NVO „ISPOD DUGE”

0
761

[heading size=”7”]Predstavljamo[/heading]

„Ispod duge” je nevladina NVO koje djeluje na području Crne Gore. Ona ima nekoliko dimenzija djelovanja.

Prije svega, bavimo se običnim ljudima i njihovim prob­lemima, emancipacijom žena i zaštitom prava djece i mladih, preduzimamo inicijative za promjenu relevantne zakonske regula­tive, borimo se protiv narkomanije i delikvencije, promovišemo i podstičemo aktivizam mladih, promovišemo zdrave stilove života mladih i radimo na promovisanju ljubavi i humanosti kod građana.

Fokus našeg rada su prvenstveno mladi, međutim, otvoreni smo i za rad sa ostalim populacijskim skupinama.

Vođeni smo principima sadržanim i definisanim u međunarodnim pravnim dokumentima, poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama i Konvencije o pravima djeteta.

Vjerujemo da su i male promjene na bolje važne, i da svako od nas može i treba da doprinese razvoju Crne Gore kroz aktivno učešće u društvenim procesima u mjestu u kome živi.

Vjerujemo u ljude, u njihovu želju i sposobnost da urade puno za sebe i druge, i zato ih podstičemo da se aktivno uključe u poboljšanje života u svojim zajednicama.

Akcije:

PREPORUKE KNJIGA – Projekat koji smo sami po­krenuli i finansirali sa ciljem da navedemo mlade ljude da više vremena posvete čitanju knjiga. Nakon istraživanja koje smo sproveli na uzorku od 100 mladih ljudi, saznali smo da mladi najviše vremena provode uz kompjuter, društvene mreže i igrice, dok 43.3% ispitanika u posljednja tri mjeseca nije pročitalo niti jednu knjigu. Shvatili smo da možda nezainteresovanost mladih proizilazi iz toga što se još uvijek nijesu opredijelili, niti otkrili šta ih zapravo interesuje. Zato je u sklopu ovog projekta pokrenut sajt preporuke knjiga: wordpress.com, na kome svakodnevno objavljujemo preporuke knjiga, citate, kao i elektronske knjige koje se mogu downloadovati. Projekat je trenutno stopiran zbog promjena u organizacionoj strukturi kao i nedostatka sredstava, ali uskoro planiramo njegov nastavak. Prikupili smo veliki broj elektronskih knjiga koje namjeravamo da postavimo na sajt. NIKO NIJE VRIJEDAN TVOG ŽIVOTA! – Pokrenuli smo ovu akciju kako bi uticali na mlade ljude da čuvaju svoj život, kako bi skrenuli pažnju javnosti na broj samoubistava koji je u porastu. U sklopu ove akcije koju smo sami finansirali, na našoj facebook stranici smo svakodnevno objavljivali slogane usmjerene ka prevenciji samoubistava u Crnoj Gori. Cilj je bio da pokažemo mladima da nijesu sami, i da ima veliki broj drugih ljudi koji su prošli kroz iste ili slične probleme i izašli kao pobjed­nici. U sloganima koje smo objavljivali pomenuli smo Alberta Ajnštajna, koji je pao na prijemnom ispitu pri upisu na fakultet, Oskara Vajlda, koji je proveo nekoliko godina u zatvoru zbog toga što je bio homoseksualac, Mariju Kiri, koja je tragično izgubila majku i dvije sestre, i mnoge druge ličnosti koje su obilježile istoriju i pored svojih značajnih ličnih nevolja.

„BACI CIGARETU! SAČUVAJ ŽIVOT!” – Nvo „Ispod Duge” je povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, pretprošle godine organizovala ovu akciju kada su, u centru Podgorice naši volonteri dijeljenjem edukativnog materijala uzeli učešće u obilježavanju ovog dana. Na materijalima je ukazano na negativne zdravstvene posljedice pušenja, kao i na to da konzumiranje cigareta izaziva zavisnost koja se povećava iz godine u godinu.

Ovom akcijom, osim što smo željeli da prvenstveno ukažemo mladim ljudima na štetne posljedice upotrebe cigareta, htjeli smo i da ih podstaknemo da ostave cigarete. Osim toga, mladim pušačima smo skrenuli pažnju da svojom štetnom navikom ne ugrožavaju samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih osoba, pasivnih pušača.

“ZAŠTITI SVOJ FACEBOOK NALOG” – U sklopu projekta „Elektronska droga” naši volonteri su u centru Podgorice dijelili informativni materijal đacima osnovnih i srednjih škola, ali i roditeljima, u kojima se u 3 koraka objašnjava kako se može zaštititi proil na Facebooku. U ovoj akciji akcenat je stavljen na korišćenje Facebook-a, društvene mreže koja omogućava virtuelno druženje, a na kojoj se osim prijatelja, mogu pronaći i oni koji baš i nijesu prijateljski raspoloženi, pa je zato potrebno pravilno se zaštititi. Tokom akcije volonteri Nvo „Ispod Duge” su podijelili preko dvije stotine letaka učenicima i građanima.

VIRTUELNA DJEVOJCICA – Tokom mjeseca decembra 2011. godine, u cilju zaštite djece koja koriste internet, pokrenut je projekat “Elektronska droga”. U okviru ovog projekta formira­na je virtuelna djevojčica koju smo ubacili u najpopularnije pričaonice na internetu. Djevojčicu je tokom boravka kontaktiralo više od 30 korisnika. Nakon početnih pitanja, od toga „odakle si” i „koliko imaš godina”, uslijedila su slobodnija pitanja, a onda i vrijeđanje ukoliko bi djevojčica odbila da udovolji njihovim željama. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su mladi u velikoj mjeri izloženi seksualnom maltretiranju na mreži, i to kako od strane osoba muškog, tako i ženskog pola.

 

Mladen Radonjić, izvršni direktor