Homeopatija

0
715

Homeopatija je sistem liječenja razvijen 1796. godine od strane njemačkog ljekara Samuela Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti – slično se sličnim liječi – principu prvi put pre­poznatom još u 5. vijeku nove ere, od strane Hipokrata, oca savremene medicine. U našem narodu, takođe, postoji prepoznavanje ovog principa u izreci klin se klinom izbija.

Da bismo objasnili ovaj princip, poslužićemo se primjerom homeopatskog lijeka koji se pravi od crnog luka. Kada se sjecka crni luk, osoba obično razvije sekreciju iz nosa i očiju, crvenilo i nadraživanje sluzokože. Ovi simptomi su isti kao i simptomi kijavice i polenske alergije, te se zato homeopatski lijek spravljen od crnog luka uspješno koristi kod prehlada i alergijskih kijavica. Pošto luk može izazvati ove simptome kod zdrave osobe, on ih može i liječiti kod bolesne osobe.

Vjerovatno najznačajniji princip homeopatije jeste da ona liječi osobu a ne bolest. Tako će dvije osobe sa istom dijagno­zom dobiti različit homeopatski tretman, prilagođen mentalnom, emotivnom i fizičkom aspektu osobe.

Homeopatski postupak liječenja koncentriše se na traženje uzroka oboljenja. Simptomi se u homeopatiji posmatraju kao dragocjeni putokazi u razumijevanju bolesti, način na koji naše tijelo komunicira sa nama i javlja nam da nešto „škripi”. Adekvatno izabran homeopatski lijek usloviće poboljšanje i izlječenje na svim nivoima, pa se tako osoba mora osjećati bolje, i psihički i izički istovremeno.

Homeopatija prepoznaje postojanje „vitalne sile”, inteli­gencije u nama, našeg unutarnjeg ljekara. Ona koristi ljekove da stimuliše tu mudrost organizma koja dovodi do samoizlječenja

Homeopatijom se tretira širok spektar akutnih i hroničnih oboljenja, koji se takođe može koristiti i u prevenciji i sman­jenju genetske podložnosti bolestima. Naime, i zdrava osoba može koristiti svoj adekvatno odabran, njoj prilagođen, homeo­patski konstitucionalni lijek radi snaženja konstitucije i sprečava­nja pojave bolesti u budućnosti. To jednostavno znači da osoba ne mora da čeka na pojavu simptoma i bolesti da bi počela da obraća pažnju na svoje zdravlje.

Homeopatski ljekovi spravljaju se od prirodnih supstanci, uglavnom biljnog i mineralnog porijekla. Oni su netoksični i ne ostavljaju nuspojave. Da bi se to postiglo, ljekovi se u postupku spravljanja razblažuju do tačke kada se originalna supstanca nalazi prisutna ili samo u tragovima, ili samo u svom energetskom, vibracionom stanju. Tim postupkom izbjegnuta je toksičnost a pojačana ljekovitost materije, jer ona djeluje na svom energetsko-dinamičkom principu a ne na materijalnom nivou.

Ko može koristiti homeopatiju i šta ona zapravo liječi? Ovo je jedno od osnovnih pitanja. Pošto princip homeopatije podrazumijeva da se liječi osoba a ne bolest, svako može koristiti homeopatski način liječenja. On se bez bojazni može koristiti i u trudnoći, kada je upotreba mnogih drugih preparata ograničena ili zabranjena. Njena primjena poznata je u pedijatriji i djeca uglavnom brže i bolje reaguju na homeopatski tretman.

Kada dođete na konsultaciju kod ljekara homeopate, da bi donio odluku o tretmanu, njemu će biti potrebne detaljne informacije o vama: tegobe zbog kojih dolazite, san, nivo energije, apetit i prisustvo osjećaja žeđi, omiljena hrana i godišnje doba, raspoloženje, brige, narav i karakter, strahovi, djetinjstvo, porodična istorija, emotivni život i mnogo drugih podataka koji naizgled nemaju ništa zajedničko s tegobama zbog kojih ste došli.

Ipak, svi ovi, naizgled nepovezani podaci, sačinjavaju cjelovitu sliku o pacijentu i pomažu u odabiru adekvatnog homeopatskog tretmana. Stoga se ovaj pristup liječenju naziva i holističkom medi­cinom (od engleske riječi whole – cjelina, cijelo).

Homeopatija je trenutno drugi najzastupljeniji sistem medicine u svijetu. U širokoj je upotrebi u Indiji gdje je koriste milioni ljudi, kako u homeopatskim bolnicama tako i kao sastavni dio kućne apoteke, u Sjevernoj i Južnoj Americi, gdje se homeopatski ljekovi kupuju i u supermarketima, a po nekim statistikama, u Evropi svaki četvrti ljekar koristi i prepisuje homeopatske preparate u svojoj praksi. U Crnoj Gori u procesu je izrada nacrta zakona o alternativnoj medicini koji će obuhvatiti i regulisanje homeopatije kao profesije. Ovim će se sigurno otvoriti vrata bržem razvoju homeopatije, čime će se građanima Crne Gore omogućiti veći izbor modaliteta liječenja kao što je to slučaj u ostalim zemljama Evrope.

PRIMJER IZ HOMEOPATSKE PRAKSE

David je šestogodišnji dječak kojeg roditelji dovode ljekaru zbog astme s kojom se bori već nekoliko godina. On ima česte napade gušenja zbog kojih mora da koristi pumpicu. Nos mu je stalno zapušen i to otežava spavanje, jer mora da diše na usta. Sve počinje kao obična prehlada, s kašljem koji se završi astmatičnim napadom. Zbog toga je stalno na antibioticima. Vedar je, inteligentan dječak, radoznao i vrlo mirno i poslušno sjedi u stolici dok razgovaramo. Ima iskru u očima a roditelji dodaju da ima poteškoća da se koncentriše na školske zadatke i da ga ne drži mjesto. Dok spava, znoji se po glavi i zimogrožljiv je. Nakon uzimanja homeopatske anamneze, prepisan mu je homeopatski lijek koji najbolje odgovara cjelokupnoj slici na mentalnom i fizičkom nivou. Preporučena mu je i korekcija ishrane.

Nakon dvije sedmice trajanja tretmana, roditelji kažu da je Davidu nos znatno manje zapušen i da zato bolje spava. Imao je napad gušenja na samom početku tretmana. Sada, nakon 3 mjeseca tretmana primjetna su i druga poboljšanja. David od tada nije imao napade gušenja, a ako se i pojave simptomi prehlade i kašalj, koji je izazivao zebnju kod roditelja jer se uvijek završavao napadom, oni sada traju kraće i spontano se povlače već sljedećeg dana.

Iako je period od početka septembra uglavnom bio vrijeme kad su tegobe bile najizraženije, David nije imao prehlade, napade gušenja i nije koristio antibiotike ili pumpicu. Nos mu je potpuno otpušen, mirno spava i ne znoji se po glavi. Roditelji su primijetili i promjene u raspoloženju i boljem fokusiranju na školske zadatke, kao i smanjenje hiperaktivnosti. Generalno, poboljšanje se vidi na svim nivoima, što se i očekuje kod adekvatno odabrane homeopatske terapije.

 

Piše: dr Snežana Tomić