Lubenica (Lat. Citrullus lanatus)

0
501

[heading]Šta je to: Puna škola đaka niotkuda vrata?[/heading] Lubenica je povrće iz porodice Cucurbitaceae (lat), porijeklom iz Afrike. Mnogi vjeruju da spada u voće, upravo zato što se koristi kao poslastica, a i veoma je slatkog ukusa. Iako je po svojim hranljivim sastojcima sličnija voću, ipak, po načinu uzgajanja, svrstava se u povrće.

Lubenica je plod jednogodišnje biljke koja se mora saditi svake godine, a to je karakteristika povrća. Sočna sredina ovog povrća (meso lubenice), veoma je slatka i ispun­jena sjemenjem. Tokom ljetnjih mjeseci djeluje osvježavajuće jer gasi žeđ, otklanja umor i popravlja raspoloženje. Osvje­žavajuća svojstva potiču od voćnih kisjelina, i to limunske i jabučne. Procentualno sadrži najviše vode, oko 92%. Koriste

Lubenice se u Japanu smatraju luksuznom namirni­com, pa se često nose nekom na dar. Značajan je podatak da se prodaju na parče i da 1/8 košta čak 4,5 dolara.

je osobe koje žele da smršaju, jer daje osjećaj sitosti, a male je kalorijske vrijednosti. Zanimljivo je da lubenica ne ispušta vodu odmah po unosu u organizam, upravo jer mora da se svari njena tkivna rešetka, što može potrajati, a što je pred­nost u odnosu na bilo koji rashlađeni napitak, upravo iz razloga što organizam postepeno dobija tečnost. Zbog veli­kog udjela vode, lubenica služi za detoksikaciju organizma. Time dolazi do čišćenja organizma od štetnih materija koje se izlučuju urinom, a to dovodi i do čišćenja bubrega.

Lubenica je izvrstan izvor vitamina B grupe, vita­mina C, bogata je beta-karotinom i likopenom, a od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, gvožđe, bakar.

Danas se dosta često primjenjuje u kozmetičkoj in­dustriji, gdje ulazi u sastav parfema, toaletnih voda, maski za lice… Maske od lubenice dovode do hidratacije kože lica i djeluju osvježavajuće, a vizuelno umanjuju bore.

Alergije na lubenicu jako se rijetko javljaju, skoro neznatno. Mnogo češće dolazi do trovanja lubenicom, naro­čito u ljetnjim mjesecima, usljed njihovog dužeg stajanja i gubljenja svježine. Lubenica se koristi i u ljekovite svrhe, jer:

• Utiče na raspoloženje

• Snižava krvni pritisak i opušta krvne sudove

• Štiti srce

• Poboljšava imunitet

• Pomaže u očuvanju zdravlja očiju

• Ima antioksidantno dejstvo.

(Literatura: „Čuvari zdravlja”, DrAngel Trenevski)

 

Priredio: Miomir Šoškić, Student Farmaceutskog fakulteta, Podgorica