Muzika za dodor sa vaseljenom

0
456

Nikšićanka Vesna Anastasija Božović, osnivač i pjevačica rok grupe „EastElysium”‘, strogi je vegetarijanac i veliki zaljublje­nik u indijsku filozofiju i religiju, koju je studirala u Njemačkoj i Indiji. Proputovala je čitav svijet i stekla puno prijatelja, a osim indijske filozofije u Nikšiću je završila dva fakulteta, Engleski jezik i Psihologiju. Govori nekoliko jezika – njemački, engleski, sanskrit i italijanski.

ŠTA PODRAZUMIJEVA STROGO VEGETARIJANSTVO?

Stroga vegetarijanska ishrana isključuje, naravno, meso, ali i bilo kakve produkte životinjskog porijekla, a to znači mlijeko i sve mlječne prerađevine, kao i jaja. Nijedno jelo koje ja spremam ne sadrži ništa od tih namirnica.

ČIME SE HRANIŠ?

Koristim najviše prijesnu hranu, a to znači svježe povrće i voće i integralne žitarice. Jedem samo crni hljeb, dosta suvoga i jezgrastog voća – lješnike, orahe i bademe. Mlijeko nadomještam tako što koristim ono na bazi žitarica – heljde, ovsa i prosa. Isto tako jedem sir od soje. Jedem i slatko, kolače bez mlijeka i jaja i voćne deserte.

DA LI JE BITAN NAČIN NA KOJI SE HRANA UZIMA?

Da, to je sigurno mnogo bitno jer hranjenje nije samo  ispunjavanje fizičke potrebe, već ono ima i dublje dimenzije. Zato se taj čin mora odvijati u miru. Moramo biti skoncentrisani. Uz sve to, dobro dođe neka lagana duhovna muzika i, obavezno, upaljene svijeće.

POČELI SMO OVU PRIČU O HRANI DA BI ZAPRAVO DOŠLI DO ZDRAVLJA, JER SU HRANA I NAČIN ISHRANE NAJGLAVNIJI FAKTOR DOBROG ZDRAVLJA. KOLIKO TVOJ NAČIN ISHRANE DOPRINOSI TVOM ZDRAVLJU?

Mislim da mi strogi vegetarijanski režim održava dobro zdravlje i jak imunitet. Uz takav način ishrane koristim i neke veoma rijetke stvari, koje mi obezbjeđuju potrebne minerale i vitamine, a i vodu pijem na jedan poseban način.

KOJI JE TO NAČIN?

Vodu pijem sa „šungitom”, a to je jedan vrlo čudan crni mineral, čija su ljekovita dejstva potvrđena ali do kraja nijesu ispitana. Njega ima u tri zemlje svijeta: Indiji, Rusiji i Meksiku. I Ovaj koji je dostupan i koji se jedino nalazi u prodaji potiče iz Rusije. Njega još nema kod nas, ali moguće ga je naći u Njemačkoj, gdje ga i ja nabavljam.

KAKO SE KORISTI?

Stavi se u vodu i drži tako 3-4 sata, a za to vrijeme se voda u stvari prečišćava. Šungit je oslobađa metala i onda je ona mnogo čistija.

KAKVE JOŠ INTERESANTNE STVARI KORISTIŠ U ISHRANI?

Koristim nešto što se zove „glečer milk”, a radi se o granitu sa Alpa. On se melje na 8 mlinova, poslije čega poprimi oblik gline koja se jede. Međutim, on se ne jede, već se koristi sa vodom za dobijanje napitka. Sadrži sve minerale i izuzetno je dobar za imunitet.

Koristim, takođe, i takozvane „Šuslerove soli”, a to je homeopatski lijek dobar za nadoknađivanje minerala. U poslednje vrijeme dosta koristim „godži bobice” i aroniju. Potiču iz Tibeta i Kine, a mogu se naći u Njemačkoj. One su izuzetni antioksidansi.

TO SU SVE VRLO EGZOTIČNE STVARI?

Jesu, naravno, ali kako ja živim u Štutgartu, a često idem u Indiju, mogu da ih nabavljam. Moj cilj je da koristim što manje hrane, ali da ona bude bogata mineralima, da ima jaka antioksidativna dejstva jer mislim da to održava moje zdravlje i imunitet.

Potpora ovakvom načinu ishrane, koji mi jako prija i pomaže da ostanem zdrava, jesu masaža i masažna ulja iz Indije, te blaga fizička aktivnost. Ja uglavnom volim da plivam, ali sjednem i na biciklo.

KAŽI NAM NEŠTO O TVOM INTERESOVANJU ZA INDIJSKU FILO­ZOFIJU I RELIGIJU. OTKADA JE TO I ČIME SI BILA MOTIVISANA DA SE TOME POSVETIŠ?

To interesovanje je počelo vrlo rano, još kao tinejdžerku me privukla njihova kultura, poezija i religija. Onda sam kasnije počela da studiram njihovu filozofiju i religiju u Njemačkoj, a sa 22 godine sam prvi put otišla u Indiju i tamo nastavila studije. Motivisalo me je traganje za suštinom i istinom. Znanje koje sam tamo sticala oplemenilo je moje bitisanje na ovom svijetu.

Na tom putu, odnosno tom traganju, dobila sam odgovore koje sam tražila. On je težak i zahtijeva disciplinu, ali je istovremeno i veoma bogat. U suštini, taj put je nešto što je iznad svih religija. Ja sam i hrišćanka, u njemu sam rođena i krštena po pravoslavnom obredu. Baveći se indijskom religijom i filozofijom shvatila sam da je samo ljubav i čovječnost prava vrijednost. Ljubav, istina i svijest su ono od čega smo izgrađeni.