NVO ZDRAVA DONA MONTENEGRINA

0
174

Održali smo i čitav niz edukativnih predavanja po školama i kolektivima. Obilazimo i opštine Berane, Bijelo Polje, Bar, Ulcinj, Budvu, Herceg Novi i Nikšić. Uvijek neko od ljekara održi stručno predavanje, a prisutne predstavnice Done spremne su da odgovore na sva pitanja.

Oktobar se širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, i za nas je to mjesec povećane aktivnosti. Glavni događaj je šetnja (u drugim sredinama to je obično trka za život), ali nama šetnja nekako više odgovara. Uz naše članice tu su i njihove porodice, kolege, prijatelji, komšije, ljekari, medicinske sestre, građani koji nas podržavaju kao i neko uvaženo ime iz svijeta umjetnosti. Promenada se održala i prošlog oktobra. Centrom Podgorice prošetale su žene noseći Donine majce, ružičaste balone, dijeljene su propagandne brošure, a kolonu je predvodila grupa mažoretki i perkusionista iz Tivta. Šetnja za život završena je na centralnom gradskom trgu kratkim porukama i pozivom Svim srcem u borbi protiv karcionma dojke.

Od samog starta NVO Zdrava Dona Montenegrina učestvuje na Božićnom bazaru. Na bazaru prodajemo sopstvene rukotvorine i doniranu robu. To je način da obezbijedimo dio sredstava nužnih za naše djelovanje, ali i da skrenemo pažnju javnosti na naše ciljeve. Prošle godine smo na bazaru ušestvovali zajedno sa Međunarodnim klubom žena, a sav prihod je doniran za zajednički humanitarni cilj, a to je Porodilište u Kliničkom centru, Dnevni centar za djecu „TISA“ Bijelo Polje i „1. jun“ – Centar za djecu sa autizmom, Podgorica. Ponosni smo na donacije informatičke opreme za Kliniku za onkologiju i opremanje dnevnog kutka sa bibliotekom na Odjeljenju hemioterapije koje smo uspjeli da obezbijedimo.

Ljubaznošću naših prijatelja i ljudi iz svijeta muzike, svake godine priređujemo Novogodišnji koncert sa ciljem da uljepšamo kraj godine.

NVO Zdrava Dona Montenegrina uspješno sarađuje sa NVO Povjerenje iz Bara, Opštinom Tivat, Sve za nju iz Zagreba, Renesansom iz Sarajeva, Budimo zajedno iz Beograda i IPA sekcijom Crna Gora.

Osnovni cilj NVO Zdrava Dona Montenegrina je edukovanje ženske populacije o značaju brige o svom zdravlju, samopregledu i ljekarskom pregledu. Krajnji cilj je otkrivanje svakog tumora dojke u ranoj fazi. Taj cilj je daleko, ali mu se primičemo čvrsto vjerujući da ga možemo doseći. NVO Zdrava Dona Montenegrina je u tome tek mali, skromni, volonterski ali uporni činilac.