KCCG nizom aktivnosti obilježio 29. oktobar – Svjetski dan moždanog udara

0
415

Klinički centar Crne Gore (KCCG) je nizom aktivnosti obilježio 29. oktobar – Svjetski dan moždanog udara.

Na konferenciji za novinare ovim povodom, predstavljajući novine u liječenju moždanog udara u KCCG, direktor dr Jevto Eraković je je kazao da se u našoj ustanovi u liječenju ove bolesti primjenjuju najsavremenije metode liječenja: trombolitička terapija i trobektomija.

– Ovakvi datumi su uvijek povod kada treba zajednički da nastupimo, i Klinički centar Crne Gore i svi mediji, jer ovi datumi treba da pošalju jasnu poruku svim našim građanima, odnosno mogućim pacijentima, koliko je važna promocija određenih aktivnosti koje treba da se sprovodu da ne bi došlo do moždanog udara. Isto tako, ukoliko dođe do moždanog udara, šta treba uraditi da ne bi došlo do fatalnih posljedica i invaliditeta.  Ono što mi je posebno zadovoljstvo jeste da Klinički centar danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv moždanog udara, može da promoviše najsavremenije metode liječenja ishemijskog moždanog udara u svijetu koje se primjenjuju u Kliničkom centru Crne Gore. To su, dakle, trombolitička terapija koja je od ranije prisutna i koju već unazad više godina primjenjujemo u KCCG, i odnedavno trombektomija, dakle, mehanička ekstrakcija tromba, koju radimo zahvaljujući našim kolegama, invazivnim radiolozima, i multidisciplinarnim pristupom, prije svega angažovanošću naših interventnih radiologa – istakao je dr Eraković.

On je kazao da je Kliničkom centru  veliko zadovoljstvo da na čelu tima  interventnih radiologa ima dr Vesnu Ivanović, koja je od nedavno pojačana sa još dvoje ljekara, prof. dr Milanom MIjailovićem i prof. dr Snežanom Lukić.

Na konferenciji, novinarima je prikazan i kratak film primjene trombolitičke terapije i tombektomije kod pacijentkinje koja je imala moždani udar. Ona je prije terapije dovedena u jako teškom stanju u KCCG. Imala je oduzetost lijeve ruke i noge kao i nemogućnost govora. Nakon primijenjene adekvatne terapije pacijntkinja se uspješno oporavila i deficit je u potpunosti regredirao. Nakon konferencije novinari su bili u prilici da obave intervju sa pacijentkonjom koja sada nesmetano govori i kreće se.

– Ovo nije bilo lako sve implemetirati. Iza nas je dug period edukacije koju su sprovodili neurolozi, zatim podrška, kao što sam rekao, interventnih radiologa kod našeg anesteziološkog tima, i ono što smo ranije najavili jeste da imamo jedan tim koji je sposoban da u svakom trenutku riješi najkomplikovanije slučajeve kod pacijenata koji imaju ishemijski moždani udar – kazao je dr Eraković.

Direktor Klinike za neurologiju dr Balša Vujović, naglasio je da postoji određeni “vremenski prozor” kada se u slučaju ishemijskog moždanog udaru može djelovati.

– Da bi se mogla uraditi trobektomija neophodno je djelovati u roku od sedam sati, a u slučaju trombolitičke terapije potrebno je djelovati u roku od četiri sata. Važno je ne probiti te vremenske odrednice, odnosno što hitnije djelovati – istakao je dr Vujović.

Načelnica Centra za moždani udar dr Ljiljana Radulović kazala je da je važno da pacijent i porodica prepoznaju simptome moždanog udara.

– Da bi procedura bila uspješna važno je da sami ukućani prepoznaju da se nešto dešava sa pacijentom, da se obrate što prije Hitnoj pomoći, a osnovni simptomi na koje bi oni trebalo da obrate pažnju su slabost jedne polovine lica, slabost istostrane ruke ili noge. Takođe, dolazi veoma često do poremećaja govora ili do pojave ispada senzibiliteta polovine tijela – posjanila je dr Radulović, naglašavajući da je važno veoma brzo dovesti pacijenta do zdravstvene ustanove.

Invazivni radiolog, dr Vesna Ivanović je kazala da je do sada u KCCG urađeno 12 trombektomij i da su rezultati veoma ohrabrujući.

– Rezultati su ohrabrujući, veliki broj pacijenata izašao je sa minimalnim komplikacijama, a metoda je dostupna 24 sata sedam dana u nedjelji. To je i ključna stvar za implementaciju – kazala je dr Ivanović, naglašavajući da je takođe ključan i kvalitetan kadar i kontinuirane edukacije.

U centralnom holu glavne zgrade KCCG, je od 08h do 15h bio postavljen štand gdje su medicinski timovi zainteresovanim građanima mjeriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi, davali savjete i informacije o prevenciji i liječenju moždanog udara. Oni su  dijelili propagandno edukativni materijal.

Služba za odnose sa javnošću