Nova knjiga dr. Miroslava Femića

0
578

Poznati bjelopoljski pedijatar prim. dr Miroslav Femić napisao je i izdao novu knjigu “Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta” namijenjenu roditeljima i djeci. Veliko teorijsko i prakti­čno iskustvo dr Femića, sticano godinama, pretočeno je u ovu knjigu sa puno poznatih ali i novih informacija, dopunjeno sa dosta slika, grafikona i tabela, na skoro 200 strana stručnog i razumljivog teksta. Ova knjiga – priručnik je potrebna roditeljima i djeci, njima je posvećena, i imaće od nje teorijsku i praktičnu pomoć od rođenje djeteta pa do polaska u školu, a i kasnije.

Recenziju knjige su uradili profesori novosadskog Medicinskog fakulteta, prof. dr Svetlana Stefanović, pedijatar-neonatolog i prof. dr Dragan Katanić, pedijatar-endokrinolog. Recenzenti su dali izuzetno pozitivno mišljenje o knjizi i apsolutnu preporuku za upotrebu za roditelje i djecu. U svojoj rezenciji, pored ostalog, napisali su da je knjiga napisana jasnim, stručnim jezikom te ima izuzetnu didaktičko-pedagošku vrijednost, a koncepcija i stručno-naučni nivo knjige u potpunosti zadovoljava svoju namjenu.

Ovaj savremen i sveobuhvatan priručnik namijenjem mladim roditeljima je štivo koje je nedostajalo na našim prosto­rima, Knjiga će naći najkorisniju primjenu u porodicama sa malom djecom, posebno zbog sveobuhvatnosti tema kao što su rast i razvoj, njega i ishrana djeteta, odnosno, tema koje nijesu do sada obrađene na jednom mjestu u našoj stručnoj literaturi. Pored ovih glavnih poglavlja i tema, u knjizi su na stručan i razum­ljiv način objašnjene teme, kao što su: ljetovanje sa djetetom, dijete sa ekcemom, tikovi kod djece, afektivno zacjenjivanje djeteta, anemija u djece, vakcinacija djece, šum na zdravom srcu, uvećani krajnici i „treći” krajnik, gojaznost u dječjem uzrastu, stres i bolesti adaptacije kod djece i omladine, psihogeni oblici reagovanja djece, uticaj vremena i meteorološkog stresa na zdravlje djece i omladine, povišena temperatura u dječjem uzrastu i drugo.

Informacije su sticane tokom prakse autora, stalnog praćenja pedijatrijske literature i iskrene želje da pomogne svakom djetetu, samim tim i roditelju. Knjiga je od posebne vrijednosti roditeljima koji podižu prvo dijete.

Korisnici knjige se sa sigurnošću mogu osloniti na stručna mišljenja i savjete u ovom priručniku koji ima namjenu da pomogne novim generacijama mama, tata, baka i negovateljica u otkrivanju tajni o toku odgovornog i plemenitog zadatka ishrane, njege, rasta i razvoja djeteta.

Knjiga je ograničenog tiraža, i za sada se može naručiti (br. tel. 069054207) kod autora, a izložena je i u apotekama „Stanić” i „Centar” u Bijelom Polju. Knjiga ima pronatalitetni značaj, što znači da se uz ovu knjigu djeca lako podižu, tako da se roditelji za drugo i treće dijete lakše odluče.

 

Izvod iz recenzija, priredila J. Živković