Limfna drenaža

0
1314

Piše: Zoran Pantić

Limfna drenaža je eliksir mladosti i zdravlja. Svojom efikasnošću u borbi protiv toksina, predstavlja jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja i produženje ljudskog životnog vijeka

Šta je limfna drenaža?
-Limfna drenaža je tehnika masaže,koja korisreći limfni sistem, ima za cilj izbacivanje vode i toksina iz tijela. Potpuno je bezbolna i ne ostavlja modrice. Koristi se za rješavanje limfoedema (otoka), ali i kod zdravih ljudi ima široku primjenu
Kome je potrebna limfna drenaža?
-Potrebna je svima, bez obzira na uzrast i pol. Osobama koje imaju povećanu fizičku aktivnost, jer se tokom aktivnosti nagomilava mliječna kiselina u mišićima, što može proizvesti pojavu miogeloza (bolnih čvorova) u mišićima. Pravovremenom drenažom, ova pojava se moze izbjeći i vježbanje učiniti efikasnijim. Ukoliko je prisutna opstipacija (zatvor), drenaža debelog crijeva je neophodna. U protivnom, velika količina toksina, nastala raspadanjem hrane ulazi u krvotok. Ženama operisanim od kancera dojke i materice, zbog otoka ruke ili noge, limfna drenaža je jedina procedura sa zadovoljavajućim rezultatima. Glavobolja i migrenozni napad se mogu drastično ublažiti drenažom glave i vrata, jer smanjivanjem količine tečnosti u toj regiji – smanjivanjem pritiska tečnosti, povećava se dotok krvi u glavu i momentalno se smanjuje bol. Prisutnost celulita pretstavlja nerješiv problem za žene. Celulit je naslaga toksina u masnim ćelijama, koja nastaje kao odgovor organizma na preveliki unos štetnih materija kroz hranu, vodu i vazduh. Limfnom drenažom, preko limfnog sistema, dolazi do konstantnog pražnjenja nivoa toksina u tijelu. Povećanjem količine toksina u tijelu, dolazi do prijevremenog starenja kože i pojave atonije. Primjenom limfne drenaže, ove pojave se mogu višestruko ublažiti, a  često i po tpuno neutralisati.
Koliko če sto treba raditi limfnu drenažu?
-U početku je potrebno dvije sedmice raditi tri puta nedjeljno, zatim naredne dvije nedjelje dva puta nedjeljno, a nakon toga dovoljno je upražnjavati limfnu drenažu jednom u 10 dana. Osobama koje imaju fizičku aktivnost 2 – 3 puta nedjeljno, preporučuje se upražnjavanje limfne drenaže jednom nedjeljno.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje: Limfna drenaža je eliksir mladosti i zdravlja, svojom efikasnošću u eliminaciji toksina, pretstavlja jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja i produženje ljudskog vijeka. U wellness centru “Samsara”,koji se uskoro otvara u Podgorici, svi terapeuti su obučeni za manuelnu limfnu drenažu, po standardima najvećeg centra u svijetu,školi Alana Ganasije iz Španije.
Glavni terapeut i učitelj u wellness-u je Zoran Pantić, (Ganasijev učenik, jedini na prostoru Balkana sa sertifikatom), autor ovog teksta.