PMS i sistemska kandida

0
7007

pmsPMS ili PreMenstrualni Sindrom je stanje koje utiče na život mnogih žena, a odnosi se na mjesečni ciklus, odnosno lutealnu fazu ciklusa, period od ovulacije pa do sljedećeg ciklusa. Iako se u nekim slučajevima javlja i dvije nedjelje prije, uobičajeno je da počinje nekoliko dana prije menstruacije. Period hormonskih promjena koje žena proživljava može potrajati, a to može uticati na odnos sa partnerom i ostalim ukućanima, budući da su promjene raspoloženja česta pojava. Koji su to simptomi koji utiču na psihofizičko stanje žene u PMS-u:

1. Nagle i česte promjene raspoloženja, plačljivost, bijes, depresija.

2. Anksioznost, uznemirenost.

3. Nesanica.

4. Zamor, bezvoljnost.

5. Nadutost trbuha.

6. Glavobolja.

7. Osjetljive ili bolne grudi.

8. Akne.

9. Zadržavanje vode, otečenost, podbulost.

10. Pojačan apetit, žudnja za slatkišima i tjesteninama.

 

 

 

Razlozi za PMS mogu biti brojni i ovo su neki od njih:

1. Stres.

2. Genetska predispozicija.

3. Hormonski disbalans, nedostatak progesterona.

4. Godine života.

5. Nepravilna ishrana, ishrana bogata slatkišima i tjesteninama.

6. Konzumiranje alkohola, pušenje.

7. Nedovoljna fizička aktivnost.

8. Generalno zdravstveno stanje, problemi sa štitnom žlijezdom, depresija…

Jedan od čestih razloga PMS jeste i sistemska kandida. Sve je više naučnih radova koji upozoravaju na ovaj problem. Kandida je gljivica koja u normalnim okolnostima naseljava naš organizam i u crijevima čini oko 25% sveukupne crijevne flore. Ona je pod kontrolom zahvaljujući našim prijateljskim bakterijama koje čine onih preostalih 75% crijevne flore i koje nas štite od širenja kandide te upada drugih neprijateljskih bakterija i virusa. Međutim, pod određenim okolnostima, kandida se može proširiti iz crijevne, usne i vaginalne sluzokože u druge dijelove organizma, naseljavajući i druge organe i tako postajući sistemska kandida. Razlozi za ovo su različiti, ali se uglavnom problem javlja zbog česte upotrebe antibiotika i nekih ljekova koji ubijaju prijateljske bakterije čime se omogućava širenje kandide, zatim stres i ishrana bogata slatkišima i ugljenim hidratima kojima se kandida hrani, upotreba kontraceptivnih hormona, česte vaginalne gljivične infekcije. Smatra se da kandida izaziva autoimunu reakciju na ženske hormone, naročito estrogen. Ako sumnjate da bi ovo mogao biti vaš slučaj i da je vaš PMS u vezi sa kandidom, pokušajte da iz svoje ishrane eliminišete namirnice koje pomažu rast gljivica. Najbolje je početi anti¬kandida dijete na početku novog ciklusa. Poboljšanje, smanjenje inteziteta simptoma PMS-a ili nestanak istih potvrdiće vezu između premenstrualnih tegoba i kandide.

Iz ishrane treba izbaciti sve što podstiče njen rast: (kandida se hrani šećerima i prostim ugljenim hidratima):

1. Sav šecer i slatkiše.

2. Tjestenine, hljeb, naročito od bijelog, pšeničnog brašna, sve musli i cornflake pahuljice.

3. Sireve, naročito one koji nastaju fermentisanjem uz pomoć gljivica.

4. Sirće.

5. Sve voćne sokove, gazirane napitke.

6. Alkohol, naročito vino i pivo, koji sadrže gljivice u sebi.

7. Suvo voće koje često sadrži gljivice i sećer.

8. Voće kao što su banane, pomorandže i ostalo voće sa visokim sadržajem sećera.

9. Proizvode koji sadrže kvasac. Kvasac je i sam gljivica i pomaže rast kandide.

10. Krompir i bijeli pirinač, prost ugljeni hidrat koji hrani kandidu.

Iako se čini da ovim spiskom namirnica isključujete dosta stvari, postoji veliki izbor onoga što možete jesti u ovom periodu, pogotovo ako se uzme u obzir da je preporučljivo hraniti se namirnicama koji podržavaju zdravu ishanu.

Poželjno je da konzumirate 

1. Povrće – što više u presnom stanju, svježe, organsko, po mogućnosti što više zeleno ili lisnato zeleno povrće (spanać, blitva, raštan, kupus, brokoli).

2. Meso – riba, ćurece i pileće. Crveno meso uzrokuje promenu PH vrijednosti u kisjelo što pogoduje razvoju gljivica.

3. Fermentisani mlječni proizvodi – jogurt, kefir, kisjelo mlijeko. Sadrže u sebi probiotik, prijateljsku bakteriju koja pomaže u borbi protiv kandide.

4. Maslinovo, laneno, konopljino ulje. Sadrže esencijalne masne kiseline, kao što su omega 3, 6 i 9 koje su važne u imunom odgovoru i jačanju imuniteta.

5. Koštunjave plodove, sjemenke – bademi, orasi, susam, sjeme bundeve, suncokreta; sadrže proteine i esencijalne masne kisjeline, koje kandida ne može da konzumira, a koji su važni u podizanju imuniteta.

6. Voće je najbolje smanjiti u ovom periodu, zbog sadržaja šećera. Izbor bi bio voće koje ima manji procenat šecera kao što su bobičavo voće: borovnice, kupine, maline, aronija…

7. Fermentirano povrće, poput kisjelog kupusa, koji sadrži u jednoj porciji toliko probiotskih bakterija koliko i cijela bočica probiotik kapsula. Zapamtite da su probiotske bakterije naši saveznici u borbi protiv gljivica.

Trebalo bi imati u vidu da žene koje su fizički aktivne mnogo rjeđe pate od PMS i drugih tegoba zbog blagotvornog dejstva vježbanja na organizam. Vježbanjem podstičemo pojačanu cirkulaciju, oksigenaciju tkiva, redukujemo stres, jačamo kosti, a osim toga žene su zadovoljne svojom linijom i zategnutim mišićima. Kandida je anaerobni organizam, ne koristi kiseonik u svom metabolizmu, zato pojačana oksigenacija tkiva kod fizičke aktivnosti doprinosi njenom eliminisanju, dok smanjeno dovođenje kiseonika u organizam kad žena koja nije fizički aktivna, pak pogoduje njenom razmnožavanju. Neki od suplemenata koji mogu pomoći u borbi protiv kandide su probiotik kapsule, ulje divljeg origana kao prirodni antifungal i bijeli luk koji ubija gljivice. Važno je imati i uredno pražnjenje crijeva, da bi se eliminisala kandida iz organizma. Nara¬vno, neophodno je piti dovoljno vode u toku dana i stalno hidrirati organizam. Ako vam nagla promjena u načinu ishrane predstavlja težak zadatak počnite postepeno sa izbacivanjem slatkiša i tjestenine. Što se budete bolje osjećali, to ćete imati i više inspiracije da korigujete svoj način ishrane i života. PMS i kandida su samo signali upozorenja da nesto ne radite kako treba. Gledajte to sa pozitivne strane jer vaše tegobe nisu kazna i mogu vam poslužiti kao katalizator za poboljšanje zdravlja.

 

Piše:  Dr Snežana Tomić, homeopat