Ishrana u trudnoći

0
440

Sumnjate li da ste anemični, obratite se vašem ljekaru.

Ponekad se dešava da hemoglobin može pokazati da ste anemični iako, u stvari, nije tako. Zbog normalnog pove­ćanja količine krvi u tijelu tokom trudnoće, ponekad se javlja „hemodilution” (razređivanje hemoglobina), te će se pokazati niže vrijednosti nego prije trudnoće. To je tzv. „fiziološka anemija trudoće”.

Kako se liječi anemija?

Promjena načina prehrane ili terapija preparatima gvožđa može poboljšati krvnu sliku.

Ako vam je ljekar propisao neki od preparata gvožđa, uzimajte ga s hranom kako bi spriječili moguće mučnine. Izbjegavajte uzimanje gvožđa s mlijekom jer kalcijum spre­čava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od narandže ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbovati. (Vitamin C povećava otpornost posteljice, sposobnost Vašeg organizma da se odupre infekcijama a ujedno i iskorištavanje gvožđa. On se nalazi u svježem voću i povrću, a njegov unos mora biti svakodnevan jer se u tijelu ne mogu stvoriti njegove zalihe. Kako se dio vitamina C gubi čuvanjem i kuvanjem, a zimi imamo slabiju ponudu svježeg voća i povrća, nije na odmet uzimanje preparata vitamina C).

Ujedno, uzimajte gvožđe u kombinaciji s folnom kisjelinom, koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću kao i sa vitaminom B-12.

Naravno, kao i za sve vitamine i minerale, najbolji način za unos gvožđa u tijelo jeste dobra ishrana. Ponekad od tableta gvožđa stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbovanog gvožđa u tijelu. Ta po­java nije opasna.

Preparati gvožđa mogu uzrokovati i probleme sa pražnjenjem debelog crijeva: zatvor ili proliv (jedite hranu koja sadrži više vlakana).

Potrebno je oko šest nedjelja da se Vaša krvna slika popravi, zato ne insistirajte da se rade analize krvi nakon deset dana. Preparati željeza su opasni za malu djecu, stoga ih držite van njihovog dometa.

Kako spriječiti nastanak anemije?

U trudnoći su Vam potrebne veće količine gvožđa a uravnotežena ishrana biljnog i životinjskog porijekla koja za­dovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj anemije.

Za unos gvožđa potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarki, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povr­ća, sušenoga voća. Evo nekoliko primjera hrane bogate gvožđem: lisnato zeleno povrće – kao što je spanać, blitva, broku­le, grašak, šparoge – zatim pasulj, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, džigerica, tofu, suve šljive ili marelice, grožđice, borovnica, ribizla, sok od višnje.

Još jednom da ponovimo, da bi se spriječila anemija u trudnoći:

• Jedite hranu bogatu gvožđem

• Jedite hranu bogatu folnom kisjelinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđu jetru i šparoge

• Jedite hranu bogatu C vitaminom: limun, naran-dže, svježe (ne kuvano) povrće koje pomaže u apsorpciji že­ljeza

• Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne prepa­rate, ako Vam ih ljekar prepiše

• Ako ste imali problema s anemijom, bilo bi dobro kontrolisati nivo gvožđa u krvi prije nego zatrudnite

• Izbjegavajte kofein, tj. kafu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju gvožđa.

Moguće komplikacije zbog anemije:

• Prijevremeni porođaj

• Zastoj u razvoju ploda

• Opasna anemija kod normalnog gubitka krvi tok­om porođaja, što zahtijeva transfuziju krvi

• Povećana mogućnost razvoja infekcija nakon poro­đaja

Anemija se najčešće liječi nadoknadom gvožđa i folne kisjeline koji se uzimaju po preporuci ljekara.Većina preparata dostupna je u našim apotekama.

 

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije