#MedSafetyWeek 2020

0
171

‘Svaka prijava je važna’ – poziv na prijavljivanje neželjenih dejstava ljekova

I ove godine obilježavamo #MedSafetyWeek – sedmicu posvećenu praćenju bezbjednosti ljekova u prometu. U periodu od 02. do 08. novembra 2020. godine, u 75 zemalja širom svijeta će putem društvenih mreža biti organizovana kampanja, sa ciljem podsticanja prijavljivanja neželjenih dejstava ljekova i njihove što bezbjednije primjene. U jeku pandemije COVID-19 izuzetno je važno da pratimo bezbjednost primjene ljekova koje koristimo.

Kampanju organizuje Kolaborativni centar Svjetske zdravstvene organizacije za internacionalno praćenje bezbjednosti primjene ljekova – Uppsala Monitoring Centre (UMC) u saradnji sa nacionalnim regulatornim agencijama, a podržavaju je Rukovodioci agencija za ljekove (Heads of Medicines Agencies, HMA) i Međunarodno udruženje nadležnih organa za ljekove (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities, ICMRA).

Tema ovogodišnje kampanje je ,,svaka prijava je važna“ i može pomoći drugima u budućnosti.  Ljekovi su bezbjedni i efikasni, ali neželjena dejstva, takođe poznata i kao neželjene reakcije na lijek, mogu da se dogode. Teško je predvidjeti kome može da se dogodi neželjeno dejstvo, ali je veoma značajno da se svaki potencijalni rizik vezan za primjenu ljekova razumije i komunicira.

Nadamo se  da će ova kampanja ohrabriti svakoga da prijavi sumnju na neželjena dejstva ljekova Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED). Svaka prijava je važna i doprinosi unapređenju bezbjednosti primjene ljekova za sve pacijente.

Više o načinima prijavljivanja sumnje na neželjeno dejstvo lijeka možete naći na web portalu CInMED www.calims.me