Neplodnost je zajednički problem

Infertilitet, ili neplodnost, definiše se kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće tokom godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Neplodnost je zajednički problem bračnog para.

Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu sterilno je. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45%, ženski u 45%, a u 10% slučajeva, oboje su odgovorni. Problem u našoj sredini jeste što se ispitivanje uzroka neplodnosti i njegovo liječenje često svodi na to da samo žena ide na preglede, a muškarci, zbog stida, straha od mogućih loših rezultata, ili ko zna čega već, izbjegavaju preglede. U traganju za razlozima zbog čega ne dolazi do trudnoće mnogi bračni parovi lutaju od ordinacije do ordinacije u nadi da će im neko propisati „pravi lijek” koji će brzo i lako riješiti njihov problem. Mnogi bračni parovi nestrpljivi su u tom ispiti­vanju i preskoče sve to tako što se odluče da rade IVF – vantjelesnu oplodnju.

U Crnoj Gori postoje ustanove koje se bave ovom prob­lematikom i u kojima se rade tzv. asistirane reproduktivne tehnike ART. Jedna od tih metoda je i IVF – vantjelesna oplodnja. Nerijetko se izgubi i silno vrijeme u upornom i često nepotrebnom ponavlj­anju nekih analiza, briseva, testova … koji u suštini ne predstavljaju glavni razlog neplodnosti bračnog para.

Javite se na vrijeme svom ginekologu, koji će napraviti plan ispitivanja i testiranja. Ukoliko Vaš ginekolog predloži da se dalje ispitivanje i liječenje nastavi u specijalizovanim ustanovama za liječenje bračne neplod­nosti, poslušajte ga i budite uvijek zajedno u ovoj priči.

Savjet je da problem bračnog steriliteta od početka treba shvatiti kao zajednički problem oba partnera. Muškarcima pred­stoji veoma jednostavna analiza sperme – SPERMOGRAM i tu analizu treba da urade odmah na početku ispitivanja.

Bračna neplodnost je zajednički problem oba partnera. Zajedno ga i riješite.

ANALIZA SPERME – SPERMOGRAM

U procesu ispitivanja uzroka infertiliteta – steriliteta veoma je važno da se oba partnera istovremeno ispituju i učestvuju u traženju uzroka zbog čega ne dolazi do trudnoće.

Važno je znati da samo jedna analiza sperme nije dovoljna i ne treba odmah paničiti ako prvi i jedini rezultat nije dobar. Pono­vite spermogram barem dva puta i ako oba puta nalaz nije dobar, onda krenite ka daljem ispitivanju uzroka.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, normalan spermogram je ako su prisutni sljedeći parametri: Volumen sperme — 2.0 ml ili više. Ph — 7.2 do 7.8.

Koncentracija sperme — 20 miliona spermatozoida po mililitru, ili više.

Ukupan broj spermatozoida — 40 miliona ili više.

Pokretljivost — 50% ili više progresivno pokretnih.

Morfologija — 50% ili više.

Vitalnost — 75% ili više živih.

Leukocit — manje od 1 miliona po mililitru.

Loš, ili pataloški, spermogram:

Oligozoospermija — koncentracija sperme manja od 20 miliona po mililitru.

Astenozoospermija — manje od 50% progresivno pokretnih. Teratozoospermija — manje od 50% normalne morfologije. Oligoastenoteratozoospermija — kombinacija tri gore navedena stanja.

Azoospermija — nema spermatozoida u ejakulatu. Aspermija — nema ejakulata.

 

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije