MSG – ukus koji ubija

0
542

Stimulisanje srčanih nerava može izazvati niz neprijatnjih smetnji u radu srca, nekad slično infarktu, gdje se na pregledu ustanovi da je EKG abnormalan, a kada se uradi pregled krvnih sudova ne uočavaju se zakrečeni krvni sudovi koji uglavnom prate infarkt.

Posebno toksično dejstvo MSG ima na nerazvijeni djeciji nervni sistem, gde doprinosi poremećajima, kako neurološkim tako i psihološkim , ADHD ili  nedostatak pažnje, hiperaktivnost, disleksija, autizam, epileptićni napad. Studije pokazuju da kod djece nervne ćelije reaguju s više osjetljivosti, čak četiri puta više na MSG koji uzrokuje oticanje a zatim i umiranje nervne ćelije. Dajte djetetu kesu čipsa koji sadrzi ne samo MSG nego i Aspartam, još jedan neurotoksin, i za pola sata imaćete dijete koje vrišti, histeriše, trči po sobi i baca sve redom što dohvati, kao rezultat prestimulisanog dječjeg mozga. Da ne govorimo o tome da pojačivači ukusa djeluju kao droga i navikavaju djecu na ove proizvode koji nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Usljed toga ova djeca imaju problem da jedu zdravu hranu, voće i povrće jer u poređenju sa hranom koja ima pojačivače ukusa zdrava hrana im je “bljak”.

Industrija hrane sada rijetko koristi originalno ime za mononatrijum glutamat, već ga uglavnom zove “romanticno” AROMA. Ako kupujete proizvod na kome piše AROMA a ne piše koja aroma, znajte da je to “umjetničko” ime za mononatrijum glutamat i druge koktele pojačivača ukusa.

Drugo ime za MSG i pojačivače ukusa: aroma, začini a ne kaže se koji začini,  hidrolizovani protein, modifikovani mliječni protein, modifikovan sojin protein, modifikovan bilo koji spomenuti protein, karaginan, hidrolizovani biljni protein, ekstrakt ječmenog slada,  želatin, izolat proteina surutke, citric acid, pektin, modifikovani enzim, kvasni ekstrakt.

Prosto rečeno, ako ne znate šta znači sastojak u proizvodu koji kupujete, npr “ kakao, šećer, brasno, jaja…” najbolje da ga i ne kupite.

Ako ste zbunjeni šta da jedete… pa jednostavno  jedite hranu što približniju obliku  kakvom je priroda stvorila, a izbjegavajte hranu iz kesice, konzerve, kutije…

Dr Snežana Tomić, homeopat