Istorijski događaj za crnogorsko zdravstvo

0
569

[heading]Prve transplantacije bubrega u Crnoj Gori biće obavljene u septembru, u KCCG-u. Pripreme se privode kraju, a prvi pacijent biće Nikšićanin. U budućnosti se planiraju i transplantacije ostalih tjelesnih organa [/heading]

Polovinom septembra u Kliničkom centru Crne Gore biće obavljena prva transplantacija u Crnoj Gori. Tada će Aleksan­dru Vujoviću iz Nikšića biti presađen bubreg koji će donirati njegova majka. Radi se o istorijskom događaju kojim će i u Crnoj Gori otpočeti primjena ove metode liječenja, za koju se u Kliničkom centru pripremaju već duže vremena. – Odmah nakon Vujovića, bubreg će od živih donora dobiti još dvoje pacijenata – rečeno je na donatorskoj večeri u podgoričkom Delta sitiju, održanoj sredinom avgusta.

– Drugi transplantirani pacijent biće Nemanja Božović, takođe iz Nikšića, a bubreg će i on dobiti od majke. Sabaheta Osmančević iz Rožaja majka je dvije bliznakinje: Jasminke, koja je tri minuta prije rođena od svoje sestre Jasmine. Njima objema treba bubreg, a kojoj će biti transplantiran odlučiće Medicinski i Etički komitet – kazala je prof. dr Marina Ratković, nacionalni koordinator za transplantaciju. Ona je kazala da je sam projekat pripreman uz podršku kolega iz Kliničko-bolničkog centra „Rebro” u Zagrebu, te da su sa ovom ustanovom potpisani ugovori o saradnji.

PRIVATNICI POMOGLI ADAPTACIJU NEFROLOŠKOG ODJELJENJA

Prof. dr Marina Ratković navela je da je za ot­počinjanje programa neophodna adaptacija Nefrološkog odjeljenja, edukacija kadra, pokretni monitor za praćenje transplantiranih pacijenata, aparati za mehaničku venti­laciju, špric-pumpe za kontinuiranu terapiju, set instrume­nata za transplantaciju bubrega, sredstva za ispiranje, šavni materijal i grijač za rastvor.

– Brojne privatne firme pomogle su adaptaciju Nefrološkog odjeljenja. Zahvaljujem se barskim preduzećima ‘Fabis’, ‘2. decembar’, ‘Trajan’, ‘Braća Đokić’ i ‘Porcelanosa’, te ulcinjskom ‘Lali komercu’ i podgoričkim firmama ‘Fab live’, ‘Frigo-elektro’, ‘Gradnja promet’, ‘Dr Trejd, ‘Ave Marija Koljčević’, ‘Kips, ‘Montepano, te Podgoričkom vodo­vodu i Agenciji za izgradnju Podgorice, kao i kolašinskoj firmi ‘Biometal’ i nikšićkom preduzeću ‘Drašković. Adapt­aciju je pomogao i transplantirani pacijent Radovan Vujačić – kazala je Ratković, ističući da je zagrebačka firma „Mini mejor” poklonila vrijedan monitor za praćenje vitalnih parametara transplantiranih pacijenata. U ime zagrebačke firme prisutne je pozdravio Hrvoje Stojić.

– Ugovor o saradnji potpisan je 11. aprila ove godine, a 4. jula je potpisan i Ugovor o transplantaciji, na Ministarskoj konferenciji u Zagrebu. Od 2. do 6. jula ove godine 18 ljekara i medicinskih sestara iz našeg Kliničkog centra boravili su u Bolnici ‘Rebro’ na edukaciji. Stručnjaci iz ove bolnice pružaju nam pomoć za planirani program transplantacije bubrega, ali i ostalih organa za kadaverični program transplantacije, čiju realizaciju takođe planiramo. Naše aktivnosti vezane za projekat transplantacije počele su još 2006, kada smo sa našim studentima treće godine organizovali seminare da bi stručnoj i laičkoj javnosti objasnili šta je to transplantacija. Zatim smo za Vaskrs 2008. godine uradili anketu, na osnovu koje smo vidjeli kakav je odnos prema trans­plantaciji i doniranju organa među pripadnicima različitih religija u Crnoj Gori, ljudima različitog uzrasta i pola. Mi smo još od 2006. punopravni članovi Evropske asocijacije za bubrežne bolesti, 2009. postali smo partneri sa „Slovenijatransplantom”, a prije dvije godine smo u Crnoj Gori dočekali goste iz 15 centara za liječenje bubrežnih bolesti iz zemalja u okruženju, Italije i Albanije. Najintenzivnija nam je saradnja sa stručnjacima iz Hrvatske, naročito sa kliničkim koordinatorom za transplantaciju Bolnice ‘Rebro’ Jasnom Stojić-Brezak i njihovim nacionalnim koordina­torom Mirelom Bušić. Ona je u maju mjesecu boravila u Crnoj Gori zajedno sa harvardskim profesorom hirurgije Frensisom del Monikom, predsjednikom Međunarodnog udruženja za trans­plantaciju. Oni su nam pružili podršku i ekspertsku pomoć – pods­jetila je profesorica Ratković. Profesor Del Moniko je, kazala je dr Ratković, pohvalio ono što je urađeno u Crnoj Gori, kao i buduće planove.

– Mi smo i članovi Regionalne organizacije za una­pređenje zdravlja i Mreže zdravlja za Jugoistočnu Evropu, a te organizacije nam takođe pružaju podršku i omogućavaju nam da koristimo njihovu organizacionu šemu kao da smo razvili transplantacioni program. U posjeti su nam krajem maja bili profesor Januš Valaševski iz Poljske i Danica Asek Letoni, predsjednica Slovenijatransplanta, od kojih smo takođe dobili podršku i ekspertsku pomoć – kazala je Ratković, objašnjavajući da se Nefrološko odjeljenje Kliničkog centra nalazi u fazi adaptacije i da će ono spremno dočekati prvu transplantaciju.

Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović zahvalio je svima koji su podržali humanu akciju i najavio osnivanje „Montenegrotransplanta” kao institucije Ministarstva zdravlja koja će imati ulogu centralnog koordinacijskog tijela.