Plastična hirurgija – zbogom kompleksima

0
820

Piše: Dr Vladan Knežević, specijalista ORL

KOREKCIJA  KLEMPAVIH UŠIJU (otoplastika): Otoplastika je estetski hirurški zahvat kojim se uspješno i trajno otklanja problem klempavih ili deformisanih  ušiju. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a po potrebi (manja djeca) i u opštoj anesteziji. Najidealnije je da se ova operacija uradi kod djeteta prije polaska u školu jer djeca znaju ponekad da budu jako gruba i jedni drugima stvaraju komplekse. Sama operacija  traje oko sat. Hirurški rez se izvodi sa zadnje strane uva. U toku ove anestezije osim kože, radi se i modeliranje hrskavice radi kreiranja nove forme ušnih školjki. S obzirom na to da je glavni rez na zadnjoj strani uva, šav pa i ožiljci nijesu vidljivi. Komplikacije su vrlo rijetke i uglavnom su to hematomi koji prođu sami od sebe. Nakon operacije, pacijent nosi imobilizacioni zavoj tri do pet dana, a vrlo rijetko više, najviše 10 dana, kada se vade konci. Prvih mjesec do dva nakon operacije treba izbjegavati sportove i sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede u kojim slučajevima treba nositi zaštitne trake.

KOREKCIJA BORA: Ova intervencija se izvodi u ambulantnim uslovima, tako što se aplikuje lokalni anestetik uglavnom u vidu kreme u područje bora koje se tretiraju. Za popunjavanje bora se mogu koristiti trajni (Biopolimer Silitex, Metacril , Aquamid) ili polutrajni materjali (Hijaluronska kiselina, Easyderm, Botox, Kolagen, Pirogen, restilen, masno tkivo). Efekat kod korišćenja polutrajnih materjala je do šest mjeseci. Najbolji rezultati korekcije na ovaj način se dobijaja kod korigovanja bora u predjelu čela, glabelarnih bora i nazolabijalnih bora (bore oko usana). Nakon ubrizgavanja javlja se neznatni otok koji već posle dan-dva u potpunosti iščezava. Sitne bore oko očiju najbolje se koriguju Botoxom.
KOREKCIJA I UVEĆANJE USANA (augmentatio labiorum): Za uvećanje i podebljavanje usana koriste se različiti prirodni i sintetski materjali. Svaki od njih ima prednosti i mane.
Prirodni materjali (masno tkivo, kolagen, hijaluronska kiselina) se resorbuju, pa se postupak mora ponavljati. Sintetski materjali (Metacril, Biopolimer, Aquamid…) su dostupni u različitim oblicima, a uvećanje je trajna metoda. Kod nas se najčešće radi sa Byopolimerom, materijalom koji vrlo rijetko, praktično nikada, ne izaziva alergijske reakcije, a inače su prolaznog karaktera.
Ovaj preparat je visoko polimerizovan što ukazuje na stabilnost njegovih molekula. Kao takav on je trajno postojan jer ga odbrambene ćelije organizma ne tretiraju kao strano tkivo. Iz tog razloga je broj neželjenih reakcija praktično sveden na minimum. Pored ove postoji i niz drugih osobina koje mu daju prednost kao što su jednostavnost u upotrebi, odmah vidljivi estetski rezultati, brz oporavak, relativno je jeftin, daje efektne a trajne rezultate. Preparat je izuzetno bezbjedan i može se primjenjivati kod svih, uz poseban oprez kod osoba koje su izrazito alergične. Jedini kandidati kod kojih je kontraindikovana primjena Bioplimera, a i drugih preparata su pacijenti gdje postoji aktivna ranica ili virozna promjena na usnama (herpes). Procedura se lako izvodi. Prvo se na usne aplikuje lokalni anestetik u vidu kreme. Poslije 20-ak minuta preparat se u vidu injekcije ubrizgava u usne. Nakon toga slijedi nježno modeliranje preparata do željenog oblika. Na usne se aplikuju hladne obloge. Pacijentu se savjetuje da izbjegava pušenje, uzimanje čvrste hrane i previše smijeha osam sati nakon intervencije. Blagi otok je prisutan 2-3 dana, a do pet dana potpuno nestaje, kada je i vidljiv definitivan oblik usana.
Oblik i veličina usana zavise od dogovora pacijenta i hirurga.