Ujed zmije

0
2335

Piše: prim. dr Dr Olga Baković

U PRVOJ POMOĆI SVAKI UJED ZMIJE TRETIRATI KAO UJED OTROVNICE. SMRT OD UJEDA ZMIJE JE RIJETKA,ALI MOGUĆA!

Po Frojdu, zmije su seksualni simboli. U modnoj industriji pripadnicama ljepšeg pola je omogućeno da uživaju u cipelama i torbama napravljenim od zmijske kože. U Kini je meso od zmija kulinarski specijalitet. Ipak, ako se za vrijeme vrelih dana nađete u kamenitim i suvim predjelima, imajte na umu da i zmije otrovnice, poskok i šarka, mogu biti njihovi stanovnici.Poskok se smatra najotrovnijom zmijom u Evropi.
Prema načinu djelovanja, zmijski otrov može biti citotoksičan, koji dovodi do razaranja ćelija, razaranja crvenih krvnih zrnaca, ubrzava širenje otrova, povećava propustljivost zidova krvnih sudova i dovodi do zgrušavanja krvi. Za razliku od njega neurotoksičan otrov prekida nervnu sprovodljivost, izaziva malaksalost i paralizu disanja.
Nakon ujeda zmija, znaci i simptomi mogu biti lokalni i opšti.

Kod lokalnih se na mjestu uboda nalaze dvije jedva primjetne ranice. Brzo nakon ujeda (15-30 minuta kod ujeda zvečarke) ili nakon 2 sata, javljaju se modro crvene pjege i bolan otok, koji može da zahvati čitav ekstremitet i dovede do povećanja limfnih čvorova.
Opšti simptomi se javljaju nakon prodiranja otrova u krv. Ukoliko je mjesto ujeda udaljenije od vitalnih organa, znaci nastupaju sporije, nasuprot bržem ispoljavanju ukoliko je ujed bliži srcu.
Osjećaj slabosti, drhtavica, vrtoglavica, potom otežano disanje, ubrzan puls, pad krvnog pritiska, kao i osjećaj mučnine, povraćanja i smetnji u vidu, a u težim slučajevima i gubitak svijesti, spadaju u poremećaje opšteg stanja nakon ujeda zmija.
Smrt od ujeda zmija je rijetka, ali moguca!
Prilikom tretmana prve pomoći prvo treba smiriti povrijeđenog i obezbijediti mu strogo mirovanje. Ranu oprati vodom i sapunom (ukoliko postoji mogućnost), staviti hladne obloge i imobilisati povrijeđeni dio tijela (ukoliko su u pitanju ekstremiteti, položaj u nivou srca). Obezbijediti hitan transport povrijeđenog do zdravstvene ustanove!

Uvijek imati na umu da se prilikom prve pomoći svaki ujed zmije tretira kao ujed otrovnice, da se nikada ne stavlja poveska, ne isisava sadržaj iz ujeda, povrijeđeni ekstremitet se imobiliše i drži u lako uzdignutom položaju u nivou srca i izbjegava se svaki fizički napor.