Održan 5. Simpozijum otorinolaringologa u Podgorici

0
498

Edukacije ljekara prepoznate kao nešto čemu se mora dati prioritet

Edukacije ljekara jasno su prepoznate kao nešto čemu se mora dati prioritet u narednom periodu, a na specijalizaciji iz otorinolaringologije trenutno se nalazi osam ljekara za Klinički centar Crne Gore i opšte bolnice Bijelo Polje, Bar i Berane.

To je saopšteno na otvaranju 5. Simpozijuma otorinolaringologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem koji će se održao u Podgorici, 04. i 05. oktobra, a koji su organizovali Udruženje otorinolaringologa Crne Gore, u saradnji sa Američko-austrijskom fondacijom, Kliničkim centrom Crne Gore, Medicinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Ljekarskom komorom.

Predsjednik Udruženja otorinolaringologa Crne Gore, doc. dr Elvir Zvrko, rekao je da to udruženje ove godine slavi 25 godina postojanja.

– U međuvremenu smo se brojčano pojačali, organizovali različite aktivnosti, rasli smo. Ali siguran sam da ćemo biti još aktivniji u sljedećih 25 godina, da ćemo se dodatno usavršavati i da ćemo biti bolji. Na tom putu su nam potrebni partneri, a jedan od partnera je sigurno Američko-austrijska fondacija koja nas prati i koja će nas sigurno pratiti u periodu koji dolazi – rekao je dr Zvrko.

On je kazao da se crnogorski ljekari već 25 godina kontinuirano edukuju u Austriji. – To je zaista jedinstven program po mnogo čemu. Podgorica jeste glavni grad Crne Gore, ali je ovih dana i glavni grad otorinolaringologije na Balkanu. Želim da ovaj Simpozijum bude onaj koga ćete se rado i dugo sjećati i nadam se da ćemo o njemu govoriti kao o događaju, koji je makar malo unaprijedio našu struku – kazao je dr Zvrko.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, objasnio je da je otorinolaringologija grana medicine koja zavisi od savremene tehnologije i dodao da Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore to prepoznaju i da će nastaviti da obezbjeđuju najbolju opremu na zadovoljstvo i doktora i pacijenata.

– Iako Udruženje otorinolaringologa Crne Gore postoji već 25 godina, nema sumnje da će u godinama koje dolaze biti još aktivnije i naš pravi partner u razvoju zdravstvenog sistema. To potvrđuje i intencija Ministarstva zdravlja da u ovoj oblasti jačamo regionalne centre. Ulaganjem u doedukaciju kadra i nabavkom najsavremenije medicinske opreme – radnih jedinica, želimo da ojačamo ovu granu medicine i učinimo je dostupnijom građanima – poručio je Hrapović.

On je naveo da Ministarstvo zdravlja kontinuirano ulaže u edukaciju kadra i da se trenutno na specijalizaciji iz otorinolaringologije nalazi osam ljekara za Klinički centar i opšte bolnice Bijelo Polje, Bar i Berane.

– Od posebnog značaja za razvoj struke i nauke je povezivanje ljekara iz različitih sredina, razmjena znanja i iskustva i zato se radujemo da naši otorinolaringolozi razvijaju i produbljuju saradnju sa kolegama iz okruženja i cijele Evrope i Amerike – istakao je Hrapović.

Direktor Medicinskog programa Američko-austrijske fondacije, Volfgang Aulicki, rekao je da je u programu te fondacije do sada učestvovalo skoro 300 ljekara iz Crne Gore. Aulicki je kazao da je jedan od ciljeva formiranja Američko-austrijske fondacije sprječavanje odliva mozgova i da je to problem sa kojim se suočavaju sve zemlje Jugoistočne Evrope. On smatra da su seminari veoma važni jer se povezuju ljekari iz različitih zemalja i stvaraju odnose i veze koje održavaju i čuvaju do kraja karijere.

– Ljekari koji dolaze kod nas nisu učenici. Oni uče zajedno sa našim ljekarima, koji takođe uče od njih. Do sada smo sproveli oko 690 seminara, a oko 2125 ljekara iz svih krajeva svijeta je izdvojilo svoje vrijeme da vode ove seminare – rekao je Aulicki.

On je kazao da će program Američko-austrijske fondacije biti nastavljen i fokusiraće se na prenos znanja, na razmjenu iskustava i izgradnju kapaciteta – a najvažnije je da smanjimo odliv mozgova.

Direktor Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Filip Vukmirović, istakao je da su edukacije jasno prepoznate kao nešto čemu se mora dati prioritet u narednom periodu.

– Vlada Crne Gore i minister Hrapović to jako dobro prepoznaju i svake godine imamo opredijeljen budžet za edukacije naših kolega – rekao je prof. Vukmirović. On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci potpisan sporazum o saradnji sa Bolnicom AKH iz Beča.

– Vrlo brzo će se naši ljekari edukovati na ovoj prestižnoj klinici – najavio je prof. Vukmirović.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i direktor Doma zdravlja Podgorica, doc. dr Nebojša Kavarić, smatra da su pored saradnje u kliničkom radu naophodne i zajedničke aktivnosti na polju preventivne medicine kako bi imali što zdraviju populaciju.

Dr Kavarić je istakao da je cilj da se kroz zajedničke edukativne, stručne aktivnosti obezbijedi savremena i kvalitetna zdravstvena zaštita najmlađih.

– Asocijacije za preventivnu pedijatriju apsolutno podržava ovakve vidove edukacije, naročito saradnju sa Američko-austijskom fondacijom što je i definisano Memorandumom o saradnji, koji je u martu potpisan sa Udruženjem otorinolaringologa Crne Gore”, rekao je Kavarić.

V.d. Generalnog direktora Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, istakla je da je za sve struke uzoran način na koji Udruženje otorinolaringologa okuplja sve ljekare iz te oblasti u duhu kolegijalne saradnje i podrške.

– Svako udruživanje koje se otvara ka međunarodnoj saradnji je neophodnost, ukoliko želimo da postignemo visoke domete i brže ostvarenje ciljeva – kazala je Žižić. Ona je kazala da Ministarstvo nauke daje doprinos razvoju naučnih istraživanja u medicini i da trenutno finansira četiri projekta iz oblasti medicine u iznosu od 300 hiljada eura.

– Najavljujem i neveliku, ali značajnu podršku Klinici za otorinolaringologiju, donacijom od osam hiljada eura za dijagnostičku opremu, koja takođe može da se koristi u naučno-istraživačke svrhe – rekla je Žižić.

        Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, dr Aleksandar Mugoša, kazao je da se dugo pitao u čemu je moć Amerike, a onda je, kako je objasnio, na seminaru u Salzburgu došao do saznanja da je njena moć u znanju.

– I to je ključ. Iz tog razloga su stručni skupovi ovog tipa izuzetno značajni za sve nas doktore medicine u Crnoj Gori. Kontinuirana medicinska edukacija nije samo naša formalna, već i moralna obaveza. Mi se svojim znanjem i vještinama moramo približiti našim američkim i austrijskim kolegama iz prostog razloga što su plod našeg znanja, primijenjenog kroz rad, zdravlje pojedinca i zdravlje nacije, što bi morao biti prvi i osnovni zadatak svake ozbiljne države i svih nas zdravstvenih radnika – poručio je dr Mugoša.

 

                                                                                           PR pres servis, Podgorica