Dom zdravlja – Kolašin u vrijeme COVID-19

0
559

Od marta „ne gledaju na časovnik i radno vrijeme”

Zaposleni u Domu zdravlja ‒ Kolašin, u vrijeme koronavirusa spremni su da odgovore svim izazovima

 

Dom zdravlja u Kolašinu protekle 2020. obilježio je 40 godina rada. 24. decembra, u uslovima protivpandemijskih mjera, obilježen je ovaj jubilej.   Direktorica dr Jelena Zindović podsjetila je ovom prilikom da je prije četiri decenije Dom zdravlja u Kolašinu bio jedan od najmodernijih u Crnoj Gori. Ona je navela da je ova ustanova počela sa radom 23. maja 1980. godine. Ukazujući na značaj šireg društvenog angažovanja ljekara ovog doma zdravlja, Zindović je izrazila žaljenje zbog nemogućnosti prisustva onih koji su uložili sebe u kolašinsko zdravstvo kao i prijatelja, ljekara iz susjednih gradova, koji usljed aktuelne epidemije nijesu mogli da dođu. Ukazujući na otežane uslove funkcionisanja zbog pandemije, ona je istakla nesebično angažovanje zaposlenih ljekara koji od marta 2020. praktično i  da nemaju  određeno radno vrijeme.

Ističući da je kolašinsko zdravstvo iznjedrilo medicinske autoritete čije su dijagnoze potvrđivane na najpoznatijim klinikama regiona, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović ukazao je istorijski značaj rada dr Maksima Popovića ovom zdravstvenom sistemu.  ‒ Doktor Maksim Popović je zadivio svoju struku kada je davanjem injekcije u srce spasio život Veljku Vlahoviću, poznatom društvenom i revolucionarnom kreatoru moderne Jugoslavije i Crne Gore. Dom zdravlja i danas donosi sigurnost društvenom, razvojnom i investicionom Kolašinu ‒ naglasio je Bulatović.

U produkciji Multimedijalnog studija iz Bijelog Polja ovom prilikom prikazan je i film o istoriji kolašinskog zdravstva. Stigle su brojne čestitke, a dar posebne vrijednosti bio je buket cvijeća iz Botaničke bašte u Dulovinama čiji su osnivači  Danijel i Zora Vincek.

 

Borba s pandemijom

Epidemiološka situacija umnogome je uticala na usložnjavanje uslova rada u zdravstvenim ustanovama.  Ona zahtijeva danonoćni rad organizovan i kroz rad rezervnih timova. Na dijagnostičkom nivou ustanova posjeduje mogućnost obavljanja brzih, kombinovanih brisova Ag na SARS Cov-2, koje je dobila od Instituta za javno zdravlje, a iz sopstvenih sredstava kupljeni su brzi testovi na antitijela IGM, IgG, Sars Cov-2. Laboranti tokom 24 časa vrše uzorkovanja,  a obučeni tehničari za uzimanje briseva, vrše uzorkovanje pacijenata u stanu bolesnika gdje je to opravdano. Laboratorija raspolaže opremom modernizovanom prije nešto više od dvije godine. U uslovima protivpandemijske borbe za zdravlje, paleta zdravstvenih usluga je veća i zahtjevnija ‒ sve u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja sugrađana.

RTG kabinet radi u dvije smjene, čak i vikendom. Pacijentima su omogućene pravovremene usluge kabineta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i savjetovališta za dijabetes, reproduktivno zdravlje, i savjetovališta za mlade. Ljekari obavljaju redovne preglede, preglede u Covid ambulanti, odlaze na punktove. Urađen je visok procenat vakcinacije protiv sezonskog gripa, kako u gradskom tako i na seoskom području, pa i u najudaljenijim selima u Opštini Kolašin.

Izabrane sestre u timu prate rad ljekara, sprovode terapije kod hroničnih bolesnika, vrše previjanje, vakcinaciju, a otvoren je i pozivni centar. Medicinske sestre iz timova za patronažu angažovane su u okviru simptomatske/ Covid patronaže, i timova za terapiju pisanu od strane izabranog doktora.

Mališanima opštine Kolašin omogućena je nesebična posvećenost pedijatra i pedijatrijskih sestara. Ginekolog i babice koji brinu o trudnicama rade u uslovima  pripravnosti godinama unazad i uvijek su dostupni. Sestre u Stacionarnoj službi brinu o hroničnim bolesnicima koji sa negativnim testom mogu biti primljeni poslije pregleda interniste i ako internista indikuje da je potreban prijem i praćenje, naročito ako se radi o pacijentu koji je desetine kilometara udaljen od Doma zdravlja.

Vozači neumorno rade na terenu. Za vakcinaciju stižu i do najudaljenije kuće, prevoze Covid pacijente, pacijente za hitni prijem ili pregled najavljen putem telefona za Infektivnu kliniku ili Urgentni blok, vrše redovni transport pacijenata za operativno liječenje, postoperativno. Pacijente koji su na redovnom programu hemodijalize odvoze u uslovima koji zahtijevaju da se mora poći u 5 h ujutro iz Kolašina, a zimi kada su snjegovi i ranije!

Zbog aktuelne pandemije COVID‑19 iz Doma zdravlja apeluju na  građane da misle na sebe, na članove svojih porodica, na ranjive kategorije i da se savjesno ponašaju kako bi sačuvali svoje i živote drugih.

Higijena u ustanovi je na visokom nivou! 

Mora se misliti na hronične bolesnike, na dijabetičare, kardiovaskularne pacijente. Potrebno je pratiti njihovo zdravlje i redovno ga kontrolisati! 

Ulaganje u opremu i kadar, to je ono čemu streme u Domu zdravlja!

Modernizovana oprema

U Domu zdravlja se stvara ambijent da mlade kolege i koleginice žele da budu dio tima, a to se postiže dobrom organizacijom, opremom, energijom, entuzijazmom. Sadašnji menadžment na čelu sa dr Jelenom Zindović, specijalistom interne medicine, ponosan  je što posjeduje 24h holter EKG, 24h holter krvnog pritiska, dva spirometra, NIV aparate.  Iz sredstava Ustanove obezbijeđen je veliki broj oksimetara,  inhalatora za odrasle i za djecu, oksimetar za bebe. Od Kompanije Novartis i Ministarstva zdravlja donirana je oprema u vrijednosti 15 000 € (dva EKG dvanaestokanalna aparata, defibrilator, spirometar).

Kolašin, na mapi Crne Gore, ima sve potencijale da bude zdravstveno-rehabilitacioni centar. Zato se iz ove ustanove upućuje apel kolegama da ostanu u svom mjestu i poziv stručnim kolegama koji vole planinu, prirodu i timski rad ‒ da se uključe u program zajedničke ‒ timske gradnje ugleda i povjerenja u ovu ustanovu!

Uprkos epidemiji Covida zajedno sa zdravstvenim radnicima i volonterima iz Crvenog  krsta posjećena su staračka domaćinstva i obavljeni pregledi, te uspješno završena akcija „Obilazak katuna Bjelasice, Sinjajevine, Komova i Javorja”. Bez obzira na otežane uslovime rada, u ovoj ustanovi se, kako vidimo, uspješno sprovodi program zdravstvene zaštite stanovništva Kolašina.

                                                                                    Mirko Jakovljević