Klinički centar Crne Gore partner u projektu DigNest

0
110

Vođene savremenim razvojem informaciono komunikacionih tehnologija cjelokupna privreda na globalnom nivou se nalazi u procesu tranzicije ka digitalnom dobu, tako da možemo reći da je u toku četvrta industrijska revolucija koja je zasnovana na primjeni digitalnih tehnologija nove generacije. Centri za digitalna istraživanja i univerziteti imaju vodeću i ključnu ulogu u procesu integracije digitalnih inovacija u privredne subjekte, jačanju saradnje nacionalnih i multinacionalnih korporacija, u transferu stručnog znanja i pružanju podrške lokalnim industrijama, kroz saradnji sa inovatorima, investitorima i kupcima širom Evrope i svijeta.

Klinički centar Crne Gore je partner na projektu Digitalno preduzetničko gnijezdo i industrija 4.0 u Crnoj Gori (DigNest), kojim koordinira Univerzitet Donja Gorica. Ostali partneri na projektu sa sjedištem u Crnoj Gori su Univerzitet Crne Gore, Privredna komora Crne Gore,  Minsitarstvo zdravlja Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, i Šimšić doo. Partneri iz inostranstva su: Hochschule Furtwangen (Njemačka); Budapesti Muszaki Es Gazdasagtudomanyi Egyetem (Njemačka), Ethniko Kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (Grčka), Arctur Racunalniski Inzeniring doo (Slovenija), Comtrade System Integration d.o.o. (Srbija).

Cilj DigNest projekta je da podrži modernizaciju visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i ojača njihovu saradnju sa vodećim preduzećima na tržištu. Primarni fokus je maksimiziranje koristi od digitalnih tehnologija u prioritetnim oblastima poljoprivrede i zdravstva, istovremeno osiguravajući da se diplomci, budući stručnjaci i radna snaga uspješno prilagode digitalnom dobu. Saradnja i umrežavanje su od suštinskog značaja kako bi osigurali da se samo najbolje prakse izvoze u druge regione, dok se istovremeno uvozi neophodna stručnost, kako bi se podstakao rast efikasnog i inovativnog ekosistema. Ciljevi projekta su:

  • jačanje odnosa između visokoškolskih ustanova i nacionalne ekonomije u Crnoj Gori stvaranjem MNE Akademskog centra
  • podizanje nivoa kompetencija i vještina osoblja visokoškolskih ustanova
  • povećanje kvaliteta visokog obrazovanja kroz nove oblike praktičnih obuka i proučavanja digitalizovanog tržišta rada
  • poboljšanje internalizacije visokoškolskih ustanova, kroz umrežavanja sa drugim centrima za digitalne inovacije i centrima kompetencija, razmjenu znanja i stručnosti.

Klinički centar Crne Gore kao ključni pružalac zdravstvenih usluga na nacionalnom nivou u ovom projektu ima važnu ulogu u identifikaciji digitalizovanih usluga/proizvoda u domenu zdravlja, kao i evaluaciji i testiranju inovativni prototipova studenata sa dva partnerska univerziteta iz Crne Gore. Takođe, KCCG aktivno učestvuje u svim aktivnostima iz oblasti zdravstva u ovom projektu – poseban fokus je usmjeren ka prezentaciji postojećih digitalizovanih rješenja i identifikaciji potencijala za njihova poboljšanja. Angažovani na projektu ispred Kliničkog centra Crne Gore aktivno učestvuju na obukama iz oblasti digitalizacije u zdravstvu, kao i u uspostavljanju MNE ACADEMIC DIH. Predstavnici Kliničkog centra će uzeti aktivno učešće u procedurama evaluacije studentskih ideja o unapređenju digitalnih rješenja iz oblasti zdravstva. Nadalje, Klinički centar će aktivno promovisati nova digitalna rješenja nastala kao rezultat ovog projekta.

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore u prethodnom periodu su uzeli učešće na trening događaju u kompaniji Comtrade u Beogradu, kao i na treningu organizovanom u Budimpešti. Dr Milovan Roganović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore održao je predavanje na temu IT rješenja u neurologiji na događaju ,,Otvoreni dan – IT Napredne inovacije u oblasti zdravstva” održano 12. maja 2022. godine u Hotelu Hilton u Podgorici.

Dr Milovan Roganović