Uticaj cinka na zdravlje muškarca

0
147

Prof. dr sc. med Bogdan Pajović

Univerzitet Crne Gore – Medicinski fakultet

 

Cink po svojoj funkciji kontroliše i upravlja procesima razmjene materija, nadzire rad enzimskih sistema, održava integritet celija. Nalazi se u sastavu brojnih, vrlo važnih enzima koji obavljaju veoma širok dijapazon različitih funkcija, od rasta i obnavljanja ćelija do produkcije visoko specificnih hormona (testosterona). Za cink se često kaže da je bitan element u tragovima, iako je on u osnovi metal. Male količine ovog elementa su dovoljne za ljudsko zdravlje. Cink se koristi u liječenju raznih zdravstvenih problema i prevenciji nedostatka cinka. Koristi se za liječenje usporavanja rasta djece, akutne dijareje i sporog zarastanja rana. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, pruža olakšanje kod uobičajene prehlade i rekurentne infekcije uha. Pomaže u sprečavanju respiratornih infekcija u donjem dijelu respiratornog trakta. Cink se takođe koristi za liječenje malarije i drugih bolesti uzrokovanih raznim parazitima.

Mnoga istraživanja su pokazala da nivo cinka u spermi odgovara nivou cinka u samoj prostati. Kod pacijenata oboljelih od hronične upale prostate nađeno je da im je smanjena koncentracija cinka u prostati. Cink je značajan u formiranju aktivne sperme čovjeka. Istraživanja su pokazala da unošenjem dodatnih količina cinka dolazi do nestajanja simptoma hronične upale prostate kod većine ljudi. Cink se prvenstveno koristi za liječenje seksualnih zdravstvenih problema kao što su benigna hiperplazija prostate, erektilna disfunkcija i muška neplodnost.

Postavlja se pitanje kako možemo posredstvom ishrane povećati nivo cinka,  ili drugim riječima, koje namirnice sadrže značajne količine cinka.

Namirnice najbogatije cinkom

100 g namirnica Mg cinka
Grasak 4.00
Sargarepa 2.00
Ostrige 143.00
Morski rakovi 20.00
Orasi 3.00
Psenicne mekinje 14.00

 

Cink možemo takođe naći u hrani kao što je nemasna govedina, riba, orašasti plodovi, živina, žitarice, voće poput banana i avokada, povrće kao što su krastavci, slatki krompir, spanac, nemasni mliječni proizvodi. Ako često jedete prerađenu hranu, onda sigurno ne dobijate dovoljno cinka, jer preradjena hrana sadrži malo cinka i aditive koji uzrokuju iscrpljivanje cinka u tijelu. Unos hrane na bazi soje, dodaci gvozđa, kravlje mlijeko i mekinje takođe ometaju apsorpciju cinka. Vegetarijanska ishrana ima malo cinka i vegetarijancima se preporučuje uzimanje dodataka cinka kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe. Prema tome cink pomaže u liječenju oboljele prostate, povećava pokretljivost spermatozoida i poboljšava potenciju.

Broj spermija – Važna karakteristika cinka je da je odlučujući faktor za kvalitet sperme kod muškaraca.

Zdravlje prostate – Cink igra važnu ulogu u zdravlju prostate. Nizak nivo cinka kod muškaraca rezultuje većim rizik od karcinoma prostate. Većina malignih stanja prostate je uzrokovana niskim nivoima cinka. Dodatak cinka smanjuje povećanje prostate u velikoj mjeri.  Cink je vrlo važan za opšte i seksualno zdravlje. Prehrana treba sadržati dovoljne količine ovog elementa u tragovima. Proteini sadrže velike količine ovog minerala, a crveno meso je dobar izvor cinka. Muškarcima treba oko 11mg cinka dnevno.