ODRŽAN IV SAJAM MEDICINE U PODGORICI

0
830

1U organizaciji magazina MedicalCG, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, u hotelu Nikić u Podgorici od 15-17. oktobra održan je IV Sajam medicine, s ciljem afirmacije zdravstvenog sistema i promocije medicinsko-farmaceutske teorije i prakse

Magazin MedicalCG u saradnji sa ključnim učesnicima crnogorskog zdravstva, na IV Sajmu medicine predstavio je oko 70 zdravstvenih ustanova, farmaceutskih kompanija, veledrogerija i zdravstvenih udruženja.

2Sajam je otvorio sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić, a prisutnima su se obratili i dr sci med. Majda Šahman-Zaimović, predsjednica Naučnog odbora sajma, i Slavica Pantelić, u ime organizatora sajma.

Naučni odbor sajma, dr sci med. Majda Šahman-Zaimović, prof dr. Agima Ljaljević, doc. dr sc Zorica Potpara i dr Vladimir Dobričanin, mr sci, sačinio je stručni program u kojem je više od 70, većinom domaćih stručnjaka, predstavilo svoje stručne radove kroz 14 tematskih sesija i tri okrugla stola.

Ovogodišnji sajam okupio je preko 50 štandovskih izlagača, a građani su imali priliku da provjere krvnu grupu, izmjere krvni pritisak i nivo šećera, čuju informacije o značaju preventivnih pregleda o karcinomu dojke, dobiju informacije o štetnim posljedicama pušenja, kao i da se savjetuju sa stručnim osobama o svom zdravlju.

Učešće na sajmu, kao i prethodnih godina, imale su skoro sve javne zdravstvene institucije. Veliki broj farmaceutskih kompanija i veledrogerija koje su prisutne na teritoriji Crne Gore uzelo je učešće na sajmu putem stručnih predavanja ili štandovskih prezentacija.

Gost sajma bila je Acibadem hospitals group iz Turske.

Sajam su organizovanim dolaskom obišli i učenici Srednje medicinske škole iz Nikšića i Podgorice.

6Prilikom otvaranja sajma, sekretar Ministarstva zdravlja Zorana Kostić rekao je: –

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na četvrti Sajam medicine, koji pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, organizuje časopis MedicalCG, s ciljem afirmacije crnogorskog zdravstvenog sistema i promocije medicinske struke i nauke.

MedicalCG, kao stručni časopis, koji se bavi isključivo medicinskim temama i prati aktivnosti crnogorskih zdravstvenih institucija, na Sajmu medicine, već tradicionalno, okuplja predstavnike brojnih zdravstvenih ustanova i farmaceutskih kompanija iz zemlje i regiona, kako bi se upoznali sa dostignućima iz raznih oblasti zdravstva, novim tehnologijama na nivou naših i institucija regiona, kao i razmjenili iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima.

3Učesnici sajma i ove godine, kroz naučne plenarne sesije i prezentacije, imaće priliku da čuju zanimljiva predavanja iz raznih oblasti medicine i farmakologije, saznaju više o dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima javnih i privatnih crnogorskih zdravstvenih ustanova.

Poštovani gosti, ulaganje u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana, najbolja su i najznačajnija investicija jedne države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, ne samo današnjih, već i generacija koje dolaze. Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike u Crnoj Gori, sprovodi niz aktivnosti u planiranju i upravljanju zdravstvenim sistemom, kako bi se obezbijedila efikasna, dostupna i kvalitetna zdravstvena zaštita naših građana. U tom smislu donesen je niz strateških dokumenata, prije svega „Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu sa Akcionim planom za njihovu realizaciju 2015-2017. godine“ i Master plan razvoja zdravstva Crne Gore 2015-2020, a u skupštinskoj proceduri su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Naš osnovni zadatak je obezbjeđivanje kvalitetnije, efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite za sve građane Crne Gore.

Predsjednica naučnog odbora sajma dr sci med. Majda Šahman-Zaimović, kazala je da je sajam organiyovan na način da se zdravstveni sistem približi opštoj javnosti i da građani imaju priliku da u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima razgovaraju o svojim zdravstvenim problemima, i o onom kako vide zdravstveni sistem danas. Prema njenim riječima, sajam je organizovan po uzoru na sajmove medicine koji se održavaju u evropskim državama, i prateći taj princip, podijeljen je na dva dijela.

“Imamo stručni dio gdje će biti predstavljena struična predavanja renomiranih stranih i domaćih predavača, a predavanja su akreditovana od Ljekarske i Farmaceutske komore”, kazala je Šahman-Zaimović.

Ona je pojasnila da su pored predavanja, organizovana i tri okrugla stola, jer je taj vid diskusije nekad mnogo bolji za rješavanje tehničkih i aktuelnih problema.

Dr Šahman-Zaimović je kazala da će u drugom dijelu, koji je zamišljen kao edukativno-promotivni, na štandovima biti predstavljene mnoge zdravstvene ustanove javnog i privatnog sektora, nove metode i inovacije, tako da će javnost biti u mogućnosti da postavlja pitanja, možda čak i riješi neki svoj problem. Sajam je, kako je dodala, zamišljen kao korak više ka uspostavljanju još boljeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema.