Neprijatne kvržice po koži

0
750

Piše: Dr Svetlana Radović  Vučeković, spec. za kožne i venerične bolesti

Bradavice su male, neprijatne kvržice po koži. Sve su češća pojava, i u savremenoj dermatologiji o njima se mnogo zna. Nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, koji se naziva humani papiloma virus (HPV). Poznato je oko 70 tipova bradavica. Najčešće se pojavljuju kod djece i mladih, mada ni odrasli nijesu pošteđeni.
Zbog razlike u ćelijskom imunitetu, razlikuje se veličina bradavica, rasprostranjenost po tijelu i zadržavanje na koži. Izgled zavisi od tipa virusa i mjesta na kome se pojavljuju. Predinfekciono mjesto su šake, oko zglobova, na tabanima, na licu. Mogu biti karfiolaste ili zaravljene, pojedinačne ili slivene, boje od svijetlo ružičaste (za svježije) do mrko pigmentne (za starije). Kod djece školskog uzrasta najčešći tip su mollusce, koje su povećano kontagiozne i šire se geometrijskom progresijom.

Zaraza je moguća neposrednim kontaktom sa inficiranom osobom, preko predmeta i vode. Najčešće se pojavljuju na mjestima gdje je oštećena barijera kože. Zatvorena obuća, patike, slaba cirkulacija kod povrede, zapaljenske bolesti, povećavaju rizik od nastanka infekcije.
Poslije ulaska virusa u organizam, u zavisnosti od imunog – odbrambenog sistema, razviće se najmanje za 6 nedjelja, a najduže za 6 mjeseci, različiti tipovi bradavica.
Većina izraslina zbog karakterističnog izgleda, lako se dijagnostifikuju.
Za uklanjanje bradavica najčešće se primjenjuje krioterapija – tečni azot (gas zamrznut na -197 stepeni celzijusovih), hiruški, eletrokoagulacijom ili laserom.
Po uklanjanju bradavica obavezne su redovne kontrole, u početku,na 15 dana, na mjesec dana i na 6 mjeseci.