HOMEOPATIJA ZA SUNČANICU I OPEKOTINE

0
1145

07Sunčanica nastaje usljed pretjeranog izlaganja suncu i vrućini u ljetnjim mjesecima. Nastaje kao rezultat nesposobnosti organizma da reguliše temperaturu tijela i oslobodi se toplote, kada je ono izloženo vrućini i suncu. Najčešći simptomi su topla i suva koža, ubrzn puls i disanje, glavobolja, temperatura, povraćanje, vrtoglavica, rjeđe konfuzija i konvulzije praćene gubitkom svijesti. Posebno osjetljivi su djeca i starije osobe, kao i ljudi koji se bave fizičkom aktivnošću po vrućni, bez adekvatnog unošenja tečnosti ili u neadekvatnoj odjeći koja sprečava odavanje toplote. Ovo su neki od homeopatskih ljekova koji se najčešće koriste kod sunčanice i toplotnog udara.

1. Beladona Homeopatski lijek za pretjerano izlaganje suncu. Osoba ima glavobolju koja pulsira, vrućinu u glavi, suvu crvenu kožu, široke zjenice, suva usta, vrtoglavicu i konfuziju. Osetljivost na zvuke, svijetlo i pokret je izražena. Razdrazljivost i hiperestezija. Temperatura uz groznicu. Agresivno ponašanje, halucinacije, nerazgovjetan govor.

2. Glonoine Homeopatski lijek za sunčanicu kod koje je afektiran cirkulatorni sistem i srce. Naglašen puls, pulsirajuća glavobolja, povišena temperatura, povraćanje, fiksiran pogled, ponekad nesvjestica, povraćanje. Bljedilo lica. Otežano disanje, povišen pritisak.

3. Natrium Carbonicum Homeopatski lijek za hronične posljedice od toplotnog udara ili sunčanice. Osoba koja ima posljedice od pretjeranog izlaganja suncu, naročito hronične glavobolje i osjetljivost na sunce u vidu kožnih manifestacija. Čak i nakon nekoliko godina od sunčanice, osoba pati svaki put kada je izložena suncu, najčešće u vidu slabosti i glavobolje.

Opekotine od sunca su uglavnom prvog, rjeđe drugog stepena, praćene toplom crvenom kožom, pečenjem, bolom, otečenošću, groznicom, nekad ekcemom, temperaturom. Ovo su neki od homeopatskih ljekova za ublažavanje i liječenje opekotina: 4. Cantaris Homeopatski lijek koji se najčešće koristi za opekotine praćene pečenjem, crvenilom, plikovima, koji su često znak opekotina drugog stepena. Osoba se osjeca bolje kada stavi hladnu oblogu na afektirano mjesto. Velika iritabilnost.

5. Urtiva Urens Homeopatski lijek koji se pravi od koprive. Opekotine praćene svrabom, pečenjem, nekad i kožnim erupcijama i ekcemom nakon izloženosti suncu. Plikovi.

6. Calendula Homeopatski lijek koji se spravlja od nevena. Poznat po tome što lijeci rane, takođe je veoma efikasan u vidu homeopatske kreme za lokalnu aplikaciju na izgorjelu kožu. Homeopatske farmacije često je kombinuju sa Hypericumom ili kantarionom i Arnicom Montanom ili brđankom kao mast za opekotine, ubode, posjekotine, rane.

Gore nabrojani su neki od homeopatskih ljekova za kućnu apoteku, da ublaže tegobe pretjeranom izlaganju suncu. Naravno, najbolji lijek je prevecija ili postepeno i umjereno izlaganje suncu u časovima kada je njegovo dejstvo blaže, ujutru i predveče. Hidriranje, odnosno unošenje dovoljne količine vode u organizam, oko 1,5l dnevno u ljetnjim mjesecima, ne računajuci ostale napitke kao što su gazirana pića, kafa i čajevi, koji su diuretici i izbacuju vodu iz organizma. Zato ih u ljetnjim mjesecima treba izbjegavati. Adekvatna, prozračna odjeća od prirodnih materijala, šeširi i kape umanjuju dejstvo toplote. Fizičku aktivnost u velikih vrućina treba svesti na minimum, i to samo u jutarnjim i večernjm časovima, uz dovoljno unošenje vode. I naravno, spas tražimo u moru, ne samo da se razhladimo već i da se razgalimo i rasteretimo uobičajenog stresa i obaveza. Jedna zanimljivost i simbolika vezana za more je da je ono po svom sastavu slično amnionskoj tečnosti u kojoj pliva beba u majčinoj utrobi. Mozda more i volimo zbog tog simboličnog vraćanja majci, u ovom slučaju majci prirodi. More je veliko elektromagnetno polje, harmonično, izbalansirano. Za njega naše tijelo je malo elektromagnetno polje koje ono teži da izbalansira da vibrira istom frekvencom, frekvencom majke prirode. Zato se osjećamo bolje kad se bućnemo u more, ne samo jer smo se osvježili već i zato što nas je more energetski vratilo u balans. Sunce nam nije neprijatelj, bez njega nema života i ne treba se od njega skrivati, niti pretjerivati s korišćenjem mazalica sa zaštitinim faktorima koji su puni hemije i mogu doprinijeti razvoju iritacija, oštećenja i kancera kože više nego izlaganje suncu. Što veći zaštitni faktor, to je veća hemija u njemu i njegova potencijalna štetnost i kancerogenost, jer koža sve brzo upija u organizam. Treba biti obazriv, postepeno se izlagati suncu i tako stvarati u koži vitamin D, dragocjeni vitamin koji nas štiti od bolesti, karcinoma, depresije, osteoporoze… Kada se koriste kreme sa zaštitinim faktorom, one sprečavaju sintezu vitamina D u koži. Dakle, umjerenost je rješenje. Voće i povrće narandžaste i crvene boje sadrzi u sebi beta carotena i likopen, crveni pigment, koji štiti kožu od opekotina, kao i omega 3 i 6 ulja, npr. maslinovo, konopljino, riblje i laneno ulje, koje ne samo što hrani kožu već je i štiti. Možda kantarionovo maslinovo ulje nije tako seksi kao bočica Coppertona ili najnovijeg mirišljavog losiona za sunčanje, ali je daleko zdravije, bez hemije i potpuno prirodno štiti i hrani kožu.