Prekomjerno znojenje

0
534

Piše: Dr Mara Zeković

Znoj luče žlijezde djelovanjem simpatičkog nervnog sistema, a onima koji pate od pojačanog znojenja taj problem postoji tokom cijele godine, i nezavisan je od  spoljašnje temperature

Ono sa čime se svakodnevno susrećemo i što nas zatiče kad otvorimo dnevnu poštu, svakako su cirkularni mailovi o štetnosti različitih sastojaka možda čak i nekih najreklamiranijih antiperspiranasa (dezodoransi), štetnost po zdravlje sastojaka prisutnih u njima. Sve to ne ostavlja ravnodušnim, a pogotovu su na udaru oni koji vode brigu o svom zdravlju i možda spadaju u onaj procenat populacije koja pati od hiperhidroze – prekomjernog znojenja. I ako ne spada u značajan medicinski problem, hiperhidroza, prisutna je kod približno tri odsto svjetske populacije, posebno kod mlađih osoba i predstavlja značajan i psihološki i socijalni problem. Znoj luče žlijezde djelovanjem simpatičkog nervnog sistema, a onima koji pate od pojačanog znojenja taj problem postoji tokom cijele godine, i nezavisan je od  spoljašnje temperature. Može biti fokalna, kada su zahvaćeni samo pojedini djelovi tijela (dlanovi,pazušne jame, lice, tabani) i generalizovana, kada je zahvaćeno cijelo tijelo. Pojačano znojenje potencira neprijatnost u društvu, nesigurnost i to svakako posljedično povećava znojenje, stvarajući jedan začarani krug. Ovakva koža je podložna brojnim bakterijskim i gljivičnim infekcijama kao i čestim alergijskim reakcijama. Pristup liječenju je baziran na utvrđivanju dugogodišnje istorije pojačanog znojenja i kliničkom  pregledu. Takođe se rade i upitnici o kvalitetu života, lošim navikama, postojanju oboljenja koja bi mogla da imaju posljedičnu vezu u nastanku. Današnji pristupi liječenju čine lokalna, električna i hirurška terapija.

LOKALNA TERAPIJA

Koriste se soli aluminijuma i aldehidna jedinjenja (antiperspiransi i dezodoransi) koji su svuda u svijetu odlično prihvaćeni i rasporostranjeni, zapušavaju izvodne kanale znojnih žlijezda i tako privremeno blokiraju znojenje. Naravno da su nekad efekti nezadovoljavajući i mogu izazvati iritaciju kože ili toksičnu reakciju na mjestu aplikacije. Ono što takođe može biti korisno je dijetetski režim (izbjegavanje jako začinjene hrane, namirnica koje pojačavaju znojenje  -kafa, čaj, koka-kola, čokolada).

ELEKTRIČNA TERAPIJA

Jonoforeza je jednostavan metod, koji se već decenijama uspješno primjenjuje u liječenju i dobro se podnosi, nije bolan. Koriste se uređaji koji  generišu jednosmjernu električnu energiju. Postoje mali sunđeri koji su vlažni, pričvrste se za šake ili se postave u pazušne jame, a zatim se nekih 20 minuta propušta niskovoltazna struja. Efikasnost je velika, naročito kod znojenja dlanova ili pazušnog znojenja.

HIRURŠKA METODA

Hirurška metoda kao što je simpatektomija je standard uspješnog liječenja kod težih formi lokalizovane hiperhidroze. Operacija spada u grupu jednodnevna hirurgija, pacijent dođe ujutro na zakazanu operaciju i već nakon nekoliko sati od operacije napušta bolnicu.
Osobe koje pate od hiperhidroze moraju intenzivno voditi računa o higijeni dlanova, pazušne jame, tabana, kompletnog tijela,preporučuje se češće pranje sapunima ,upotreba pamučne odjeće.