Klinika za nefrologiju renovirana po najsavremenijim standardima

0
278

Renovirana i adaptirana Klinika za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koja je puštena u rad, garant je da će i najzahtjevniji pacijenti dobiti najsavremeniju njegu i biti liječeni na najbolji način, poručio direktor KCCG dr Jevto Eraković prilikom obilaska renoviranog dijela Klinike.

On je istakao da su uslovi na Klinici za nefrologiju i do sada bili odlični, ali da su novim ulaganjem dosegli rang najvećih svjetskih centara.

– Imajući u vidu znanje koje posjeduje Klinika za nefrologiju, kadar i opremu, sada možemo biti sigurni da će najzahtjevniji pacijenti koji se ovdje liječe biti u prilici da budu liječeni na najbolji mogući način – kazao je dr Eraković.

On se zahvalio crnogorskim kompanijama Glosarij i Urion koji su, kako je kazao, izdvojili značajna finansijska sredstva da bi Klinika dobila najsavremeniji izgled.

– Želim da se zahvalim i svim zaposlenim Klinike za nefrologiju koji su u ovom proteklom periodu bili primorani da rade u otežanim uslovima, ali se to nije nimalo odrazilo na kvalitet njihovog rada – kazao je dr Eraković.

On je naglasio i da je ovaj segment Klinike za nefrologiju u postojećoj epidemiološkoj situaciji veoma važan kako u Kliničkom centru, tako i ukupnom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

– Kao što vidite ovdje mogu biti tretirani i liječeni najteže oboljeli pacijenti od Covid-a. U ovom trenutku to na svu sreću nije potrebno, ali ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršavala Klinički centar novom nefrologijom dobija još značajne kapacitete za liječenje najtežih pacijenata – kazao je dr Eraković.

Direktorica Klinike za nefrologiju i medicinska direktorica KCCG, prof. dr Marina Ratković kazala je da je ovo još jedan iskorak za nefrologiju Kliničkog centra i uopšte zdravstvenog sistema, i najavila da već od nedjelje počinje renoviranje Centra za hemodijalizu.

– Naglasiću da sve ovo ne radimo radi uljepšavanja, već da stvorimo prostor u kojem će naši pacijenti moći da se osjećaju dobro, a zaposlenima da omogućimo adekvatan prostor za rad – kazala je prof. dr Ratković.

Ona se zahvalila direktoru KCCG dr Erakoviću na konstantnoj podršci u radu Klinike za nefrologiju, te istakla da se u tom renoviranom odjeljenju u narednom periodu mogu smještati kovid pozitivni pacijenti.

– Mi posljednja tri mjeseca radimo sa Covid pozitivnim pacijentima, dijaliziramo pozitivne pacijente. Srećom, svi naši pacijenti koje dijaliziramo, a koji su kovid pozitivni, nisu imali većih problema, nisu morali biti hospitalizovani, ali su naravno prema svim medicinskim procedurama bili smješteni u odvojenim prostorijama – kazala je prof. dr Ratković.

Ona je kazala i da zaposleni na Klinici za nefrologiju na dnevnom nivou učestvuju u radu i Intenzivne jedinice Interne klinike.

– I naše sestre su edukovane za upotrebu respiratora. Učestvujemo svi, radimo svi, jer je to jedan multidisciplinarni pristup koji obezbjeđuje da imamo podršku svih supspecijalista koji su nam potrebni – kazala je prof. dr Ratković.

Klinički centar Crne Gore