Zubi vašeg djeteta

0
607

Imajući u vidu da se zubi Vaše bebe formiraju već od 3. do 6. mjeseca trudnoće znajte da na njihov rast i razvoj utiče prije svega šta Vi jedete u tom periodu. Veoma je važno da unosite odgovarajuću količinu hranljivih materija, naro­čito vitamina A, C i D, proteina, kalcijuma i fosfora, neo­phodnih za normalan razvoj bebinih zuba. Balansirana dijeta omogućava odgovarajuću količinu ovih nutritijenata, kako za Vas tako i za Vašu bebu. Upravo zbog toga trebalo bi kon­taktirati Vašeg ljekara, koji Vam može prepisati dodatke dijeti ukoliko ona ne zadovoljava odgovarajuću količinu neophod­nih nutritijenata.

Pogrešno je vjerovanje da se zubi normalno kvare u toku trudnoće, ali i danas mnoge žene misle da se kalcijum iz majčinih zuba gubi u toku trudnoće. Zapravo, potrebe bebe za kalcijumom potkrepljuju se odgovarajućom majčinom dijetom. Ukoliko ti izvori nisu dovoljni, neophodni kalcijum se izvlači iz kostiju majke a ne iz zuba.

Međutim, pored brige o zubima djeteta, svaka majka treba prije svega da brine i o svojim zubima. Kako se nivo hormona mijenja u toku trudnoće, to ova promjena može dovesti do pretjerane reakcije na toksine koje stvaraju bak­terije iz zubnog plaka, izazivajući oticanje i crvenilo desni. Javljaju se češća krvavljenja i desni su osjetljivije. Uklanjanje plaka sa zuba, redovno pranje zuba te upotreba konca, kao i redovne posjete stomatologu, pomoći će Vam u održavanju zdravih desni tokom trudnoće. Ako ste trudni, planirate da budete trudni ili mislite da ste trudni, obavezno to kažite svom stomatologu. Ovo će mu pomoći u izboru najboljeg plana terapije, kako za Vas tako i za Vašu bebu.

Uobičajeno je mišljenje da novorođene bebe nemaju zube. Ipak, 20 mliječnih zuba koji će se pojaviti u narednih dvije i po do tri godine, već se po rođenju nalaze u bebinim vilicama. Na rođenju, krunice mliječnih zuba gotovo su iz­građene pa se prvi zubi, i to prednja četiri sjekutića, obično pojavljuju oko šestog mjeseca po rođenju djeteta. Pored ovo­ga, proces razvijanja stalnih zuba u punom je jeku, tako da se u ovom periodu počinju formirati i grizne površine stalnih molara.

1. godina

Vaše odojče u potpunosti zavisi od Vas u održavanju oralne higijene. Trebalo bi početi sa brisanjem bebinih desni već nekoliko nedjelja poslije porođaja. Poslije svakog hran­jenja, navlaženom maramicom ili gazom lagano očistite be­bine desni i zube, kako biste uklonili naslage hrane i plaka. Ovako se u ranoj fazi uspostavlja važnost održavanja oralne higijene kao i osjećaj čistih zuba i desni. Da biste očistili be­bine zube možete sjesti u fotelju, sa bebinom glavom u Vaš­em krilu, ili je možete jednostavno legnuti na pod ili sto. Koji god Vam položaj odgovarao, važno je da možete da vidite unutar usne duplje bebe.

Od 1. do 5. godine

U ovom periodu je možda i najbitnija prva posjeta stomatologu. Ta posjeta može biti prijatna avantura za njega pa se na taj način može izbjeći odbojan stav djeteta prema stomatologu. O posjeti uvijek govorite u pozitivnom smislu, opisujući stomatologa kao prijateljskog doktora koji će mu (djetetu) pomoći da ostane zdravo. Tokom prve posjete, dje­tetu će se gledati eventualno postojanje karijesa kao i drugih problema. Stomatolog će Vam objasniti na koji način dijete treba pravilno da pere zube, kako navike u ishrani mogu uticati na zdravlje zuba kao i načine na koje možete svom djetetu obezbijediti odgovarajuću količinu fluorida.

Većina djece ima pun niz od 20 mliječnih zuba do svoje treće godine. Mliječni zubi su isto toliko važni koliko i stalni zubi – za žvakanje, govor i izgled. Kao dodatak tome, mliječni zubi služe da obezbijede prostor u vilici za stalne zube. Ukoliko bi se oni prerano izgubili, došlo bi do poreme­ćaja u položaju stalnih zuba.

Trebalo bi da počnete sa higijenom zuba već od nicanja prvog. Korišćenje konca treba započeti kada niknu svi mliječni zubi. Do 4. ili 5. godine dijete treba da pere zube pod Vašim nadzorom.

Predškolski period je veoma važan u uspostavljanju dobrih navika u ishrani Vašeg djeteta, pošto u potpunosti možete kontrolisati šta dijete jede. U ovom uzrastu, većina djece mora imati užine ili „male obroke”. Oni za vrijeme sta­ndardnih obroka ne mogu toliko jesti da bi unijeli dovoljnu količinu hranljivih materija i energije koja im je potrebna. Pomognite Vašem djetetu da izabere neku neškodljivu užinu koja neće pospješiti razvoj karijesa.

Uvijek imajte u vidu da su mliječni zubi isto toliko važni koliko i stalni.

Od 6. do 12. godine

Kako se Vaše dijete bliži 6. godini, njegove vilice ra­stu, stvarajući tako mjesta za smještaj stalnih zuba. U isto vri­jeme, korjenovi mliječnih zuba počinju da se resorbuju od strane okolnog tkiva, dok se stalni zubi pripremaju za nicanje. Prvi stalni molari niču oko šeste godine. Kako ovi zubi ne zamjenjuju nijedan mliječni zub, to se oni često zamjenjuju za mliječne. Treba imati na umu da su to stalni zubi i da ih treba pažljivo čuvati, ukoliko želite da Vašem djetetu ti zubi traju doživotno. Ovi zubi su značajni i zbog toga što utiču u oblikovanju donje trećine lica. Takođe, utiču na položaj i zdravlje ostalih stalnih zuba. Nekada se mliječni zubi izgube (izvade) prije nego što stalni zub zamjenik uspije da nikne. Ukoliko se mliječni zub izgubi prerano, susjedni zubi se mo­gu nagnuti ili pomjeriti ka praznom prostoru. Kada stalni zubi počnu sa nicanjem, oni neće imati dovoljno mjesta. Kao rezultat toga oni će nići van svog mjesta, dovodeći do stva­ranja malokluzija, tj. poremećenog odnosa između nekih ili svih zuba u vilici. Da bi se izbjegli ovakvi problemi, stoma­tolog Vam može predložiti upotrebu proteze (čuvara pros­tora) kako bi se očuvao prostor za nicanje stalnih zuba. Takođe, ukoliko mliječni zub ne ispadne na vrijeme, stoma­tolog može preporučiti da ga izvadite, kako bi spriječili ne­pravilno nicanje stalnog zuba. Dijete bi trebalo da do svoje 7. godine bude sposobno da samostalno pere zube. Korišćenje konca je malo komplikovanije i savjetuje se da do nje­gove 8. godine to radi pod Vašim nadzorom.

Stalne molare treba pažljivo čuvati ukoliko želite da Vašem djetetu traju doživotno.

Buduće navike u ishrani Vašeg djeteta stiču se tokom ovog perioda. Trebalo bi da objasnite djetetu kako hrana utiče na zube. Stavite mu do znanja da su čisti zubi manje kvarljivi i da pranje zuba poslije obroka može spriječiti nastanak karijesa. Vaše dijete bi trebalo redovno da posjećuje stoma­tologa. Ovo omogućava stomatologu da uoči i liječi probleme u ranoj fazi, prije nego što dođe do ozbiljnih oštećenja. To­kom tih posjeta stomatolog će sprovoditi mjere koje će zaš­tititi zube djeteta od karijesa. U te svrhe koriste se zalivači i lokalni preparati fluora u obliku gela i tečnosti. Takođe, pri tim posjetama profesionalno se čiste zubi i uklanja kamenac.

Redovne posjete su veoma važne u periodu puber­teta, kada je nivo hormona u krvi povećan. Ovo može dovesti do preosjetljive reakcije desni na plak, što može prouzroko­vati zapaljenje.

 

 

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije