Ljekarska komora Crne Gore nagradila najuspješnije u zdravstvu tokom 2021. godine

0
1952

Nagrada „Dr Petar Miljanić” za 2021: svim ljekarima Crne Gore, Kliničkom centru Crne Gore, PZU „Hipokrat”, studentkinji medicine Kseniji Zečević

Svečanost povodom uručenja godišnjih nagrada najuspješnijima u oblasti medicine i zdravstva u 2021. održana je 25 decembra u amfiteatru Medicinskog fakulteta. Nagrade je uručila predsjednica Ljekarske komore dr Žanka Cerović, a svečanom skupu je prisustvovala i ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović.

Umjesto ljekaru pojedincu, Komora godišnju nagradu za 2021. godinu posvetila svim ljekarima Crne Gore

— Moralo se obezbijediti adekvatno liječenje svim pacijentima oboljelim od Covid-a, primiti teže oboljele u bolnicu i liječiti ih sa puno suptilnosti, pažnje, posvećenosti. Uz  danonoćni napor i angažman, uz bolničke kapacitete koji odavno nisu dovoljni, nezavisno od pandemije, takođe se morao obezbijediti dovoljan broj ljekara, sa kojima je ova zemlja odavno u deficitu i u situaciji kada su se i sami razboljevali. Morala se pružiti zdravstvena zaštita i svim hroničnim pacijentima, a naravno i pacijentima sa urgentnim zdravstvenim problemima. Sa ponosom mogu reći da smo u tome uspjeli — istakla je dr Žanka Cerović, predsjednica Komore u obraćanju učesnicima uručenja godišnje nagrade za 2021.

Podsjetivši na tužnu činjenicu da je određeni broj medicinara dao život za profesiju pomažući oboljelima, ona je pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju počast dr Agoviću i dr Šoškiću iz Podgorice, dr Bakiću i dr Joksimoviću iz Berana, dr Eću iz Bijelog Polja, dr Jestroviću iz Pljevalja, dr Kljakiću iz Bara i dr Dondiću iz Plužina. — Zbog svih naših kolega koji su na svojim plećima ponijeli i koji i dalje nose teret pandemije, Ljekarska komora je odlučila da napravi presedan. Nagradu za najboljeg ljekara neće dobiti pojedinac, već svi ljekari koji su liječili oboljele od Covid infekcije iz čitave Crne Gore, koji nisu pitali da li mogu dobiti slobodan dan, čak ni sat, ljekari koji su liječili pacijente oboljele od Covid infekcije, koji kod kuće imaju svoje porodice, a bez prestanka su bdili nad svim našim pacijentima — navela je dr Cerović. U ime svih ljekara nagrada je uručena dr Aidi Ećo iz Bijelog Polja, dr Predragu Pejoviću iz Brezovika i dr Nebojši Guliću iz Kotora.

Nagrada u znak vječne zahvalnosti

Izražavajući zahvalnost u svoje ime, u ime porodice Ećo i u ime svih ljekara Crne Gore, dr Aida Ećo, rekla je: — Moj suprug, dr Sead Ećo, je slijedeći etička načela naše struke, nesebično predano spašavao živote oboljelih od Covid-19, stavljajući interese pacijenta na prvo mjesto i na tom putu, nažalost, i sam je bitku izgubio. Čast mi je da primim ovu nagradu kojom Ljekarska komora Crne Gore odaje počast za požrtvovan rad.

Nadoknađeni i pregledi iz 2020. god.

Dr Žanka Cerović: – Nije tajna da je KCCG bio zamajac neprekidnog rada našeg zdravstvenog sistema. Klinički centar je, za razliku od prošle godine kada je bio zatvoren 6 mjeseci za sve koji nisu bili Covid ili hitni pacijenti, ove godine radio izuzetno. Ne samo da je Klinički centar tretirao sve pacijente, već je u rekordnom roku nadoknadio i čak 40.000 pregleda iz 2020. godine. Sve vrijeme bolnice su bile na raspolaganju svim ostalim zdravstvenim ustanovama. Uvjerili smo se šta je solidarnost na djelu. Klinički centar je slao svoje ljekare svih specijalnosti u druge bolnice. Dopremao je kiseonik, ustupao respiratore, prihvatao pacijente iz svih djelova države. Dr Radulović, direktorica Kliničkog centra, je ne samo koordinirala radom Kliničkog centra, već i radom u liječenju Covid pacijenata na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Najbolja zdravstvena ustanova za 2021. godinu: Klinički centar Crne Gore

U ime 3,000 zaposlenih u Kliničkom centru nagradu za najbolju zdravstvenu ustanovu i najbolje stručno osoblje u 2021. preuzela je dr Ljiljana Radulović, direktorica ustanove. — Ovo je nagrada koju niko lično ne može da svojata, već je sa zadovoljstvom prihvatam u ime svakog od zaposlenih, i ljekara i medicinskih tehničara i nemedicinskog kadra. Ovom prilikom ističemo da smo ove godine radili paralelno, uporno i dosljedno na svim frontovima — kazala je ona.  U Kliničkom centru je tokom 2021. godine pruženo oko 320,000 zdravstvenih usluga, nadoknađeno oko 40,000 pregleda i oko 4,000 intervencija.

Zahvaljujući se zaposlenima na realizaciji ovakvih rezultata, dr Radulović je pohvalila i inicijativu resornog ministarstva da se zdravstvenim radnicima povećaju plate. Podsjetivši da se u ovom sektoru samo u jednoj sedmici u cijeloj državi uradi preko 150,000 pregleda, prijema i operacija, dr Radulović je izrazila očekivanje da solidarnost nastaviti da bude temelj rada zdravstva i čestitala tekuće praznike.

Nagrađen i privatni sektor

Na svečanosti uručenja godišnjih nagrada dr Žanka Cerović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Ljekarska komora ipak nastavila da vrednuje doprinos zdravstvu ostvaren kroz saradnju sa privatnim zdravstvenim sektorom. Ističući značaj partnerstva sa PZU “Hipokrattokom 2021. ona je uručila nagradu dr Drašku Vukoviću. Zahvaljujući na ovom značajnom priznanju, dr Vuković je  naročito istakao zadovoljstvo zbog toga što je njegova ustanova dobitnik nagrade koja nosi ime dr Petra Miljanića, kao jednog od najuticajnijih ljekara ovih prostora.

Nagrađene i desetke u indeksu

Studentkinja 6. godine medicine Ksenija Zečević, nagrađena je kao najbolji student medicine. — Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobitnik nagrade Ljekarske komore i što je moj trud i rad za ovih 6 godina priznat ovom nagradom. Moj uspjeh ne bi bio moguć bez svih profesora i studenata koji su mi pomogli i koji su mi svoje znanje nesebično prenijeli. Naravno, i bez mojih kolega koji su bili moja velika motivacija. Hvala puno mojoj porodici koji su mi bili najveća podrška — rekla je Ksenija.

— O njenoj posvećenosti, iako mi najbolje znamo da ocjene nijesu jedini odraz nečijeg kvaliteta i znanja, govori činjenica da ne zna za drugu osim desetke“, istakla je ovom prilikom predsjednica Ljekarske komore.

Anita Đurović