podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i takozvane autoimune bolesti.
Opšte je poznato da prirodan imunitet čovjeka može da bude smanjen kao posljedica uslova života: nezdrava životna sredina, stres, prehlada, opekotina, intoksikacije, prekomjerna upotreba duvana, alkohola, usljed hiruških intervencija, nepravilne i neizbalansirane ishrane, čestog uzimanja hemijskih ljekova, nedovoljnog sna i drugog…

Šta ostaje: Ojačajte svoj imuni sistem.
Namirnice koje stimulišu imuni sistem: jogurt, namirnice bogate beta karotinom i cinkom, mnogo povrća, hrana sa malo masti, voće, bijeli luk, vitamin C…
Prirodni imunosupresivi dovode do povećanog stvaranja odbrambenih ćelija.

CINK – OŽIVLJAVA IMUNI SISTEM

Obezbijedite svom organizmu dovoljnu količinu cinka, jer bez njega vaš imuni sistem ne može raditi punom snagom. Cink ima važnu ulogu u mnogim imunim funkcijama, uključujući i stvaranje antitijela i T ćelija, kao i aktivnost ostalih bijelih krvnih zrnaca. Kod odraslih i djece sa nedostatkom cinka češće se javljaju infekcije disajnih organa.
Cink može da podmladi imuni sistem starijih osoba. On može da povrati imunološke funkcije koje naglo slabe poslije šezdesete godine života. Najveći izvor cinka su ostrige, ali ga možete naći u tabletama i svim vitaminsko mineralnim kompleksima.

KOLOSTRUM – IZVOR ŽIVOTA

Kolostrum je prva hrana koju konzumiramo po rođenju i prirodni je saputnik zdravlju. Sadrži sve hranljive sastojke antitijela, vitamine, minerale, faktore rasta, bjelančevine i masti u izuzetno optimalnom odnosu. Povoljno utiče na imunološki sistem reguliše rad crijeva, sve u svemu utiče na opšte zdravlje.

ECHINACEA – ŠTITI ORGANIZAM

Echinacea purpurea i echinacea angustifolia su dokazano učinkovite u jačanju imuniteta. U slučaju virusnih infekcija, echinacea djeluje povoljno, jer stimuliše stvaranje interferona koji su odgovorni za borbu protiv virusa. Uzročnici prehlada su virusi, pa je echinacea djelotvornija od antibiotika. Antibiotike treba uključiti u terapiju tek kada dođe do razvoja bakterijske infekcije. Koristite je preventivno – ojačajte organizam da se izbori sa virusima, bakterijama i da ne dođe do razvoja simptoma prehlade ili bilo koje bakterijske infekcije.

Upotreba echinacee dovodi i do skraćenja bolesti i ublažavanja simptoma bolesti. Može se naći u obliku kapsula čaja, kapi, sirupa, speja za grlo. Koristi se kao najbolje u ciklusima od 4 – 6 nedjelja.

ULJE IZ AJKULINE JETRE – BLAGODET ZA VAŠ ORGANIZAM

Sastoji se od aglicerola supstance kojih ima u majčinom mlijeku, jetri, slezini i koštanoj srži. Stimuliše imunitet time što povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca (leukocita) do normalnog nivoa i podstiče stvaranje antitijela. Koristite ga kao preventivu i sigurnu zaštitu protiv raznih bakterijskih, virusnih ili gljivičnih oboljenja. Preporučuju se 1-2 kapsule svakog dana jer je preventiva najbolje liječenje.

NONI – IMUNITET NA PRVOM MJESTU

Naučna istaživanja su pokazala da sastojci ploda biljke noni (Morinda citrifolija) takođe stimulišu prirodnu imunološku reakciju organizma, pročišćavaju krv, regulišu rad ćelija i regenerišu oštećene ćelije. Biljka je potpuno bezbijedna čak i u periodu laktacije, a može se konzumirati u obliku soka ili kapsula. Preporučuje se 60 ml dnevno ili jedna kapsula.

MALINE – SLATKO ZADOVOLJSTVO

Čaj napravljen od listova maline (Rubus idaeus) bogata vitaminom C i E ,visokim sadržajem kalcijuma i magnezijuma sprečava iscrpljenost i znatno ojačava imuni odgovor – jača organizam.

BIJELI LUK – PRIRODNI ANTIBIOTIK

Njegova ljekovita svojstva su dobro poznata – bijeli luk   (allium sativum) ispoljava antibiotska svojstva, pravi je stimulator imunog sistema, inhibira mnoge viruse, smanjuje upalne procese, flavonoidi nađeni u luku uništavaju bakterije, jedan je od najboljih izvora selena (koji je neophodan za proizvodnju potentnog antioksidantnog  enzima).

Obratite se u svakom slučaju svom farmaceutu koji će vas naučiti kako pravilno i uravnoteženo da se hranite i predložiti vam neki od imunostimulatora. Čuvajte svoj imuni sistem,pomozite mu, jer jedino tako ćete sačuvati zdravlje.