Namještanje prvog vratnog pršljena bez posljedica – Atlasprofilaks

0
2102

Kičma je stub života. Svaki njen dio ima određenu ulogu. Naučno je dokazano da zbog komplikovane građe pršljenova i puteva koji se povezuju preko njih ona djeluje na cjelokupno stanje organizma. Svaka promjena prirodnog položaja pršljena, na bilo kom nivou, izaziva određene tegobe.

Prvi vratni pršljen (atlas) odgovoran je da napravi stabilno ležište za glavu pa su njegovo iščašenje i rotacija vrlo bitni za zdravlje. Prvi vratni pršljen u prevodu sa starogrčkog jezika znači nosilac. Grčka mitologija kaže da je Atlas, ili Atlan, jedan je od Titana koji se borio na strani svoje braće u ratu protiv Zevsa. Kada su poraženi, mnogi su izgnani u Tartar, a Zevs je osudio Atlasa da stoji na zapadnom rubu Zemlje i drži svod na svojim plećima.

ZNAČAJ IŠČAŠENJA (LUKSACIJA) PRVOG VRATNOG PRŠLJENA

Promjenom položaja atlasa u odnosu na njegovo prirodno ležište remeti se veza između mozga i periferije organizma. Impulsi iz našeg tijela ne stižu do mozga kako bi trebalo, a neke informacije iz mozga ka periferiji tijela nemaju slobodan tok. Vremenom to utiče na psihofizičko stanje orga­nizma.

Mehanizam poremećaja u prenosu impulsa:

– Leđna moždina otvorene lobanje biće izložena većem ili manjem trajnom pritisku,

– Uklješteni su i razni moždani živci i drugi nervni putevi koji su izloženi trajnom pritisku,

– Stisnute su i vertebralne arterije, ostale arterije i razne vene,

– Iščašeni atlas uzrokuje poremećaje u držanju tijela (poremećene su statika i dinamika ljudskog tijela).

SIMPTOMI

Simptomi su uvijek višegodišnji. Rijetko kada su se povezivali sa luksacijom atlasa a povezani su i sa kompletnim psihofizičkim stanjem organizma. Najčešće se osobe javljaju ljekaru zbog glavobolje, bolova u vratu, vrtoglavice, osjećaja nemoći ili težine u tijelu (cervikalni, cervikobrahijalni, vertigo simptomi…). Osjećaj trnjenja u gornjim i donjim ekstremitetima.

Kako riješiti nastali problem?

Klasične medicinske procedure i metode povremeno daju rezultate. Činjenica da je atlas često luksiran okupirala je mnoge specijalnosti: ortopede, neurologe, fizijatre, hiroprak-tičare… 1993. god Švajcarac dr René – Claudius Schumperli, dr E. M. razvio je u svijetu jedinstvenu alternativnu metodu kojom se jednim jedinim tretmanom, precizno, bezopasno i trajno otklanja rotacija – luksacija atlasa. Metodu je nazvao atlasoterapija (AtllasProfilax). Od tada do danas metoda se proširila u sve veće centre u svijetu.

Veliki procenat ljudske populacije ima u manjem ili većem stepenu rotiran – luksiran atlas. Ne postoji granica u godi­nama. Ovaj poremećaj može se javiti kod djece.

ATLASPROFILAKS METODA

AtlasProfilaks metoda je potpuno bezopasna i nema kontraindikacija. Vraćanjem prvog vratnog pršljena u njegov fiziološki stabilan položaj, uspostavlja se prolaz impulsa i nesmetana veza između mozga i ostalih djelova tijela. Energija, a samim tim i krv i kiseonik, i sve što je potrebno organizmu cirkuliše slobodno. Radi se o bezopasnom zahvatu koji je spoj hiropraktike i akupresure (akupunkturnih tačaka). Aparatom Biovib tokom 10-15 minuta stimulišu se određene akupresurne tačke na vratu, u predjelu atlasa, odmah ispod lobanje.

KAKO SE PACIJENT OSJEĆA NAKON ZAHVATA?

Pacijent odmah nakon zahvata osjeti lakoću, znatno popuštanje zategnutosti u vratnom predjelu i rasterećenje u cijelom kičmenom stubu. Kičmeni stub i karlica koji su do tada bili nepravilno statički opterećeni zbog luksacije atlasa, rasterećuju se pa se, logično, vraća i dinamika pokreta. Impulsi se sada provode bez smetnje.

Dovoljan je samo jedan tretman da bi atlas zauzeo svoje prirodno mjesto. Kontrola se obavlja nakon mjesec dana. Poslije iz­vjesnog vremena od namještanja atlasa mnoge tegobe prestaju.

Kod nekih pacijenata moguće su reakcije osjećaja umora, mišićne napetosti u predjelu potiljka ili gornjih i donjih leđa. Važno je reći da su te tegobe prolaznog karaktera, a vremenom čovjek počinje da osjeća poboljšanje. Dotadašnje tegobe nestaju iz dana u dan. Sve sportske aktivnosti su dozvoljene, kao i sve što donosi normalan život. Preporučuje se njega tijela pomoću redovnih masaža, bilo ručne, ili s aparatima, naročito u predjelu potiljka i leđa.

PROMJENE NAKON KOREKCIJE ATLASA

– Lako se mogu opipati bočni nastavci atlasa,

– Koriguje se držanje tijela. Ono se uspravlja,

– Dolazi do pravilnog položaja ostalih kičmenih pršljenova,

– Koriguje se kosi položaj karlice,

– Gubi se ili se smanjuje ukočenost vratnog dijela kičme.

PRIMJENA OVE ALTERNATIVNE METODE BEZOPASNA JE. TRAJNO OTKLONITE UZROK VAŠIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA

 

Piše: dr Dušan Nenezić mr.sci, fizijatar, akupunkturolog, kiropraktičar PZU Fist