In memoriam – Milorad Bakić – Sead Ećo – Jovana Tomić

0
927

In memoriam

Preminuo hirurg Milorad Bakić

U Beranama je 4. novembra preminuo jedan od najpoznatijih hirurga u Crnoj Gori, dr Milorad Bakić.

U beranskoj Opštoj bolnici održana je komemorativna sjednica povodom smrti doktora Bakića, uz prisusvo njegove porodice i kolega ljekara, na kojoj je direktor ove ustanove, dr Budimir Dabetić kazao:

Prisjetimo se i danas njegove impozantne biografije, u danu kada  su crnogorsko zdravstvo i hirurgija ostali bez jednog od najboljih. Rođen je u Zabrđu, opština Andrijevica, 1947. godine. Osnovnu školu je završio u rodnoj opštini, gimnaziju u Beranama, a Medicinski fakultet u Beogradu, na kome je završio specijalizaciju iz oblasti opšte hirurgije.

Radnu i profesionalnu karijeru je započeo u Opštoj bolnici u Beranama. Od 1980. do 1991. godine obavljao je dužnost šefa odsjeka Traumatologije hiruškog odjeljenja, a od 1991. do 1998. godine je bio direktor Opšte bolnice u Beranama.

Za svoj rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim zracima, a 1997. godine je dobio i najviše opštinsko priznanje Berana – Nagradu „21. jul“, I Andrijevice Nagradu „17. jul“. Bio je član Predsjedništva Društva ljekara Crne Gore i predsjednik Komisije za etička i pravna pitanja Ljekarske komore Crne Gore. Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, kao i u Saveznoj skupštini.

Doktor Bakić je bio jedan od onih hirurga koji je u operacionoj sali naše bolnice uradio više od 12 hiljada operacija. Među tim operacijama su bile i one koje spadaju u red najkomplikovanijih u hirurgiji. Pet decenija njegovog prisustva u beranskom zdravstvu bile su decenije sigurnosti zdravlja naših sugrađana i šire, ali i sigurnosti nas mlađih ljekara i
medicinskog osoblja ove ustanove. Bio je posvećen zdravlju ljudi. Za njega je pacijent bio svetinja, pa je svaka uspješna operacija bila i njegova radost.

Godine koje su mu omogućile da ode u zasluženu penziju nijesu ga odvojile od operacione sale. Nastavio je i dalje da brine o zdravlju našega stanovništva. Za njega je hirurška sala bila drugi dom, a često, moramo priznati, i sopstvena kuća. Biti u hirurškoj sali sa njim značilo je da ćete uvijek naučiti nešto novo, sticati samopouzdanje, sigurnost, i nemogućnost da pogriješite.

Bio je posvećenik hirurgije. Hirurgija je bila njegov zanat, a ljudskost njegova pripadajuća osobina.

Ostali smo bez dragog kolege, vrhunskog hirurga i sjajnog čovjeka. Njegovim odlaskom gubi njegova porodica, braća, prijatelji, nenadoknadivo beranska hirurgija i crnogorsko zdravstvo u cjelini.

Zato, u našim sjećanjima ostaje uspješan, bogat, profesionalan i  etičan život čovjeka koji je bio posvećen ovoj ustanovi, nama zaposlenima, i svim sugrađanima. Vječno smo zahvalni dr Bakiću za decenije profesionalnog rada u Opštoj bolnici u Beranama. Doprinosio je velikom ugledu i dobroj tradiciji beranske hirurgije i našega grada. Njegovim  odlaskom preuzimamo obavezu da baštinimo dobru tradiciju beranskog zdravstva kome je dr Milorad posvetio svoj život, ali i da ne budemo zaboravni prema velikanima kakav je i dr Bakić. Ostajemo mu vječni dužnici.

Dr Budimir Dabetić, ortoped-hirurg

Direktor Opšte bolnice Berane

In memoriam

Dr Sead Ećo

Ugledni bjelopoljski ljekar Sead Ećo preminuo je iznenada u tom gradu. Bio je prvi specijalista gastroenterohepatologije Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Dr Sead Ećo je rođen 16.05.1973 godine u Rožajama. Potiče iz ugledne bjelopoljske porodice od oca Šeća, pedijatra-neonatologa i majke Rabije.

Nakon završene gimnazije, upisuje Medicinski fakultet u Nišu. Po zavrsetku studija 2000. godine počinje sa radom kao ljekar opšte prakse u Domu zdravlja u Bijelom Polju. Nakon obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, počinje sa radom u Opštoj bolnici Bijelo Polje, koja ga upućuje za potrebe ustanove na specijalizaciju iz interne medicine, koju završava u Beogradu u julu 2009. godine, od kada radi na internom odjeljenju. Za potrebe ustanove 2011. godine se upućuje na užu specijalizaciju iz gastroenterohepatologije, a u novembru 2013. godine istu završava i nastavlja da radi na internom odjeljenju i gastro kabinetu, kao prvi gastroenterohepatolog u ustanovi.

Kao ljekar humanista, radeći posao koji voli, pomagao je bolesnim i svim ostalim ljudima. Na poslu je bio omiljen i dobar kolega koji je ne štiteći sebe, svoj maksimum dao medcini i borbi za zdravlje najugroženijih što je bio i njegov životni moto.

Otac je troje djece, a supruga dr Aida Ećo je specijalista pedijatar u JZU Opštoj bolnici Bijelo Polje. Starija sestra dr Aida Kalač je takođe ljekar i radi u Kliničkom centru Crne Gore, kao specijalista anesteziolog.

Kolektiv Opšte bolnice u Bijelom Polju

In memoriam

Mr ph Jovana Tomić 

Mr ph Jovana Tomić je rođena 21.09.1985. godine u Nikšiću gdje je kao odličan đak završila osnovnu i srednju školu. Farmaceutski fakultet u Beogradu upisala je  školske 2004/2005. godine i kao izvanredan student 2010. godine završila osnovne studije sa prosječnom ocjenom 9,13 i odbranjenim diplomskim ispitom sa ocjenom 10.

Nakon završenog fakulteta vraća se u Crnu Goru i svoj prvi radni angažman započinje u ZUACG “Montefarm” u februaru 2011. godine gdje je radila do februara 2012. godine.

Njeni uspjesi na osnovnim studijama najbolje govore o tome kolika je bila njena želja za usavršavanjem i sticanjem novih znanja što je dovodi u Agenciju za ljekove i medicinska sredstva u kojoj počinje svoj radni angažman na poslovima registracije i procjene kvaliteta ljekova. Krasili su je analitičnost, upornost i želja za savladavanjem novih znanja, pa 2013. godine upisuje doktorske studije na Institutu za farmaceutsku hemiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu koje je uspješno privela kraju. Kolege sa kojima je dijelila kancelariju svjedoci su koliko je veliki bio njen trud i posvećenost poslu i nauci.

Jovana se nije hvalila svojim uspjesima, položenim ispitima, objavljenim naučnim radovima, ali svi koji smo sa njom sarađivali smo bili itekako ponosni na njeno znanje i obrazovanje, toliko dragocjeno za našu instituciju. Bila je primjer dobrog vaspitanja, poštenja i izuzetnog odnosa sa kolegama.

Jovana nas je napustila kada to niko nije očekivao i kada je bila potrebna svima – prije svega svojoj porodici i prijateljima, ali i svom kolektivu i kolegama. U svom kratkom radnom vijeku imala je toliko puno ostvarenih rezultata, ali i puno praznih stranica koje je trebalo da ispuni budućim životnim uspjesima. Njenim odlaskom puno je izgubila ne samo naša institucija nego i cijela farmaceutska struka u Crnoj Gori.

Zahvalni smo što si bila dio našeg kolektiva. Ostaje nam ova tiha tuga i praznina koju teško možemo ispuniti vremenom ili riječima, kao i uspomena na tvoju časnu i plemenitu dušu, izuzetno obrazovanje i intelekt.

Kolektiv Instituta za ljekove i medicinska sredstva