Obilježen svjetski dan dijabetesa

0
449

NVO Drušvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, na čijem je čelu dr Valentina Kalinić, je i ove godine obilježilo 14 novembar – Svjetski dan dijabetesa, u barskom domu kulture.

Bar je tokom proteklih osam godina, najviše zahvaljujući Edukativnom kampu za

dijabetičare, prvom i jedinom te vrste u Crnoj Gori, postao regionalni centar u kojem se krajem ljeta okupljaju osobe sa dijabetesom, uče, druže se, planiraju.

Na skupu je istaknuto da u Crnoj Gori, prema poslednjim zvaničnim podacima, ima više od 50.000 pacijenata sa šećernom bolešću, od čega je 30.000 postavljena dijagnoza, a od čega 20.000 ne zna ni da ima dijabetes. To je podatak koji zabrinjava pa su prevencija i edukacija kojima Plavi krug daje su neophodni. Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom je prvi i jedini ove vrste u Crnoj Gori, posato regionalni u kojem se krajem ljeta okupljaju osobe sa dijabetesom, uče, druže se i planiraju. Do sada je kroz kamp prošlo preko 250 učesnika. Organizator kampa je upravo NVO Plavi krug na čijem čelu je posvećena, vrijedna i uvijek puna inovativnih ideja dr Valentina Kalinić, internista endokrinolog iz bolnice Bar. Ona je i bila domaćin i ove manifestacije.

Dr Kalinić je pozdravila prisutne i zahvalila se mnogobrojnim gostima za podršku.

– Drago mi je što smo našli put da vam otvorimo srce, da nađemo načina da se pridružite ovoj borbi. Dijabetes kako činjenice kažu ima oko 35-40 000 registrovanih i iz dana u dan je veći. Taj broj je impozantan. Ja sam imala želju da među nama budu i prosvjetni radnici. Počev od vrtića, pa tokom škole i pacijenti koji imaju ovo stanje u ranom uzrastu trebali bi biti dio ove priče – istakla je dr Kalinić podsjećajući da je jako je bitna motivacija te da je pacijentkinja Slađa, koja je prisustvovala skupu, to dokazala da se mnogo može a ona je rodila dvoje djece, živi uredno i ima podršku. Isto tako, kazala je doktorka, puno majki zna šta znači neprospavana noć, nije lako ni pet dana kada je dijete bolesno, a kamoli svakodnevno, a kada ima ovo stanje koje treba nadzirati to je velika bitka svih majki. To dijete, kaže dr Kalinić, treba puštiti da se igra, da ide u školu, a treba i imati nadzor nad njim. Zapravo, djecu sa dijabetesom od ostale djece razlikuje samo stanje tako da ti mališani mogu da postignu sve.

– U Crnoj Gori ima 232 djece uzrasta do 18 godina. O dijabetesu treba razgovarati,

razmjenjivati iskustva, ali i razbijati stigmu. Ideja Plavog kruga je da se u tu priču uključi što više ljudi. Raditi na motivaciji ovih koji nemaju dijabetes, da razumiju, pruže pomoć i podršku. Treba uključiti nezdravstveno osoblje u institucijama. Najmlađi sa dijabetesom, od vrtića, do osnovnih i srednjih škola, pa sve do fakulteta nerijetko su žrtve upravo stigme i nedovoljne informisanosti kako vaspitača, učitelja, profesora tako i vannastavnog osoblja. Od nastavnika se očekuje da učenicima pruže kvalitetno obrazovanje koje će ih ojačati i osposobiti za nastavak školovanja i osnažiti da se snađu što bolje u složenijem tržištu rada, osposobiti ih da se uspješno nose sa izazovima života. Pored programa koji se u školama organizuje, a kojima je cilj prevencija i promocija zdravlja jedan dio programa se realizuje u saradnji sa nevladinim sektorom.

Učenici naših škola imaju mogućnost da stiču znanja i da formiraju svoje stavove o

dijabetesu i jačanju svoje vještine kroz izborni predmet zdravih stilova života i građenje jedne pozitivne kulture u školi i nadam se da ćemo efekte svog rada vidjeti u budućnosti – istakla je dr Kalinić.

Jedna od pacijentkinja Slađana Popović, koja već dvije decenije živi sa dijabetesom iznijela je svoju emotivnu ali snažnu i motivišuću životnu priču. Poručila je da dijabetes nije prepreka za normalan život.

-Pojavio mi se kada sam imala 21 godinu. Vrijednost šećera u krvi mi je u tom trenutku bio 30. Hitno su me prebacili u Podgoricu. Prva reakcija je bila neprihvatanje i odbijanje da se pomirim sa tim da imam dijabetes. Kasnije sam rodila dva zdrava dječaka. Dijabetes nije prepreka za trudnoću ukoliko imamo dobru regulaciju šećera, dobrog endokrinologa i ginekologa, trudnoća prođe bez problema – ispričala je Slađana koja je poručila prisutnima da je važno što prije osposobiti se bilo kog tereta i hrabro se nositi sa izazovima života.

Direktorica Gimnazije „Niko Rolović” Marija Đonović objasnila je kako u toj obrazovnoj ustanovi jačaju ličnosti i utiču na izgradnju pozitivnih stavova o životu kod učenika. Pored aktivnosti koje su usmjerene na formiranje pozitivnog stava prema zdravim životnim stilovima i osnaživanje ličnosti učenika, važan apekt kada govorimo o sveukupnom zdravlju mladih ljudi jeste značaj klime i kulture u školi, sveukupnog ambijenta koji se kreira kroz komunikaciju svih aktera vaspitno obrazovnog procesa učenika, nastavnika i roditelja, pručila je ona.

Prof. dr Snežana Vujošević, spec. endokrinologije, govorila je o značaju zdravih stilova života, prevenciji komplikacija, adekvatnom higijenski dijetetskom režimu kod osoba sa dijabetesom. Poseban akcenat prof. Vujošević je stavila na značaj i podršku porodičnog okruženja za osobe sa dijabetesom. Takođe, poručila je da se šećer mjeri prije jela, posle jela sat ili dva i u toku noći u 2h ili 3h ujutro u zavisnosti od toga da li neko ima dijebetes tip 1 koji se liječi isključivo insulinom ili ima tip 2 dijebetesa koji se liječi tabletama u kombinaciji sa insulinom.

Aktivnosti NVO Plavi krug podržavaju brojne regionalne i domaće muzičke zvijezde, dramski umjetnici, sportisti. Ovog puta su to učinili barski umjetnici. Podršku u obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa dali su slikari Muharem Muratović, Goran Ćetković i Milun Lutovac kao i Filip Jovović koji izrađuje umjetničke predmete od maslinovog drveta, profesor harmonike Safet Drljan i glumac Branko Ilić.

 

Verica Pantelić