Grafomotorika

0
1082

        Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja, odnosno motorička sposobnost pisanja slova. O njoj najčešće govorimo prije djetetova polaska u školu.

Veliki broj djece poznaje slova i brojke i prije polaska u školu, a neka djeca ih znaju i pisati. No, većina djece usvojiće tehniku pisanja u prvom razredu. Za usvajanje te složene vještine kao što je pisanje, potrebne su određene sposobnosti:

 • fina motorika šake,
 • vizualna percepcija,
 • koordinacija oko-ruka (okulomotorna koordinacija),
 • glasovna analiza i sinteza.

 

Može se reći da razvoj grafomotorike, odnosno svih vještina koje ona obuhvata, počinje u dobi od 18 mjeseci i traje do polaska u školu. Ali grafomotorika se, osim razvoja, može i uvježbati, pa je potrebno djetetu omogućiti dodatne aktivnosti i pomoći mu u savladavanju istih.

 

Razvoj motorike u ranoj dobi djeteta  

Da bi dijete kasnije moglo uspješno savladati vještinu pisanja, prvo mora proći kompletan motorički razvoj koji započinje razvojem grube motorike:

 • sjedenje,
 •  puzanje,
 •  hodanje,
 • penjanje,
 • trčanje,
 • slaganje kocki,
 •  igre loptom….

Zatim se taj proces nastavlja razvojem fine motorike koja se odnosi na fine pokrete ruku i šaka:

 • prvo hvatanje cijelom šakom,
 •  a zatim kažiprstom i palcem.

 

Za razvoj svih ovih vještina veoma su važne igračke različitih oblika i konstrukcija, knjige, olovke, igračke na navijanje pomoću kojih dijete razvija vještine poput hvatanja, držanja i ispuštanja, prebacivanje iz ruke u ruku, slaganje kocki, ubacivanje predmeta u posude s otvorima, te hvatanje sitnih predmeta palcem i kažiprstom čime se razvija dobra motorika ruku.

 

Takođe su važne i sve svakodnevne djetetove aktivnosti poput obuvanja, oblačenja, otkopčavanja i zakopčavanja dugmića, odlaganja jakne na vješalicu, samostalnog hranjenja, odmotavanja bombona, listanja knjige, brisanja i sl., koje se možda roditeljima na prvi pogled čine nevažnima, međutim, uveliko pomažu djetetu u savladavanju korisnih vještina koje će na važnosti dobiti upravo prilikom polaska u školu.

U svakodnevnoj igri ili u obavljanju svakodnevnih aktivnosti važno je da dijete isproba svoje mogućnosti, što znači da mu odrasli pomažu samo u onome što ono samostalno ne može izvesti.

 

Razvoj grafomotorike kod djece  

Preduslov za uspjeh u grafomotornim aktivnostima je razvijena fina motorika ruku. Dijete s godinu dana počinje uzimati olovku ili bojicu, drži je cijelom šakom i počinje šarati po papiru. Knjigu u to vrijeme lista tako da okreće nekoliko listova odjednom. Zatim, u dobi od dvije ili dvije i po godine već može listati knjigu tako da okreće list po list, a olovku počinje držati palcem, kažiprstom i srednjim prstom, te može povlačiti vertikalne i vodoravne linije. Od treće do pete godine dijete olovku drži s tri prsta, a prilikom pisanja miče cijelu šaku. S tri godine dijete može nacrtati krug, oko četvrte godine kvadrat, a s pet godina trougao.

S otprilike četiri i po godine, a najkasnije do šeste godine držanje olovke postaje pravilno: dijete olovku drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjeg prsta) a prilikom pisanja pomiče samo prste,  to mu omogućava maksimalnu fleksibilnost i kontrolu pri pisanju, što će djetetu kasnije omogućiti tačno i uredno pisanje.

U to vrijeme roditelji mogu početi upozoravati dijete na ispravno držanje olovke jer je mnogo lakše poučiti ga ispravnom držanju u početku učenja pisanja, nego kasnije ispravljati pogrešno naučeno držanje. Neka djeca vrlo rano počinju šarati, bojati, crtati ili kopirati pisane znakove, dok druga ne pokazuju interes za aktivnosti olovkom. Ako dijete ne želi crtati i bojati, nije dobro nasilno podsticati vježbe grafomotorike. Naravno da ne treba odustati od podsticanja tih aktivnosti, ali mu se za početak mogu ponuditi neke  aktivnosti za razvoj grafomotorike kao što su:

– crtanje kažiprstom po pijesku ili brašnu

– nizanje perli na konac

– prelivanje vode u posudama

– rezanje, presavijanje i lijepljenje papira

– formiranje loptica od papira ili maramica

– oblikovanje raznih likova iz plastelina

– slaganje kocki

– slikanje prstima, kredom, pastelama

 

S vremenom, pravilnom izmjenom aktivnosti koje mu se čine zabavnima i interesantnima, dijete će doći do faze kada mu držanje olovke i kontrola nad njom više neće predstavljati problem i tada će biti spremno i za druge grafomotoričke materijale, kao što su bojanke, pisanke, slovarice.

Vrlo je važno podržati svaku djetetovu aktivnost i podstaknuti dijete na samostalno istraživanje.

 

Pisanje slova