HOMEOPATIJA I GLAVOBOLJE

0
1291

Glavobolje su česta tegoba koja se javlja češće kod žena nego muškaraca. Povremena glavobolja uzrokovana spoljašnjim faktorima kao što su vrijeme, hrana, stresni događaj, ne predstavlja problem, ali hronična glavobolja, naročito migrenoznog tipa, često potpuno onesposobi osobu za normalno funkcionisanje.

Glavobolja je često jedan od pratećih simptoma drugih oboljenja i stanja kao što su hipertenzija, menopauza, anksioznost i depresija, upala sinusa ili uha, grip, meningitis, glaukom, problem sa zubima, problem s vratnom kičmom, aneurizme.

Uzroci primarne glavobolje, koja nije posljedica nekog drugog zdravstvenog problema, mogu biti razni, a često su to loše životne navike: – Pretjerano konzumiranje kofeina, alkohola, naročito crnog vina – Nezdrava ishrana, mesne prerađevine, bijelo brašno, slatkiši, gazirani napitci, premalo svježeg voća i povrća – Premalo sna – Fizička neaktivnost i loše držanje tijela – Stres – Genetska predispozicija

Homeopatski pristup liječenja glavobolja zasniva se na principu da se homeopatijom liječi osoba, a ne bolest. To znači da ne postoji standardna procedura u liječenju glavobolja, već je u praksi najčešći slučaj da se prepisuju različiti homeopatski ljekovi za dvije različite osobe. Glavobolja je samo jedan od simptoma poremećaja vitalne sile kod date osobe, a u odabiru terapije uzimaju se u obzir i druge karakteristike i simptomi koje pacijent ima.

Veoma važno je dobiti cjelokupnu sliku o pacijentu, s mentalnog , emotivnog i fizičkog aspekta, kao i saznati njegov stil života, ishrane, izloženost stresnim situacijama. Nakon iscrpne anamneze pristupa se odabiru homeopatske terapije koja najviše odgovara simptomatološkoj slici i samom pacijentu. Naravno, korekcije u ishrani i načinu života su veoma važne za izlječenje, jer se u njima najčešće i krije uzrok tegoba.

Iako ne postoje homeopatski ljekovi za glavobolje, u ovom članku navešćemo, radi informisanja, one homeopatske ljekove koji se češće koriste u praksi kada su glavobolje i migrene u pitanju.

Bryonia

Glavobolje se često opisuje kao da se glava raspada ili da će da eksplodira, pritisak unutar glave. Najznačajniji simptom u diferencijalnoj dijagnozi je da bilo kakav pokret izaziva pogoršanje, ne samo fizički pokret glave, već i pokretanje očiju ili govor. Zato su BRYONIA osobe veoma iritabilne i imaju averziju da odgovaraju na pitanja. Bolje se osjećaju kada miruju i leže. Bolje kad pritisne glavu a gore od dodira.

Belladonna

Pulsirajući bol često počinje iznenada, gore pri pokretu, drmusanju, dodiru. Osobi smeta svijetlo, buka, mirisi. Osjećaj vrućine u glavi, često crven u licu sa raširenim zjenicama. Frontalna glavobolja. Često, kako iznenada počne tako zna da iznenada i prestane. Jedan od najčešćih homeopatskih ljekova za djecu na samom početku prehlade praćene naglim razvojem simptoma kao sto su temperature i glavobolja koja je prati.

Nux vomica

Glavobolja od pritiska na poslu kod direktora i menadžera, usljed mamurluka, često rezultat pretjerivanja u piću i jelu prethodnog dana. Glavobolja kao rezultat pretjeranog unošenja nikotina ili drugih droga. Često je udružena sa digestivnim tegobama i javlja se zajedno s poremećenim varenjem, nadimanjem, zatvorom. Lakše kad leži i kad se utopli, i najmanja promaja smeta, gore ujutru kad se probudi i usred noći oko 3 ujutru. Veoma iritabilan pacijent kome sve smeta naročito i najmanji zvuk, a drugi ukućani ga zbog gadne naravi dok je bolestan zaobilaze i hodaju na prstima.

Iris

Migrenozne glavobolje na jednoj strani glave, najčešće na desnoj. Glavobolje se vraćaju u istom vremenskom intervalu i obično im prethode poremećaji u vidnom polju, zamračenje vida, nejasnoća vida. Često mučnina i povraćanje uz bol. Bolje se osjeća pri pokretu na svježem vazduhu.

Dr Snežana Tomić, homeopata