Miliaria (Milijarija, toplotni osip, osip od vrućine)

0
8071

Šta je milijarija?

Milijarija je vrlo česta dermatoza kod novorođenčadi i djece mlađeg uzrasta koja se javlja u vidu crvenila i sitnih plikova, najčešće na vratu i trupu ili sa širenjem na ostali dio kože. Obično nastaje usljed prekomjernog znojenja i najčešća je u toploj i vlažnoj sredini zbog preutopljavanja i neadekvatne odjevenosti.

To je jedan od najčešćih poremećaja izvodnih znojnih žlijezda. Predstavlja zastoj u protoku znoja na različitim nivoima kože. Promjene na koži nastaju kao posljedica začepljenja i prskanja (rupture) izvodnih kanala znojnih žlijezda.

Dječja koža može biti veoma osjetljiva na toplotu. Milijarija se najčešće javlja u nekoliko prvih sedmica života. To je naročito slučaj kada je vruće i vlažno vrijeme.

Ko dobija milijariju?

Milijariju najčešće dobijaju bebe koje su pretoplo odjevene. Ona se može javiti i kod starije djece. Tada se pojava naziva osip od vrućine. Promjene nastaju najčešće ljeti, pri visokim tempera­turama vazduha, zbog preutopljavanja djeteta ili povišene tjelesne temperature, kao posljedica začepljenja kanalića keratinoznim čepom.

Kako se milijarija dijagnostikuje?

Obično se prepoznaje samo na osnovu izgleda. U ovim vrelim danima majke treba da obrate posebnu pažnju na kožu svojih beba: da li imaju sitne bubuljice na vratu i trupu, te da ih rashlađuju i adekvatno odijevaju.

Koji oblici milijarije postoje?

Na osnovu kliničke slike, razlikuju se:

Miliaria crystalina (kristalna milijarija) kod koje je začepljenje izvodnog kanala površinsko intraepidermalno. Klinički se manifestuje pojavom površinskih asimptomatskih vezikula (podsjeća na kapi vode) prečnika 1-2 mm, obično na koži trupa. Promjene se po pravilu javljaju danima ili sedmicama nakon izlaganja izrazitoj toploti i vlazi okoline, posebno u tropskim predjelima u ljetnjim mjesecima. Kristalna milijarija može da nastane i u toku profuznog znojenja koje prati dugotrajne bolesti sa febrilnošću. Pojedinačne vezikule izuzetno su nježne i lako pucaju ostavljajući iza sebe površinsku mekinjastu deskvamaciju. Kod približno 4,5 % novorođenčadi pregledom može da se ustanovi posto­janje kristalne milijarije, tipično na glavi, vratu i gorn­jem dijelu trupa. Najveća incidenca zapažena je tokom prve sedmice života.

Miliaria rubra (crvena milijarija) kod koje je začepljenje smješteno dublje u epidermisu, uz postojanje upalne reakcije u dermisu. Klinički se, uz sitne papule i sitne vodene mjehuriće, vidi i okolno crvenilo. Ovo je i najznačajnija manifestacija zadržavanja znoja. Prvobitnu leziju čini crvenkasta (eritematozna) makula ili papula koja na vrhu može da sadrži bistru vezikulu (plik). Ukoliko se promjene sekundarno inficiraju, tada se ovo stanje naziva miliaria pustulosa. Za razliku od kristalne milijarije, bolesnici sa crvenom milijarijom žale se na epizodan osjećaj svraba ili bockanje, koji se pojačavaju prilikom znojenja. Kod odraslih bolesnika, lezije su uglavnom smještene na trupu i vratu, a rjeđe i na drugim djelovima tijela, izuzev lica. Promjene se obično javljaju 2-5 mjeseci poslije boravka u toploj i vlažnoj klimi, a rjeđe samo nekoliko dana poslije dolaska u tropske predjele. Po pravilu, crvenu milijariju prati anhidroza (smanjeno znojenje) koja može trajati nekoliko sedmica. Kod približno 11% novorođenčadi, obično između 11. i 14. dana života, crvena milijarija se pojavljuje na koži pregiba, lica i poglavine.

Miliaria profunda kod koje je opstrukcija izvodnog kanala smještena dublje, u području epidermalne granice. Klinički se opažaju čvrste bijele papule smještene uglavnom na trupu. Po pravilu, viđa se samo u tropskim krajevima, poslije ponavljanih epizoda crvene milijarije. Na koži trupa i ekstremiteta pojavljuju se asimptomatske papule boje kože, prečnika 1-3 mm, stvarajući utisak “guščije kože”.

Da li je milijarija zarazna?

Ne.

Kako se milijarija liječi?

Hladnije okruženje, laganija odjeća i mlake kupke mogu biti eikasne u liječenju milijarije kod odojčadi i djece mlađeg uzrasta. U vidu lokalne terapije daju se miksture za hlađenje sa mentolom i antihistaminici, ako dijete osjeća svrab.

Koliko dugo traje milijarija?

Uz adekvatne mjere liječenja, trebalo bi da nestane za 2-3 dana.

 

 

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerologije