Neplodnost je zajednički problem

0
471

Infertilitet, ili neplodnost, definiše se kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće tokom godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Neplodnost je zajednički problem bračnog para.

Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu sterilno je. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45%, ženski u 45%, a u 10% slučajeva, oboje su odgovorni. Problem u našoj sredini jeste što se ispitivanje uzroka neplodnosti i njegovo liječenje često svodi na to da samo žena ide na preglede, a muškarci, zbog stida, straha od mogućih loših rezultata, ili ko zna čega već, izbjegavaju preglede. U traganju za razlozima zbog čega ne dolazi do trudnoće mnogi bračni parovi lutaju od ordinacije do ordinacije u nadi da će im neko propisati „pravi lijek” koji će brzo i lako riješiti njihov problem. Mnogi bračni parovi nestrpljivi su u tom ispiti­vanju i preskoče sve to tako što se odluče da rade IVF – vantjelesnu oplodnju.

U Crnoj Gori postoje ustanove koje se bave ovom prob­lematikom i u kojima se rade tzv. asistirane reproduktivne tehnike ART. Jedna od tih metoda je i IVF – vantjelesna oplodnja. Nerijetko se izgubi i silno vrijeme u upornom i često nepotrebnom ponavlj­anju nekih analiza, briseva, testova … koji u suštini ne predstavljaju glavni razlog neplodnosti bračnog para.

Javite se na vrijeme svom ginekologu, koji će napraviti plan ispitivanja i testiranja. Ukoliko Vaš ginekolog predloži da se dalje ispitivanje i liječenje nastavi u specijalizovanim ustanovama za liječenje bračne neplod­nosti, poslušajte ga i budite uvijek zajedno u ovoj priči.

Savjet je da problem bračnog steriliteta od početka treba shvatiti kao zajednički problem oba partnera. Muškarcima pred­stoji veoma jednostavna analiza sperme – SPERMOGRAM i tu analizu treba da urade odmah na početku ispitivanja.

Bračna neplodnost je zajednički problem oba partnera. Zajedno ga i riješite.

ANALIZA SPERME – SPERMOGRAM

U procesu ispitivanja uzroka infertiliteta – steriliteta veoma je važno da se oba partnera istovremeno ispituju i učestvuju u traženju uzroka zbog čega ne dolazi do trudnoće.

Važno je znati da samo jedna analiza sperme nije dovoljna i ne treba odmah paničiti ako prvi i jedini rezultat nije dobar. Pono­vite spermogram barem dva puta i ako oba puta nalaz nije dobar, onda krenite ka daljem ispitivanju uzroka.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, normalan spermogram je ako su prisutni sljedeći parametri: Volumen sperme — 2.0 ml ili više. Ph — 7.2 do 7.8.

Koncentracija sperme — 20 miliona spermatozoida po mililitru, ili više.

Ukupan broj spermatozoida — 40 miliona ili više.

Pokretljivost — 50% ili više progresivno pokretnih.

Morfologija — 50% ili više.

Vitalnost — 75% ili više živih.

Leukocit — manje od 1 miliona po mililitru.

Loš, ili pataloški, spermogram:

Oligozoospermija — koncentracija sperme manja od 20 miliona po mililitru.

Astenozoospermija — manje od 50% progresivno pokretnih. Teratozoospermija — manje od 50% normalne morfologije. Oligoastenoteratozoospermija — kombinacija tri gore navedena stanja.

Azoospermija — nema spermatozoida u ejakulatu. Aspermija — nema ejakulata.

 

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije