KAKO IZLIJEČITI DISKUS HERNIJU

0
1624

Kada se operacija ne moze izbjeći? Ukoliko se vec opisani simptomi javljaju češće i pogoršavaju sa svakim novim ponavljanjem, ukoliko pacijent ne reaguju na terapijaske procedure, vremenom ovakvo stanje prelazi u stanje koje ugrožava osnovne životne funkcije (otežano mokrenje, pad stopala, nemogućnost kontrolisanja stolice, pojačana utrnulost noge ili oba donja ekstremiteta). To je stanje koje zahtijeva hitnu operaciju. Sve dok je bolest na nivou osnovnih sipmtoma, kao i ukoliko se stanje sa liječenjem poboljšava, operaciju treba izbjeći. Da li ljudi koji imaju diskus hernije mogu da žive normalnim načinom života, da se bave sportskim aktivnostima? Imati diskus herniju ne znači obavezno živjeti manjim kvalitetom života i odreći se sportskih aktivnosti. Ova bolest se može držati pod kontrolom pravilnim načinom liječenja i pridržavanjem savjeta za svakodnevne aktivnosti. Brojni su pacijenti koji ovu bolest drže pod kontrolom. Mnogu profesionalni sportisti u svijetu imaju diskus herniju, ali i pored toga imaju uspješne karijere i visok nivo kvaliteta života.

Savjeti
Vodite računa o pravilnom držanju kičme i pravilnom opterećenju kičmenog stuba. Ako se bolovi javljaju češće, obavezno je liječenje. Najbolje rezultate daje kombinovani integrativni pristup liječenju. Liječenje povjerite stručnom licu (fizijatar, ortiped, neurilog).
Masaže ne liječe već maskiraju pravo stanje, a za problem sa diskusom henije mogu biti veoma opasne.
Kiroprakriku i akupunkturu najbolje je primijenjivati kod doktora specijaliste za ove grane medicine. U suprotnom, cjelokupna odgovornost za neadekvatno liječenje i moguće komplikacuje su na Vama!
Najveca kompikacija neadekvatnog liječenja je trajna odzetost ili paraliza.